Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021 14:46

Διώχνουν τους μικροπαραγωγούς και τους πωλητές απο τις λαϊκές αγορές ετοιμαζουν την είσοδο σε μεγαλοεταιρίες

Σε σχέδιο νόμου τπροβλέπεται ότι η λειτουργία των λαϊκών αγορών θα ανατίθεται σε εταιρίες που θα προκύπτουν από συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, οι οποίες θα καθορίζουν μάλιστα την αξία κάθε θέσης. Εταιρίες και νομικά πρόσωπα θα μπορούν να πλειοδοτούν για τη χορήγηση θέσης, που, παρά το δήθεν σύστημα μοριοδότησης, και δύσκολα θα μπορούν να τις ανταγωνιστούν οι μικροπαραγωγοί - Σφοδρή αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Με σχέδιο νόμου της κυβέρνησης προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι η λειτουργία των λαϊκών αγορών θα ανατίθεται σε εταιρίες που θα προκύπτουν από συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, οι οποίες θα καθορίζουν μάλιστα την αξία κάθε προκηρυσσόμενης θέσης στις λαϊκές αγορές. Επίσης, προβλέπεται η συμμετοχή εταιριών και νομικών προσώπων που θα μπορούν να πλειοδοτούν για τη χορήγηση θέσης στις λαϊκές αγορές. Το δήθεν σύστημα μοριοδότησης για την κατοχύρωση θέσης, που δίνει περισσότερα μόρια σε κατόχους μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων, είναι απλά για το θεαθήναι. Ουσιαστικά τη διεκδικούμενη θέση παίρνει η πλειοδότρια εταιρία, την οποία πολύ δύσκολα θα μπορούν να ανταγωνιστούν οι μικροπαραγωγοί.

Σχετική καταγγελία έχει κάνει η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών, Παραγωγών, Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας-Θεσσαλίας-Θράκης, καθώς και το Σωματείο Παραγωγών, Επαγγελματιών, Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η Ομόνοια», όπου καταγγέλλουν ότι οι θέσεις τους δεν ελήφθησαν υπόψη από την κυβέρνηση, ενώ προθυμοποιούνται να αναλάβουν πρωτοβουλία για την κατάθεση ενός νέου σχεδίου νόμου, το οποίο θα αφορά στον πραγματικό εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Γιαννούλης και Δώρα Αυγέρη, με αναφορά τους προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη τις αιτιάσεις και προτάσεις της Ομοσπονδίας και του σωματείου.

Σημειώνουν δε:

«Αναρωτιέται κανείς με ποια λογική η κυβέρνηση προχωρά σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις. Έχει υπόψη η κυβέρνηση τι σημαίνει λαϊκή αγορά, γιατί υπάρχει, ποια η συνεισφορά της στις τοπικές οικονομίες, τις λαϊκές γειτονιές; Ποια επιχειρηματικά συμφέροντα θέλουν να βάλουν χέρι και στις λαϊκές αγορές και γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί υπέρ τους; Προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις, αλλά και να συναισθανθεί την αγωνία χιλιάδων επαγγελματιών και παραγωγών που βρίσκονται στην επισφάλεια;»

Αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Χρήστος Γιαννούλης: Επίθεση στις λαϊκές αγορές χάριν επιχειρηματικών συμφερόντων

«Η εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις βασικές διατάξεις του σχεδίου νόμου για τις λαϊκές αγορές, φανερώνει αδιαλλαξία αλλά και αδυναμία να αντιληφθεί  την αγωνία χιλιάδων επαγγελματιών και παραγωγών», τονίζει ο Χρ. Γιαννούλης και επισημαίνει:

«Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι ποια επιχειρηματικά συμφέροντα θέλουν να βάλουν χέρι και στις λαϊκές αγορές και γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί υπέρ τους; Είναι αυτονόητο ότι  το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν μπορεί να αποτελέσει  βάση συζήτησης.  Αντίθετα η κοινή πρόταση που επεξεργάστηκαν και κατέθεσαν όλες οι Ομοσπονδίες της χώρας, είναι ένα πλαίσιο ρεαλιστικό, που εστιάζει στα χρόνια προβλήματα του κλάδου και πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την επανέναρξη των διαβουλεύσεων μεταξύ υπουργείου και ομοσπονδιών».

Τάνια Ελευθεριάδου: «Επόμενος στόχος της ΝΔ οι λαϊκές αγορές»

Η Τ. Ελευθεριάδου, τονίζει πως «επόμενος στόχος της ΝΔ είναι οι λαϊκές αγορές», επισημαίνοντας ότι η Πανελλαδική Ομοσπονδία συλλόγων παραγωγών αγροτικών προϊόντων και πωλητών λαϊκών αγορών χαρακτηρίζει ταφόπλακα για τις λαϊκές αγορές το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Κι αυτό γιατί:

Ανατίθεται η διαχείριση των Λαϊκών Αγορών σε ιδιώτες.
Επιτρέπεται σε Νομικά πρόσωπα – Εταιρείες να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις Λαϊκές.
Ορίζεται ο πλειστηριασμός ως μέτρο κτήσης, με αποτέλεσμα να πλειστηριάζονται και οι θέσεις τους.
Καταργούνται οι Επιτροπές Λαϊκών Αγορών (ΔΣ).
Εξαιρούνται οι Εκπρόσωποι Συνδικαλιστών Παραγωγών και Επαγγελματιών Πωλητών, από τη συμμετοχή τους απ’ όλες τις Αποφάσεις και Σχεδιασμούς

«Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει σοβαρά υπόψη του, τις διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας», τονίζει η Τάνια Ελευθεριάδου.

Δ. Καλαματιανός: Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «συνθλίψει» παραγωγούς και πωλητές

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να εκμεταλλεύεται την υγειονομική και οικονομική κρίση ως «ευκαιρία» για να νομοθετήσει υπέρ των λίγων και εκλεκτών και να περιορίσει και να στερήσει δικαιώματα πολλών ανθρώπων του μόχθου», τονίζει ο Δ. Καλαματιανός, βουλευτής Ηλείας και αναπλ. Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επισημαίνοντας: «Αυτή τη φορά, ετοιμάζεται να «συνθλίψει» τους παραγωγούς και τους πωλητές των λαϊκών αγορών. Αδιαφορεί για τη σημασία τους, για τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, για τα λαϊκά νοικοκυριά και τις τοπικές οικονομίες».

Και προσθέτει:

«Με τον «εκσυγχρονισμό» που ευαγγελίζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, δεν διστάζει να προωθήσει ρυθμίσεις, που περιορίζουν σημαντικά τα δικαιώματα και το επαγγελματικό μέλλον παραγωγών και πωλητών. Δεν κατανοεί τις πραγματικές ανάγκες τους. Παραβλέπει το γεγονός ότι οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του κλάδου, είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν με διάλογο και συνεργασία για να υπάρξει μια ουσιαστική αναβάθμιση των λαϊκών αγορών. 

Η κυβέρνηση, όμως, όχι μόνο δεν τους στηρίζει, αλλά πιστή στο νεοφιλελεύθερο δόγμα που ακολουθεί, επιμένει να νομοθετεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Αντί να ενισχύσει έμπρακτα τους παραγωγούς μας και τους πωλητές στις λαϊκές αγορές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας και βρίσκονται μόλις ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή, έρχεται τώρα να βάλει «ταφόπλακα» στο περιορισμένο εισόδημά τους με αυτό το σχέδιο νόμου.

Για ακόμα μια φορά τάσσεται εναντίον της ίδιας της κοινωνίας,  εργαλειοποιώντας την πανδημία, για να επιβάλλει την σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Οι πρακτικές της δεν θα μείνουν αναπάντητες από τους ανθρώπους του μόχθου που πλήττονται

ΠΗΓΗ:https://left.g

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021 14:51