Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 08 Απριλίου 2016 14:59

Κοζάνη: ''Εξετάζουμε την θέσπιση του ειδικού τιμολογίου (ΔΕΗ), που μπορεί να τονώσει την παραγωγική δραστηριότητα στην περιοχή» τόνισε σε μήνυμα του ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης

του Σπύρου Κουταβα

Την διεθνή εμπειρία και τις καλές πρακτικές για την μεταλιγνιτική περίοδο στο ενεργειακό κέντρο της χώρας, αναζητά ο δήμος Κοζάνης στην ημερίδα που

οργάνωσε με συμμετοχή επιστημόνων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, της ΔΕΗ, του πανεπιστημίου και του ΤΕΙ.

 Είναι η πρώτη δημόσια συζήτηση  που οργανώνεται για το σκοπό αυτό. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λευτέρη Ιωαννίδη η περιοχή έχει εισέλθει στην μεταλιγνιτική περίοδο αφού τόσο τα μειούμενα λιγνιτικά αποθέματα όσο και ο σταδιακός περιορισμός του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας,  μας υποχρεώνουν να μιλήσουμε τώρα και να μην αφήσουμε το πρόβλημα στις επόμενες γενιές. Ο δήμαρχος Κοζάνης αναφέρθηκε στις συνέπειες της μακροχρόνιας λιγνιτικής δραστηριότητας που έχει υποστεί η περιοχή και οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν στα πλαίσια της  εθνικής ευθύνης από την πλευρά της κυβέρνησης. «Το ελληνικό κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για την περιοχή μας αφού δικές του εθνικές πολιτικές υλοποιήθηκαν και εξυπηρετήθηκαν από την λειτουργία των επί 40 ετών,  ορυχείων στην περιοχή.

Στον σύντομο γραπτό μήνυα του που έστειλε στους οργανωτές – καθότι δεν μπόρεσε να βρεθεί στην ημερίδα- ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος  Σκουρλέτης  τόνισε  ότι η μεταλιγνιτκή περίοδος έρχεται σε μια συγκυρία με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες.  Σημείωσε ότι «εξετάζεται η πρόταση του περιφερειάρχη για καθιέρωση ειδικού τιμολογίου της ΔΕΗ» δηλαδή φθηνότερο ενεργειακό κόστος  για συγκριμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες, «απέρριψε το αίτημα των δημάρχων  που ζητούν το 20% από  τα έσοδα των  δικαιωμάτων εκπομπής co2 να πηγαίνουν σε αναπτυξιακές δράσεις των ενεργειακών δήμων και σημείωσε ότι από το ειδικό  ταμείο ενεργειακής απόδοσης που ιδρύεται θα χρηματοδοτούνται δράσεις υπέρ των λιγνιτικών δήμων της χώρας».

Παρουσιάστηκαν εμπειρίες και καλές πρακτικές από περιοχές με έντονη εξορυκτική κα δραστηριότητα που κατάφεραν να περάσουν στο επόμενο στάδιο της οικονομικής τους ανεξαρτησίας . Ο  δήμαρχος  Francois Caron μίλησε για το πώς η πόλη του  το Loos –en- gohell  από μια περιοχή του   λιγνίτη κατάφερε  να χαρακτηριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως «μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς» και σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια πράσινη περιοχή της Γαλλίας με ανεπτυγμένη την οικονομία στις  επενδύσεις  στις  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ανακύκλωση.

Από την πλευρά της ΔΕΗ ο Δημήτρης Ζαραφίδης υπεύθυνος για την Περιβαλλοντική αποκατάσταση   των εδαφών όπου ολοκληρώθηκε η εξορυκτική δράση  παρουσίασε το πρόγραμμα της ολοκληρωμένης αποκατάστασης, την επανάχρηση των εδαφών από τους αγρότες ενώ υποστήριξε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι στρεμματικές αποδόσεις των αποκαταστημένων εδαφών κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με  αποδόσεις άλλεων περιοχών της χώρας. 

πηγη:ΑΠΕ-ΜΠΕ|ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Απριλίου 2016 15:37