Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014 10:17

Γκάζι για πώληση της «μικρής ΔΕΗ» εως τις 8 Σεπτεμβρίου οι προσφορές

Την επιτάχυνση της διαδικασίας για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» επιδιώκει η κυβέρνηση, θέλοντας να δώσει το μήνυμα στους ξένους επενδυτές ότι προωθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ανοίγοντας παράλληλα ουσιαστικά την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού.

Επιταχύνει η κυβέρνηση τις διαδικασίες για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» επιδιώκοντας να στείλει μήνυμα στους επενδυτές ότι προωθεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων
Επιταχύνει η κυβέρνηση τις διαδικασίες για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» επιδιώκοντας να στείλει μήνυμα στους επενδυτές ότι προωθεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων
Για τον σκοπό αυτό η ΔΕΗ έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμό για την πρόσληψη του συμβούλου, που θα βοηθήσει στη διαδικασία της απόσχισης και της δημιουργίας της νέας εταιρείας, η οποία θα προικοδοτηθεί με το 30% του παραγωγικού και εμπορικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ.
Η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών στον διαγωνισμό για τους συμβούλους μετατέθηκε για τις 8 Σεπτεμβρίου -από την αρχική ημερομηνία της 25ης Αυγούστου- καθώς αρκετοί από τους ενδιαφερόμενους ζήτησαν μικρή παράταση λόγω των διακοπών του Αυγούστου.
Στην προκήρυξη για τον σύμβουλο γίνεται αναφορά στα πάγια που θα εισφερθούν στη νέα εταιρεία.
Πρόκειται για λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες ισχύος 2.768 MW, μία άδεια παραγωγής για νέα λιγνιτική μονάδα στη Φλώρινα, τη «Μελίτη ΙΙ», ισχύος 400 ΜW, έξι ορυχεία λιγνίτη, καθώς και τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής, ισχύος 400 MW.
Η προκήρυξη
Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο σύμβουλος θα πρέπει να:
Προσδιορίσει τα περιουσιακά στοιχεία, τη λειτουργία, το επιχειρηματικό μοντέλο της νέας εταιρείας.
Αναλύσει λεπτομερώς τις δραστηριότητες, λειτουργίες, την οργάνωση κ.λπ. της νέας εταιρείας και να δώσει συμβουλές για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας κατά τη μετάβαση στο νέο περιβάλλον.
Καταρτίσει λεπτομερές business plan και να δημιουργήσει το γραφείο project manag-ement.
Παραδώσει την απαραίτητη μελέτη επιπτώσεων για το νέο επιχειρησιακό μοντέλο και τις λειτουργίες.
Επίσης, ο σύμβουλος καλείται να προσδιορίσει το 30% των πελατών της ΔΕΗ που θα φύγουν από τη μητρική και θα ακολουθήσουν τη μικρή ΔΕΗ, ενώ θα πρέπει να μελετήσει και να αποτιμήσει τις επιπτώσεις που θα έχει στη μητρική η δημιουργία και πώληση της νέας θυγατρικής. Εξάλλου, μπορεί να ζητηθούν συμπληρωματικές υπηρεσίες στο πλαίσιο της απόσχισης της μικρής ΔΕΗ.
Το έργο θα έχει διάρκεια οκτώ μηνών, ενώ για την επιλογή του συμβούλου θα βαρύνει σε ποσοστό 60% η τεχνική προσφορά και 40% η οικονομική.
Σε ό,τι αφορά στην αποτίμηση των παγίων της ΔΕΗ, αυτή θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που θα κρίνουν την προσέλκυση μεγάλων ξένων και εγχώριων επενδυτών.
Η εκτίμηση
Η εκτίμηση αφορά τη ΔΕΗ, τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ δεν θα περιλαμβάνει τις εδαφικές εκτάσεις στις οποίες γίνεται εξόρυξη λιγνίτη, ούτε και τις τεχνητές λίμνες των υδροηλεκτρικών σταθμών.
Οσο για την επιλογή του συμβούλου που θα εκτιμήσει την εύλογη αξία των περιουσιακών της στοιχείων, ημερομηνία κατάθεσης των προτάσεων ορίστηκε η 22α Αυγούστου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» να κινηθούν με γοργούς ρυθμούς μεν, αλλά και χωρίς βιαστικές κινήσεις, με σκοπό η απόσχιση να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2015 και να ακολουθήσει ο διαγωνισμός για την πώληση της εταιρείας, εφόσον έχει γίνει σωστά η απαραίτητη προετοιμασία και αποτίμηση.
Είναι πιθανόν η ΔΕΗ, σε μία προσπάθεια σύντμησης του χρόνου, να μην περιμένει να ολοκληρωθεί η μελέτη και η απόσχιση της θυγατρικής για να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης της «μικρής ΔΕΗ». ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ
Βελγικό ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ
«Ο Elia θέλει να εξαγοράσει το δίκτυο υψηλής τάσης στην Ελλάδα», ανέφερε δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας «L' Echo». Σημειώνεται ότι ο βελγικός όμιλος Elia είναι ένας από τους τέσσερις υποψήφιους αγοραστές που έχουν επιλεγεί για την εξαγορά του ΑΔΜΗΕ, του ελληνικού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μαζί με την ιταλική Terna, την κινεζική SGCC και τον καναδικό διαχειριστή κεφαλαίων PSP. Η εφημερίδα τονίζει ότι, σύμφωνα με τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Elia, Μπάρμπαρα Βερχάγκεν, οι στόχοι του ομίλου δεν είναι μόνο οικονομικοί αλλά και στρατηγικοί. «Θέλουμε να διευρύνουμε τον ρόλο μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να ενισχύσουμε την ηγετική θέση μας σε ό,τι αφορά την onshore και την offshore μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας».
Στο σχετικό άρθρο αναφέρεται ακόμη ότι στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης είναι η διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με την Κρήτη και τις Κυκλάδες, επισημαίνοντας: «Πολλά ελληνικά νησιά διαθέτουν ανεξάρτητα δίκτυα που στηρίζονται στη χρήση ντίζελ ή πετρελαίου, κοστίζουν πολύ και αποτελούν πηγή ρύπανσης. Η διασύνδεσή τους με την ηπειρωτική χώρα θα διασφαλίσει την αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά, οι ενεργειακές ανάγκες των οποίων είναι ιδιαίτερα αυξημένες κατά τη θερινή περίοδο. Η διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα μπορεί επίσης να δώσει ώθηση και στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αυτά τα νησιά, τα οποία διαθέτουν άφθονο ήλιο και άνεμο.
Η ανάπτυξη προς αυτή την κατεύθυνση δεν αποκλείει και την εξαγωγή εναλλακτικής ηλεκτρικής ενέργειας σε γειτονικές χώρες». Αναφορικά με τους άλλους ανταγωνιστές αξίζει να σημειώσουμε ότι η κινεζική SGCC -η οποία διαχειρίζεται το 90% του κινεζικού δικτύου- βρίσκεται στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για να αποκτήσει το 35% του ιταλικού δημόσιου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος CDP Reti, το οποίο ελέγχει το χαρτοφυλάκιο συμμετοχής του ιταλικού κράτους στο δίκτυο της Terna». Οπότε είναι πιθανόν να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό κάποιος από τους δύο επενδυτές ή να κατατεθεί κοινή προσφορά.

πηγη:ΕΘΝΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014 10:20