Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 09 Απριλίου 2016 10:17

Το ΣΕΕΝ για την ημερίδα του Δήμου Κοζάνης για τη μεταλιγνιτική περίοδο.

Το σημαντικό θέμα της μεταλιγνιτικής περιόδου που αποτέλεσε αντικείμενο της ημερίδας που οργάνωσε ο Δήμος Κοζάνης  με την συμμετοχή και ΜΚΟ είναι πέρα για πέρα μακριά από τις ανησυχίες και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων του τόπου μας.

Η συζήτηση για το θέμα αυτό έχει ξεκινήσει από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 περίοδο που συμπίπτει με την απελευθέρωση του κλάδου της η/ε και την μετοχοποίηση της ΔΕΗ όταν η παραγωγή η/ε από λιγνίτη μεσουρανούσε, γεγονός που δείχνει ότι δεν έχει να κάνει με τα διαπιστευμένα κοιτάσματα του λιγνίτη. Στόχος της συζήτησης από τότε ήταν ο περιορισμός της παραγωγής από λιγνίτη και η εισαγωγή των ΑΠΕ στη παραγωγή οι οποίες μπήκαν με προνομιακούς όρους και υψηλό τίμημα στο δίκτυο.

Σήμερα το ζήτημα αυτό ξανανοίγει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από το Δήμο Κοζάνης και φορείς της περιοχής σε μια περίοδο που μεθοδεύεται η παραπέρα απελευθέρωση/ ιδιωτικοποίηση του κλάδου η/ε όπως έχει υπογραφεί και από το 3ο μνημόνιο. 

Σύμφωνα με μελέτες φορέων όπως ο ΙΓΜΕ και του Τομέα Μελετών της ΔΕΗ Α.Ε στην ουσία ζήτημα μεταλιγνιτικής περιόδου αυτήν την περίοδο δεν υφίσταται μιας και τα υπάρχοντα ορυχεία καθώς και  τα διαπιστωμένα κοιτάσματα (Φλώρινας, Κομνημών) μπορούν να διατηρήσουν και 2η μονάδα στη Μελίτη, την 5η του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και τις υπάρχουσες μονάδες του λεκανοπεδίου για δεκαετίες. Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες στην καύση του λιγνίτη αυτό το διάστημα μπορεί να επιμηκυνθεί.       

          Ζήτημα περιβαλλοντικής προστασίας και βεβαίως υπάρχει, όμως οι νέες τεχνολογίες μπορούν να εξασφαλίσουν ανάπτυξη φιλική με το περιβάλλον. Εμπόδιο σε αυτό αποτελεί το κόστος που επιβαρύνει την κερδοφορία της ΔΕΗ Α.Ε.

          Οι φορείς που συμμετείχαν στην διοργάνωση της ημερίδας με μπροστάρη το Δήμο Κοζάνης σε μια περιοχή που η ανεργία χτυπάει κόκκινο, το δουλεμπόριο ανθεί στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ Α.Ε, τα εργοδοτικά εγκλήματα πληθαίνουν θα μπορούσαν να δείξουν την ανάλογη ευαισθησία γι’ αυτά τα μεγάλα ζητήματα και όχι να γίνονται πλασιέ συμφερόντων μονοπωλιακών ομίλων στις ΑΠΕ.

          Το ζήτημα του μίγματος ενέργειας που επιλέγεται κάθε φορά είναι σύνθετο και πρέπει να λαμβάνει υπόψη πολλούς παράγοντες (π.χ θέσεις εργασίας, προστασία του περιβάλλοντος, ενεργειακή επάρκεια, σταθερότητα δικτύου κ.α).

          Στα πλαίσια αυτά το σωματείο μας καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής σε αγωνιστική ετοιμότητα με το παρακάτω πλαίσιο:

-      Άμεσα προσλήψεις τακτικού προσωπικού που να καλύπτουν τις ανάγκες με κατάργηση του δουλεμπορίου. Κατασκευή της 5ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.

-      Τήρηση όλων των περιβαλλοντικών όρων. Άμεση μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών. Επαναπόδοση των εδαφών από τη ΔΕΗ Α.Ε στο Ελληνικό Δημόσιο με σκοπό την αξιοποίηση του προς όφελος του λαού.    

-      Όχι στην παραπέρα απελευθέρωση/ιδιωτικοποίηση της η/ε με όποια μορφή και αν επιλεγεί. Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.   

 

Πτολεμαΐδα 8/4/2016

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Απριλίου 2016 10:20