Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 09:35

Στο «καλάθι» των υπο πώληση μονάδων της ΔΕΗ ο ΑΗΣ Μελίτης

Ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός της Φλώρινας, που περιλαμβάνει την υφιστάμενη λιγνιτική μονάδα και την άδεια για κατασκευή δεύτερης θα περιλαμβάνεται στο "καλάθι" των μονάδων που θα διατεθεί προς πώληση προκειμένου να περιοριστεί κατά 40% η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ. 

Ανοιχτό παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο να περιληφθεί τελικά στο "πακέτο" και ο σταθμός του Αμύνταιου, παρά τη ζημιά που προκλήθηκε από την πρόσφατη κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο αλλά και την παλαιότητα των μονάδων που επιβάλει περιβαλοντικές επενδύσεις προκειμένουνα συνεχίσουν να λειτουργούν σε βάθος χρόνου.

Αυτό ανέφερε χθες υψηλόβαθμος παράγοντας της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ ως προς το "καλάθι" των μονάδων που θα πουληθούν έχει κλείσει κατά 70%, δεν έχει επέλθει όμως ακόμη οριστική συμφωνία. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στόχος από ευρωπαϊκής πλευράς είναι να διασφαλιστεί ότι το εγχείρημα θα επιτύχει, θα υπάρξει δηλαδή ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές για την αγορά των μονάδων που θα προσφερθούν προς πώληση. Επ' αυτού ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης προειδοποίησε χθες μιλώντας στο συνέδριο του Economist ότι Ευρωπαϊκές εταιρείες είναι εντελώς απρόθυμες να επενδύσουν σε λιγνιτικές μονάδες και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να τεθούν εμπόδια στην πώληση μονάδων σε εταιρίες από την Κίνα, την Ιαπωνία ή τις ΗΠΑ.

Η ίδια πηγή τόνιζε πάντως ότι η παλαιότερη πρόταση της ΔΕΗ για δημιουργία θυγατρικής στην οποία θα "εισφερθεί" πελατολόγιο που αντιστοιχεί στο 7% της αγοράς (περίπου 500.000 πελάτες) και θα πουληθεί σε τρίτους είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να "ανοίξει" η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. 

Για την συνέχεια εδώ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 09:45