Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2016 09:52

Επίτροπος ενέργειας σε ερώτηση Χουντή: ''δεν ζητά η ΕΕ την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ παρά μόνο η κυβερνησή σας

Νίκος Χουντής: «Υπάρχει από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία υποχρέωση ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ;»

Επίτροπος Ενέργειας AriasCañete: «ΟΧΙ, αλλά η κυβέρνησή σας δεσμεύτηκε με το Μνημόνιο να τον ιδιωτικοποιήσει»

 

Κόλαφος για την κυβέρνηση η απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας, κ. Arias Cañete, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ, Νίκου Χουντή, σχετικά με το σχέδιο «ανεξαρτητοποίησης» του ΑΔΜΗΕ της κυβέρνησης.

Η απάντηση της Κομισιόν δικαιώνει απόλυτα τον Έλληνα ευρωβουλευτή, ο οποίος με την ερώτησή του κατηγορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι με το 3ο Μνημόνιο που ψήφισε, δέχθηκε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, χωρίς αυτό να επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Ο Νίκος Χουντής επέρριπτε ευθύνες, τόσο στην Κομισιόν όσο και στην ελληνική κυβέρνηση, για τη συμφωνία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ που περιλήφθηκε στο 3ο Μνημόνιο, την οποία το Υπουργείο Ενέργειας φέρνει με έμμεσο τρόπο, βάσει του σχεδίου που κατέθεσε στους θεσμούς.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής ζητούσε να μάθει αν τελικά «υπάρχει υποχρέωση από την οδηγία 72/2009, ιδιωτικοποίησης ή εκχώρησης του management του ΑΔΜΗΕ σε τρίτο πρόσωπο, που δε θα συνδέεται με το ελληνικό Δημόσιο και αν όχι, γιατί επιμένει η Κομισιόν σε αυτή την κατεύθυνση».

Όπως αναφέρει στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, «Η οδηγία 72/2009/ΕΚ δεν περιέχει διατάξεις με σκοπό την ιδιωτικοποίηση των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει άλλες δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από το ελληνικό κράτος με επιδίωξη την αναδιοργάνωση της ιδιοκτησιακής διάρθρωσης του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ)».

Εξάλλου, ο κ. Cañete ξεκαθαρίζει ότι «δε συνάδει με την κοινοτική νομοθεσία και με την ανάγκη επίτευξης καλύτερης τιμής, ο αποκλεισμός μη ευρωπαϊκών εταιριών από το διαγωνισμό για το 20% του στρατηγικού επενδυτή», καρφώνοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, μετά την επίσκεψη Ολάντ, «βασιλικότερη του βασιλέως», είχε σπεύσει να αποκλείσει μη ευρωπαϊκές εταιρίες από το διαγωνισμό.

Τέλος, ο κ. Cañete απαντώντας στο τελευταίο ερώτημα του Νίκου Χουντή, «Πώς θα εξασφαλισθεί η άμεση και πλήρης αποζημίωση της ΔΕΗ, ώστε και αυτή και ο ΑΔΜΗΕ να είναι βιώσιμοι, ιδιαίτερα όταν πάνω από 400 εκατομμύρια EUR είναι οι οφειλές του Δημοσίου και κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», δηλώνει ότι, «Η μεταβίβαση μετοχών του ΑΔΜΗΕ στην Ελληνική Δημοκρατία θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις ισχύουσες διατάξεις της ελληνικής και της ενωσιακής νομοθεσίας για τέτοιου είδους συναλλαγές. Τίποτα δεν εμποδίζει την αποζημίωση της ΔΕΗ σε εύλογη αγοραία τιμή».

Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή και η απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας, Arias Cañete, έχουν ως εξής:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης P-015759/2015

προς την Επιτροπή

Άρθρο 130 του Κανονισμού

Nikolaos Chountis (GUE/NGL)

Θέμα:          Ανεξαρτητοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε έναντι των θεσμών «να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), εκτός αν μπορούν να βρεθούν μέτρα αντικατάστασης με ισοδύναμο αποτέλεσμα για τον ανταγωνισμό, βάσει συμφωνίας με τους θεσμούς».

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρονται σε συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών στα εξής σημεία:

Ο ΑΔΜΗΕ θα περάσει αρχικά 100% στο Δημόσιο. Ανεξάρτητος εκτιμητής θα υπολογίσει το κόστος μεταβίβασης. Το Δημόσιο θα κρατήσει το 51%, το 20% θα δοθεί σε στρατηγικό επενδυτή (πιστοποιημένη ευρωπαϊκή εταιρία διαχείρισης), ενώ το 29% θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

Ο διευθύνων σύμβουλος και το business plan θα προκύψουν από συμφωνία του ελληνικού Δημοσίου και του στρατηγικού επενδυτή, κατόπιν έγκρισης και από τους θεσμούς.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1.    Υπάρχει υποχρέωση από την οδηγία 72/2009, ιδιωτικοποίησης ή εκχώρησης του management του ΑΔΜΗΕ σε τρίτο πρόσωπο, που δε θα συνδέεται με το ελληνικό Δημόσιο; Αν όχι, γιατί επιμένει σε αυτή την κατεύθυνση;

2.    Πώς συνάδει με την κοινοτική νομοθεσία και με την ανάγκη επίτευξης καλύτερης τιμής, ο αποκλεισμός μη ευρωπαϊκών εταιριών από το διαγωνισμό για το 20% του στρατηγικού επενδυτή;

3.    Πώς θα εξασφαλισθεί η άμεση και πλήρης αποζημίωση της ΔΕΗ, ώστε και αυτή και ο ΑΔΜΗΕ να είναι βιώσιμοι, ιδιαίτερα όταν πάνω από 400 εκατομμύρια EUR είναι οι οφειλές του Δημοσίου και κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

 

P-015759/2015

Απάντηση του κ. Arias Cañete

εξ ονόματος της Επιτροπής

(27.1.2016)

 

 

1. Η οδηγία 72/2009/ΕΚ δεν περιέχει διατάξεις με σκοπό την ιδιωτικοποίηση των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει άλλες δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από το ελληνικό κράτος με επιδίωξη την αναδιοργάνωση της ιδιοκτησιακής διάρθρωσης του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) της Ελλάδας, με μόνη προϋπόθεση την τήρηση των απαιτήσεων που καθορίζονται στην οδηγία 72/2009/ΕΚ.

 

2. Οι εταιρείες εκτός ΕΕ δεν εξαιρούνται από την υποβολή προσφορών για να καταστούν στρατηγικός επενδυτής στον ΑΔΜΗΕ.

 

3. Η μεταβίβαση μετοχών του ΑΔΜΗΕ στην Ελληνική Δημοκρατία θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις ισχύουσες διατάξεις της ελληνικής και της ενωσιακής νομοθεσίας για τέτοιου είδους συναλλαγές. Τίποτα δεν εμποδίζει την αποζημίωση της ΔΕΗ σε εύλογη αγοραία τιμή.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2016 10:01