Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 09:24

Παρέμβαση Μ. Παναγιωτάκη «Στρατηγική για την ενέργεια και το περιβάλλον» στο πλαίσιο του τρίτου περιφερειακού συνεδρίου στο Ηράκλειο.

Σας ενημερώνω ότι σε ό,τι αφορά στην Ηλεκτροπαραγωγή στην Κρήτη, φέτος πλησιάσαμε το ρεκόρ όλων των εποχών. Ως ΔΕΗ είχαμε αιχμή παραγωγής 655 MW όταν το 2007 η μεγαλύτερη ήταν 675 MW.

Μάλιστα φέτος η αιχμή αυτή διήρκησε πολλές μέρες όχι μόνο δύο - τρεις μέρες όπως παλιότερα. Αιτία ήταν ίσως και ο καύσωνας, κυρίως όμως ήταν η αύξηση της τουριστικής και οικονομικής δραστηριότητας. Του χρόνου η κατανάλωση ΗΕ αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο. Αυτό είναι βέβαια ευχάριστο από οικονομική και αναπτυξιακή άποψη. Από την άλλη ωστόσο πλευρά πρέπει να σκεφτούμε το άμεσο μέλλον σε σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια γιατί προς το παρόν ακόμη δεν μπορούμε να βασιζόμαστε ότι το πιθανό έλλειμμα θα το καλύψουν οι ανανεώσιμες πηγές. Χρειαζόμαστε σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα τη θερμική παραγωγή. Από αυτή την άποψη είναι κρίσιμο να γίνει πολύ γρήγορα η «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης. Υπενθυμίζω κύριε Περιφερειάρχη την πρώτη μας συνάντηση στα γραφεία μας που ήταν τόσο εποικοδομητική, το πόσο πραγματικά συνεννοηθήκαμε για αυτό το θέμα και χαιρόμαστε πάρα πολύ που η μικρή διασύνδεση παίρνει σάρκα και οστά γιατί υπήρχαν και φωνές, που για τους δικούς τους λόγους, και πάντως όχι με βάση τις ανάγκες του νησιού, ήταν αντίθετες. 

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή έχει μία πολύ μεγάλη δραστηριότητα στην Κρήτη. Ως όμιλος απασχολούμε πάνω από 1200 τακτικούς εργαζομένους, συνεργαζόμαστε με εργολάβους με εκατοντάδες ακόμη εργαζομένους και βέβαια έχουμε εξαιρετικά εκτεταμένες και πολύτιμες υποδομές σε Μονάδες Παραγωγής και Δίκτυα. Θα είμαστε παρόντες και στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Θα στηρίξουμε όσο μπορούμε από την πλευρά μας και τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε χρειάζεται και η στήριξη ώστε να γίνουν πρακτικά υλοποιήσιμοι. Σε ότι αφορά στο φυσικό αέριο, σκεφτόμαστε και μελετάμε το θέμα της διείσδυσης του αερίου στην Κρήτη για άμεση χρήση, όχι μόνο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πιστεύω ότι, θα υποβάλουμε σύντομα τις προτάσεις μας, ήδη είμαστε στη φάση της μελέτης. Χρειάζονται βέβαια υποδομές. Θα το στηρίξουμε σαν ΔΕΗ. Το τελευταίο στο οποίο θέλω να αναφερθώ είναι ότι η διασύνδεση της Κρήτης, μεγάλη και μικρή με την ηπειρωτική χώρα δεν θα συμβάλει μόνο στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και στο περιβάλλον, καθώς θα τερματίσουν τη λειτουργία τους οι θερμικές μονάδες.

Αυτές βέβαια στην πλειοψηφία τους θα τεθούν σε εφεδρεία, γιατί για λόγους ασφαλείας δεν μπορεί να μείνει η Κρήτη χωρίς να διαθέτει και ντόπια παραγωγή. Ωστόσο η διασύνδεση εκτός από την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών με τους όρους που είπε και ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης που λαμβάνει υπόψη και τις παραδόσεις και το φυσικό κάλος και τη χωροταξία του νησιού μας θα δώσει και άλλες δυνατότητες. Θα δώσει δυνατότητες να υλοποιηθεί ολοκληρωμένα και η ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική της απανθρακοποίησης. Η απανθρακοποίηση δεν αφορά μόνο την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αναφέρεται στο σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, όπως οι μεταφορές, οι θερμάνσεις και ψύξεις των κτηρίων κ.λπ. Άρα λοιπόν μπορούμε και πρέπει να το βάλουμε σαν στόχο και να τον βάλετε και εδώ στην Κρήτη ότι οι μεταφορές σταδιακά θα πρέπει προοπτικά να υποκατασταθούν από ηλεκτρικές μεταφορές. Η τεχνολογία αναπτύσσεται, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι μπροστά μας. Υπάρχουν εμπεριστατωμένες μελέτες σύμφωνα με τις οποίες το 2040 ίσως το 40% του παγκόσμιου στόλου θα αποτελείται από ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Καταλαβαίνετε ότι εάν, μέναμε χωρίς διασύνδεση και με πετρέλαιο παράγαμε ηλεκτρική ενέργεια με την οποία θα τροφοδοτούσαμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αυτό θα ήτανε τρελό. Όμως μέσω της διασύνδεσης και με την ανάπτυξη της τεχνολογίας των ανανεώσιμων πηγών αυτό θα γίνει κατορθωτό και οικονομικά συμφέρον. Τελειώνω λέγοντας ότι η πιο ολοκληρωμένη μορφή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι αυτή που συνδυάζεται με την αποθήκευση με υβριδικά έργα, (ως ΔΕΗ είμαστε σε επικοινωνία με εταιρίες για την κατασκευή υβριδικών έργων) ή με την αποθήκευση η οποία εξελίσσεται διαρκώς, με προοπτική την αλματώδη πρόοδο οπότε θα δούμε πράγματα τα επόμενα χρόνια που δεν μπορούμε να τα φανταστούμε. Με αυτές τις σκέψεις σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μου δώσατε αυτή την ευκαιρία να εκθέσω προς το λαό της Μεγαλονήσου ορισμένα βασικά ζητήματα που αφορούν στο ενεργειακό και να τονίσω ότι η ΔΕΗ θα είναι παρούσα, όπως ήταν μέχρι σήμερα και στον ενεργειακό μετασχηματισμό της Κρήτης. Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 09:28