Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 21 Απριλίου 2014 00:48

Γιατί οι Γάλλοι( EDF) θέλουν κυρίως τη «Μεγάλη» αντί της «Μικρής ΔΕΗ»

Η συνεχής βελτίωση του οικονομικού κλίματος της χώρας μετά και την επιτυχή έξοδο στις αγορές επαναφέρει το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της γαλλικής ΕDF, της μεγαλύτερης και πιο εύρωστης οικονομικά εταιρείας ηλεκτρισμού στην Ευρώπη.

Τη Μεγάλη Δευτέρα, ο επικεφαλής της εταιρείας, Ενρί Πρόλιο, πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή στην Αθήνα για να μεταφέρει κατ' ιδίαν στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, το ενδιαφέρον της εταιρείας του για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Η έλευση του αφεντικού της EDF στην Αθήνα τάραξε τα νερά της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, η οποία ανέμενε το γαλλικό ενδιαφέρον να εκφραστεί μέσω της ιταλικής Edison, που ο γαλλικός κολοσσός ελέγχει από το 2005 και η οποία έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα και λειτουργεί δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής μέσω της Elpedison (κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ).

Φαίνεται ότι οι Γάλλοι θέλησαν να κάνουν σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι βλέπουν την αγορά της Ελλάδας στρατηγικά και η διάσταση αυτή εξέπληξε όχι μόνο την αγορά αλλά και την κυβέρνηση. «Ηρθε έχοντας στα χέρια του προμελέτη για τις συνέργειες που προσφέρει η είσοδος της ΕDF στην ελληνική αγορά, αλλά και πολύ καλά διαβασμένος σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ και το αναλυτικό πρόγραμμα αποκρατικοποίησης», τονίζουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες. Η προμελέτη εστιάζει πρωτίστως στην είσοδο της EDF ως στρατηγικού επενδυτή στη Μεγάλη ΔΕΗ και δευτερευόντως στη συμμετοχή της στον διαγωνισμό για τη Μικρή ΔΕΗ, την εταιρεία δηλαδή που θα συστηθεί με την απόσχιση του 30% του δυναμικού της υφιστάμενης ΔΕΗ.

Εκτίμηση της EDF είναι πως η ΔΕΗ θα παραμείνει ο ισχυρός παίκτης της εγχώριας αγοράς και μετά την απόσχιση του 30% του δυναμικού της. Συνεκτιμούν επίσης το γεγονός ότι ως εταιρείες προσομοιάζουν τόσο στην αντίληψη όσο και στη δομή. Δεν τους ανησυχεί η μεγάλη συμμετοχή του Δημοσίου, αφού και η EDF ελέγχεται από το γαλλικό Δημόσιο και είναι ίσως η μοναδική εταιρεία της Ευρώπης που δεν διακατέχεται από τον «φόβο» του ρόλου των συνδικάτων στη ΔΕΗ. Εχει εξίσου ισχυρά συνδικάτα με τα οποία αντιστάθηκε από κοινού στην πολιτική της απελευθέρωσης, κρατώντας τη γαλλική αγορά κλειστή για πολλά χρόνια. Αυτό που την προβληματίζει είναι η στάση που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεδομένης της παρουσίας της ήδη στην αγορά μέσω της Elpedison. To γαλλικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ, όμως, είναι τόσο ώριμο που έχει εξετάσει ήδη και σενάρια προσπέλασης του προβλήματος, όπως για παράδειγμα η αποζημίωση των ΕΛΠΕ για το μερίδιο που κατέχουν στην εταιρεία και η ενσωμάτωση των δύο μονάδων που ελέγχει στη ΔΕΗ.

Η είσοδος στη Μεγάλη ΔΕΗ μπορεί να στηρίξει τα στρατηγικά σχέδια των Γάλλων για επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων και ενίσχυση της θέσης τους στη Ν. Ευρώπη. Προσβλέπουν σε συνέργειες αξιοποιώντας την πολιτική της Ε.Ε. για τη δημιουργία «δακτυλίων» στις υποδομές ηλεκτρισμού ανά περιοχές. Σε αυτό εκτιμάται ότι θα συμβάλουν και τα σχέδια του Ιταλού Διαχειριστή (ΤΕΡΝΑ) με την πιθανή είσοδό του στον ΑΔΜΗΕ (Δίκτυα Μεταφοράς της ΔΕΗ) και την ενίσχυση των διασυνδέσεων με Ιταλία και Βουλγαρία. Η ΕDF έχει εξετάσει σενάρια συμμετοχής και στον διαγωνισμό για τη Μικρή ΔΕΗ, ως εναλλακτική είσοδο στην ελληνική αγορά. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στους επόμενους μήνες σε συνεργασία με την ελληνική πλευρά, αφού όπως αποφασίστηκε θα συστηθεί μια κοινή ομάδα εργασίας που θα εξετάσει λεπτομερώς κάθε πτυχή του εγχειρήματος.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως το ενδιαφέρον της EDF θα κινητοποιήσει και τους ανταγωνιστές της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα τις γερμανικές ΕΟΝ και RWE –οι οποίες θα πρέπει να σημειωθεί ότι βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση–, την ιταλική Εnel και την τσεχική Gez. Κινήσεις αναμένονται μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη Μικρή ΔΕΗ, που έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή, αλλά δεν πρόκειται να συζητηθεί πριν από τις εκλογές λόγω των ισχυρών αντιδράσεων από βουλευτές της συγκυβέρνησης που εκλέγονται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα όπως προδιαγράφονται μέσα από το άνοιγμα των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, αλλά και από την υλοποίηση του στρατηγικού προγράμματος αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων, δημιουργούν νέες απαιτήσεις διαχείρισης και σε κυβερνητικό επίπεδο. Αυτό φάνηκε και από την απόφαση του πρωθυπουργού να προσλάβει για πρώτη φορά σύμβουλο επί θεμάτων διαχείρισης ενέργειας και ενεργειακού προγραμματισμού. Τον ρόλο αυτό αναλαμβάνει ο Κύπριος Σόλων Κασίνης, τέως διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας του υπουργείου Βιομηχανίας, Τουρισμού και Ενέργειας της Κύπρου. Είναι ο άνθρωπος που ηγήθηκε προσωπικά από το 1977 μέχρι και πρόσφατα των προσπαθειών της Κύπρου να εντοπίσει και να εκμεταλλευτεί πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο ίδιος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης, που έφεραν το προηγούμενο διάστημα τα γεωτρύπανα της Noble Energy στο «οικόπεδο 12».

πηγη:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Απριλίου 2014 00:57