Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 02 Αυγούστου 2022 12:18

PRORATA: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ «ΣΦΥΓΜΟΥ» ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

 

Η κυριαρχία του ζητήματος της ακρίβειας στις δημόσιες και ιδιωτικές συζητήσεις, η ανθεκτικότητα της κυβέρνησης, η συρρίκνωση της δυνητικής εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ
και η βελτίωση της εικόνας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τα τέσσερα σημαντικότερα στοιχεία που προκύπτουν από τον Σφυγμό Ιουλίου, την τακτική πολιτική έρευνα της Prorata.

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, τα κυρίαρχα συναισθήματα που καταγράφονται σε σχέση με την τρέχουσα οικονομική και πολιτική κατάσταση είναι η απογοήτευση και ο θυμός, ενώ ακολουθεί το συναίσθημα της απελπισίας. Στην κορυφή την λίστας των σημαντικότερων κατά τους πολίτες προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας σήμερα, παραμένει η ακρίβεια σε ενέργεια και προϊόντα, ενώ ακολουθούν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας και τέλος τα ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας.
Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ
Η εκλογική επιρροή του κυβερνώντος κόμματος δεν μεταβάλλεται σε σχέση με την μέτρηση του Μαΐου, ανιχνευόμενη ξανά στο 31%, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (25.5%) να αυξάνει οριακά τις δικές του δυνάμεις. Παράλληλα, η επιρροή του ΠΑΣΟΚ μειώνεται, ανιχνευόμενη στο 11.5%, ενώ οριακή άνοδο της τάξης του 0.5%  καταγράφουν το ΚΚΕ (5.5%) και το ΜεΡΑ25 (2.5%). Παράλληλα, το 48% θα ενοχλούνταν περισσότερο αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κέρδιζε τις επόμενες εκλογές, ενώ το 43% εφόσον τις κέρδιζε η ΝΔ.
Η ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο παραμένει χαμηλή (35%) αλλά πάντως υψηλότερη της εκλογικής επιρροής των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και της ικανοποίησης σε σχέση με το δικό τους έργο, η οποία δεν ξεπερνάει το 23% στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το 16% στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ και το 14% στην περίπτωση του ΚΚΕ.
ΤΟ BRAS DE FER ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προσλαμβάνεται από την κοινή γνώμη ως αποτελεσματικότερος στη διαχείριση των οικονομικών της χώρας, ικανότερος στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων, καθώς και πιο συνεπής απέναντι σε όσα λέει και υπόσχεται συγκριτικά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας προσλαμβάνεται ως πιο ασυμβίβαστος απέναντι σε κατεστημένα συμφέροντα και με μεγαλύτερη ικανότητα να συναισθάνεται τα προβλήματα της κοινωνίας. Τέλος, στον δείκτη εμπιστοσύνης για ανάληψη της πρωθυπουργίας η απόσταση μεταξύ των δύο αρχηγών μειώνεται στο 7%, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκεντρώνει το 41% των προτιμήσεων και τον Αλέξη Τσίπρα το 34%.
Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ
Οι πολίτες εμπιστεύονται τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη διαχείριση θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, ζητημάτων οικονομίας αλλά και φυσικών καταστροφών, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες, ενώ αντίστοιχα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έναντι της ΝΔ σε ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της διαφθοράς, τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς.
Η ΑΥΤΟΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΡΩΜΑΤΑ
Τέλος, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας σε σχέση με την κοινωνική-ταξική αυτοτοποθέτηση των πολιτών, μόλις το 6% θα κατέτασσε τον εαυτό του/της στην κατώτερη κοινωνική τάξη, το 25% στην μεσαία προς κατώτερη κοινωνική τάξη, το 58% στην μεσαία τάξη και το 9% είτε στην μεσαία προς ανώτερη, είτε στην ανώτερη κοινωνική τάξη.
Ταυτότητα της έρευνας:

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Αυγούστου 2022 12:22