Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2016 15:15

Ανησυχία του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας να χαθούν 1500 θέσεις εργασίας σε εργολάβους στα ορυχεία της ΔΕΗ

του σπύρου Κουταβα

Τον κώδωνα του κινδύνου να χαθούν τουλάχιστον 1500 θέσεις εργασίας στο χώρο των ορυχείων της ΔΕΗ κρούει ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Πτολεμαΐδας Τάσος Τσιλφίδης. 

Οι εργοληπτικές εταιρίες που εκτελούν χωματουργικά έργα και συμμετέχουν  στην εξόρυξη του λιγνίτη εντός των ορυχείων της ΔΕΗ παραμένουν απλήρωτες τους τελευταίους έξι μήνες με αποτέλεσμα με την σειρά τους να μεταβιβάζουν το κόστος στους εργαζόμενους τους. Σύμφωνα με το όσα δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ πολλοί εργαζόμενοι  υποχρεώνονται να λαμβάνουν μέρος η το υπόλοιπο της αδείας τους, άλλους τούς ενημερώνουν ότι θα σταματήσουν την εργασία τους, ενώ κάποιοι που εργάζονται σε πιο μικρές εταιρίες έχουν ήδη απολυθεί. Επισήμανε ακόμη  ότι οι  καταγγελίες που φθάνουν στο Εργατικό κέντρο αναφέρουν  πολλές περιπτώσεις μη καταβολής μισθών σε εργαζομένους από κάποιες εταιρίες με μικρό κύκλο εργασιών.  Η διοίκηση του Εργατικού κέντρου Πτολεμαΐδας σε έκτατη συνεδρίαση της αποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και δίωρη στάση εργασίας την Τρίτη 12 Ιουλίου το μεσημέρι στα γραφεία της διοίκησης του  Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.  Με επιστολή που έχει σταλεί στην ΔΕΗ αλλά και στο πολιτικό προσωπικό της περιοχής ζητείται  η ΔΕΗ να διασφαλίσει την εργασιακή ομαλότητα, και μέσω των σταδιακών αποπληρωμών προς τις εταιρίες  να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της περιοχής.  

Η ταμειακή  στενότητα της ΔΕΗ έχει οδηγήσει τις αποπληρωμές της επιχείρησης προς τους εργολάβους που εκτελούν έργα εξόρυξης λιγνίτη από το τρίμηνο που αναγράφεται στην σύμβαση που έχουν υπογράψει στους εξι μήνες.   Σύμφωνα με τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου Πτολεμαΐδας οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ προς τις εργοληπτικές εταιρίες μέχρι τις 30 Ιουνίου αγγίζουν τα 63 εκ.  €. Επίσης το 60 % της διαδικασίας εξόρυξης του λιγνίτη γίνεται από ιδιωτικές εταιρίες και το 40% από εξοπλισμό και μηχανήματα της ΔΕΗ.

 Τοπικά στελέχη της ΔΕΗ  αναγνωρίζουν  την ύπαρξη του προβλήματος ενώ  πριν από λίγο διάστημα κάλεσαν τις εταιρίες να μειώσουν κατά 50 % το ημερήσιο παραγόμενο έργο από την αρχική συμβατική τους δέσμευση. 

Ο Τάσος Τσιλφίδης σχολίασε ότι «την ίδια στιγμή που οι εταιρίες έχουν σταματήσει τις δραστηριότητες τους και άλλες ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τα ορυχεία με ότι αυτό θα σημάνει για τους εργαζομένους της περιοχής μας, η ΔΕΗ συνεχίζει να πληρώνει υπέρογκα ποσά στην αρχαιολογική ανασκαφή στο ορυχείο Αμυνταίου που τα τελευταία πέντε χρόνια αγγίζουν τα 60 εκ €».  

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2016 15:23