Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021 11:20

Ε65: Λαμία – Εγνατία Οδός σε 1 ώρα και 45 λεπτά!

Ενενήντα λεπτά λιγότερα θα χρειάζεται ο οδηγός για να καλύψει την απόσταση Λαμία – Εγνατία Οδός, μόλις ολοκληρωθεί ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας, από 3 ώρες και 15 λεπτά που διαρκεί σήμερα το ταξίδι. Αθήνα-Γρεβενά και Αθήνα-Μέτσοβο

σε μόλις 4 ώρες και Καστοριά ή Κοζάνη σε μόλις 4,5. Περιοχές με σημαντικό τουριστικό ενδιαφέρον όπως τα Μετέωρα, η Λίμνη Πλαστήρα, τα Άγραφα και το Καρπενήσι θα είναι προσβάσιμες, γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια.

Όμως, ο Ε65 είναι πολλά περισσότερα για τη χώρα μας από έναν υπερσύγχρονο ασφαλή αυτοκινητόδρομο. Είναι μια κομβική οδική υποδομή που αλλάζει τη ζωή των συμπολιτών 
μας στη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, ενισχύει τις συνδυαστικές μεταφορές και ανοίγει νέους αναπτυξιακούς ορίζοντες συνδέοντας την Ελλάδα με την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. 

Ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας και θα προσφέρει πάνω από 0,5% του ΑΕΠ σε ανάπτυξη. Θα φέρει απασχόληση, φόρους, ασφαλιστικές εισφορές. Θα δώσει χαρά και ελπίδα και θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου κύκλου υλοποίησης μεγάλων έργων υποδομής. Επενδύσεις που χάρη στον υψηλό πολλαπλασιαστή τους- εκτιμάται ότι προσφέρουν 2 ευρώ στην οικονομία για κάθε ευρώ που δαπανάται - και την τεράστια εγχώρια προστιθέμενη αξία τους, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη χώρα μας.

Η έγκριση της Κομισιόν για το βόρειο τμήμα του Ε65 (Τρίκαλα-Εγνατία), το οποίο το 2013 είχε χαρακτηριστεί ως «αναβαλλόμενο», βάζει στην «πρίζα» τις μηχανές, μια εξέλιξη με ιδιαίτερη σημασία αυτή τη χρονική στιγμή, που η Πολιτεία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την πανδημική κρίση και παράλληλα επιχειρεί να μεταβεί σε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Και αυτό διότι η ολοκλήρωση του έργου από την ΤΕΡΝΑ θα αναβαθμίσει σημαντικά τις περιφέρειες που διατρέχει και θα τονώσει συνολικά την εθνική οικονομία
Ο Ε65 θα ενώσει την Ανατολή με τη Δύση. Θα βοηθήσει τον τουρισμό, το εμπόριο, τη βιομηχανία, τις εξαγωγές, τη διασύνδεση της χώρας με τους γείτονές μας στον βορρά και με τις πύλες εισόδου ανθρώπων κι αγαθών από τα δυτικά μας. Θα συνδέει τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Βόλου και την Ελλάδα με τα ευρωπαϊκά δίκτυα. Μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, ο Ε65 θα διευκολύνει τις διεθνείς επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές από την Ελλάδα προς τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη προσφέροντας μια εναλλακτική διαδρομή, συντομότερη της υφιστάμενης ΠΑΘΕ - Κλειδί Ημαθίας - Εγνατία Οδός - Ηγουμενίτσα. Παράλληλα, θα εξυπηρετούνται και οι οδικές μετακινήσεις προς την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Η μείωση των δαπανών χρήσης λόγω της υλοποίησης του έργου θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών, καθώς θα μειωθεί το κόστος μεταφοράς των προϊόντων  (ιδιαίτερα για μεταφορές στον διάδρομο Αττική – Ιωάννινα – Λιμάνι Ηγουμενίτσας προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη). Για τους ίδιους λόγους, και το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων αναμένεται να έχει σχετική μείωση, προς όφελος των καταναλωτών.

Η σημασία του έργου για τη Δυτική Μακεδονία

Ειδικά για την Δυτική Μακεδονία που εισέρχεται σε μια περίοδο απολιγνιτοποίησης και προσπάθειας υλοποίησης ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης, ο ρόλος του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος θα είναι καταλυτικός. Και αυτό διότι το επόμενο διάστημα στην περιοχή σχεδιάζεται να υλοποιηθούν πλήθος επενδύσεων στους τομείς της παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, της βιομηχανίας και του εμπορίου (π.χ η δημιουργία βιομηχανικού πάρκου ηλεκτροκίνησης), της διαχείρισης απορριμμάτων,  του τουρισμού, της αγροτικής παραγωγής κτλ. Απαραίτητη προϋπόθεση όλων αυτών είναι οι γρήγορες, ασφαλείς και υψηλού επιπέδου οδικές υποδομές, που θα εξασφαλίσει ο Ε65, σπάζοντας την απομόνωση της Δυτικής Μακεδονίας με το Νότο. Ο Ε65 θα κάνει την περιοχή πολύ πιο εύκολα προσβάσιμη προς την Αθήνα και προς όλη τη νότια Ελλάδα.

Στην ΤΕΡΝΑ θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να παραδώσουμε στον ελληνικό λαό στην ώρα του ένα ακόμα άρτιο και κοινωνικά επωφελές έργο υποδομής.

 Η «ακτινογραφία» του Ε65

Σήμερα σε λειτουργία βρίσκεται το ενδιάμεσο τμήμα του Ε65 από τον Α/Κ Ξυνιάδας έως και τον Α/Κ Τρικάλων. Αυτά τα περίπου 80 χλμ., σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου, σε συνδυασμό με το νέο συνδετήριο κλάδο μήκους 10 χλμ., με τον υφιστάμενο άξονα Λαμίας-Καρδίτσας, έχουν δώσει νέα μορφή στα ταξίδια από Αθήνα προς Τρίκαλα, Καρδίτσα, Καλαμπάκα και προς όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Δυτικής και Κεντρικής Θεσσαλίας. Βασική βελτίωση για όλους τους οδηγούς, είναι ότι πλέον παρακάμπτονται οι γνωστές για την επικινδυνότητά τους στροφές στο Δομοκό, ενώ η διάρκεια του ταξιδιού προς Τρίκαλα και Καρδίτσα μειώνεται περισσότερο από 30 λεπτά.

Το νότιο τμήμα, δηλαδή το τμήμα του Ε65 από την ένωσή του με τον Αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Θεσσαλονίκης έως και τον Α/Κ Ξυνιάδας βρίσκεται  σε φάση κατασκευής. Και παρά τις μεγάλες δυσκολίες που βιώνει η χώρα μας εξαιτίας της πανδημίας, η μεγάλη μας προσπάθεια για την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών αγγίζει το ποσοστό του 62%.
To βόρειο τμήμα του Ε65 έρχεται να ολοκληρώσει τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας. Έχει μήκος 70,5 χλμ και αποτελεί μια επένδυση ύψους 442,1 εκατ. ευρώ, ενώ έχει προταθεί από την κυβέρνηση για τη χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα ξεκινά από τον Ανισόπεδο Κόμβο Τρικάλων και θα καταλήγει στην Εγνατία Οδό, δυτικά των Γρεβενών. Η κατασκευή του θα διαρκέσει περίπου 36 μήνες από την ημέρα έναρξης των εργασιών.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013 με την επανεκκίνηση των συγχρηματοδοτούμενων οδικών έργων, τόσο το νότιο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα, όσο και το βόρειο τμήμα Τρίκαλα-Εγνατία, χαρακτηρίστηκαν ως αναβαλλόμενα τμήματα της σύμβασης παραχώρησης, με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε πρώτη φάση η κατασκευή του κεντρικού τμήματος Ξυνιάδα-Τρίκαλα. Το 2018 εγκρίθηκε η κατασκευή του νότιου τμήματος και τα έργα ξεκίνησαν το 2019. Μετά από επίπονες προσπάθειες που διήρκησαν σχεδόν 2 χρόνια, η Κομισιόν ενέκρινε την κατασκευή και του βόρειου τμήματος του Ε65. Στο εν λόγω τμήμα είχαν ήδη υλοποιηθεί εργασίες πριν την προσωρινή διακοπή του. Συγκεκριμένα η κατασκευαστική πρόοδος βρίσκεται στο 7%, ενώ ειδικά για το τμήμα Τρίκαλα- Καλαμπάκα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 25%. Παράλληλα για το σύνολο του έργου έχουν ολοκληρωθεί όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες, ενώ για ένα σημαντικό τμήμα έχουν υλοποιηθεί οι τεχνικές μελέτες, οι απαλλοτριώσεις, οι μετακινήσεις δικτυών και οι αρχαιολογικές έρευνες.
 




 Τεχνικά Χαρακτηριστικά βόρειου τμήματος


Το τμήμα Τρίκαλα-Εγνατία θα έχει 6 Ανισόπεδους Κόμβους: Βασιλικής, Καλαμπάκας, Γρεβενών, Οξύνειας, Αγιόφυλλου-Καρπερού και Εγνατίας. Θα έχει ακόμα δύο Σήραγγες, 20 Γέφυρες, 11 Άνω και 48 Κάτω διαβάσεις καθώς και τρεις αμφίπλευρους Χώρους Στάθμευσης & Ανάπαυσης (Parking & WC).
Επίσης προβλέπονται: 89 Κιβωτοειδείς Οχετοί και Διαβάσεις Πανίδας, 2 Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Ράξα Τρικάλων, Αγιόφυλλο – Καρπερό), 1 Μετωπικός Σταθμός Διοδίων (Οξύνεια) και 3 Πλευρικοί Σταθμοί Διοδίων (Α/Κ Τρικάλων, Α/Κ Καλαμπάκας, Α/Κ Αγιοφύλλου – Καρπερού), 2 Κέντρα Ελέγχου & Συντήρησης (Τρικάλων, Αγιόφυλλου – Καρπερού), 1 Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας & 1 Κέντρο Ελέγχου Σηράγγων, 1 Κτήριο Τροχαίας.


Η διάρκεια των αποστάσεων μετά την ολοκλήρωση του Ε65

Απόσταση

Διάρκεια ταξιδιού σε ώρες

Λαμία – Εγνατία Οδός

01:45’ (από 03:15’ σήμερα)

Αθήνα – Γρεβενά

04:00

Αθήνα – Μέτσοβο

04:00

Αθήνα – Καστοριά

04:35’

Αθήνα – Κοζάνη

04:30’

Αθήνα – Καρπενήσι

03:00

Αθήνα – Τρίκαλα

<03:00

Αθήνα – Καρδίτσα

02:35’

 

πηγη: https://www.gekterna.com/ 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021 11:26