Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2016 12:26

Aνησυχία για απώλεια θέσεων εργασίας στα ιδιωτικά ορυχεία λιγνίτη των Σερβίων από την υπολειτουργία των Λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Η ΦΩΤΟ ΕΙΝΑΙ πο το mikrovalto.gr Η ΦΩΤΟ ΕΙΝΑΙ πο το mikrovalto.gr

Ανησυχία και ανασφάλεια στους κατοίκους των Σερβίων από τα δυσοίωνα μηνύματα που αφορούν  την ομαλή και απρόκοπη λειτουργία των δύο ορυχείων λιγνίτη της περιοχής.  Οι ραγδαίες μεταβολές στο ενεργειακό χάρτη της χώρας

με την ολοένα αυξανόμενη χρήση φυσικού αερίου ως φθηνότερου καυσίμου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει  επηρεάσει δραματικά την εξόρυξη  του λιγνίτη  που μέχρι σήμερα ήταν το βασικό στερεό καύσιμο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειες. Οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ υπολειτουργούν με αποτέλεσμα  τα ορυχεία της ΔΕΗ να έχουν μειώσει την παραγωγή τους. Το φαινόμενο επηρεάζει με περισσότερο δραματικό τρόπο τα ιδιωτικά ορυχεία  που έχουν αναλάβει να τροφοδοτούν με  λιγνίτη τα εργοστάσια της περιοχής. 

Στο δήμο Σερβίων Βελβεντού λειτουργούν δύο ορυχεία λιγνίτη της ΛΑΡΚΟ εταιρία που είναι υπό δημόσιο έλεγχο  και το ορυχείο της ΜΕΤΕ Α.Ε.  Ο λιγνίτης που εξορύσσεται έχει υψηλές τιμές θερμογόνου δύναμης και η ΔΕΗ τον χρησιμοποιεί για βελτιώσει το μίγμα καυσίμου που καίγεται στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της περιοχής.

 Η υπολειτουργία του Αης Μελίτης στην Φλώρινα καθώς και η μειωμένη λειτουργία του Αης Καρδιάς και των  πέντε μονάδων του Αης Αγ. Δημητρίου έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρίες να μειώσουν  δραματικά την ημερήσια εξόρυξη τους.

Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου ο εκπρόσωπος της ΜΕΤΕ Α.Ε. Κώστας Μεσσήνης ανέφερε ότι η εταιρία του «θα αναγκαστεί τις επόμενες ημέρες προχωρήσει στο περιορισμό των εργασιών της και να μειώσει κατά 50% την ημερήσια εξόρυξη στο ορυχείο προκειμένου να απορροφηθεί η πλεονάζουσα παραγωγή και η εξόρυξη  από εδώ και στο εξής να ακολουθεί τις μειωμένες ανάγκες της ΔΕΗ». 

Η απώλεια θέσεων εργασίας στα δύο ορυχεία που απασχολούν περίπου 350 – 400 εργαζόμενους είναι θέμα χρόνου και το ενδεχόμενο αυτό έχει κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία. Ο  πρόεδρος  της Δημοτικής Κοινότητας  Σερβίων Γιάννης Θύμνιος είπε ότι «αν κλείσει το ορυχείο είναι να τα μαζεύουμε και να φεύγουμε από την περιοχή και  οι τοπικοί άρχοντες του τόπου θα πρέπει να εξαφανιστούν».

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου συμμετείχε το σύνολο της δημοτικής αρχής,  ολοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, αποφασίστηκε, η έκτακτη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την απρόκοπη λειτουργία των δύο ορυχείων, να υπάρξει  πίεση προς την ΔΕΗ ώστε να συνεχίσει να απορροφά τον λιγνίτη προκειμένου να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας της περιοχής και η ενεργοποίηση όλων των βουλευτών και του περιφερειάρχη προς την πλευρά της κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος. 

πηγη:απε - μπε σπυρος ΚΟΥΤΑΒΑς

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2016 16:01