Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018 11:30

Φλώρινα: Διεθνές ενδιαφέρον της αγοράς για την συνεργασία με την ΔΕΗ ΑΝ στην κατασκευή μονάδας βιομάζας στο Αμύνταιο

απο την επίσκεψη του Η. Μοναχολιά διευθύνωντας συμβουλος ΔΕΗ ΑΝ στο λεβητοστασιο της ΤΘ Αμυνταίο μαζί με τον βουλευτη Κωστα Σελτσα απο την επίσκεψη του Η. Μοναχολιά διευθύνωντας συμβουλος ΔΕΗ ΑΝ στο λεβητοστασιο της ΤΘ Αμυνταίο μαζί με τον βουλευτη Κωστα Σελτσα

του Σπύρου Κουταβα

Το ισχυρό ενδιαφέρον του εγχώριων και εξωχώριων Ενεργειακών εταιριών και κοινοπρακτικών σχημάτων έδειξε η ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την επιλογή ενός στρατηγικού εταίρου

στην κατασκευή και λειτουργία μονάδας βιομάζας στο Αμύνταιο Φλώρινας.  Δώδεκα εταιρίες από την Ελλάδα την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση και υπέβαλαν μέσω των εκθέσεών τους τις αιτήσεις τους υποδεικνύοντας το έντονο ενδιαφέρον της τοπικής αλλά και διεθνούς αγοράς να συνεργαστούν με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την υλοποίηση του έργου.

Ο ενδιαφερόμενες εταιρίες είναι οι Μυτιληναίος, και ΕΛΑΚΤΩΡ από την Ελλάδα η ΤΕΡΝΑ σε κοινοπρακτικό σχήμα με την βελγική Electrabel, η Grannul Invest και Priit Uuemma από την Εσθονία, η EP Holding από την Τσεχία, η Γαλλική CNIM, η Ισπανική SENER, η Alfamar από την Σαουδική Αραβία, η Dongfang και η China Western Power Industrial από την Κίνα, και η κοινοπραξία Τουρκικών εταιριών Zorlu- Turboden – Violar – DhP- Kablitz.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε σύντομο χρονικό διάστημα  θα ανακοινώσει τα ονόματα των εταιριών που πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για να εισέλθουν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας επιλογής. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της πρόσκλησης ενδιαφέροντος κατά την β φάση  οι επιλέξιμοι εταίροι θα έχουν πρόσβαση σε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το έργο όπου η ΔΕΗ ΑΝ στο τέλος θα επιλέξει τον εταίρο με την καλύτερη δεσμευτική προσφορά.

φωτο: απο την επίσκεψη κλιμακιου της Ευρωπαικής τραπεζας που θα χρηματοδοτησει το εργο με στελέχη της ΔΕΗ ΑΝ και του βουλευτή Φλώρινας Κωστα Σελτσα 

Τα χαρακτηριστικά της μονάδας βιομάζας που έχει σχεδιάσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι να παράσχει 25MW ηλεκτρικής ενέργειας και 45MWth θερμότητας. Η μονάδα σχεδιάζεται να εγκατασταθεί σε μια περιοχή 58.000m2, κοντά στον υφιστάμενο θερμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ στο Αμύνταιο και θα χρησιμοποιεί τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις για να συνδεθεί με τα ηλεκτρικά δίκτυα και τα δίκτυα τηλεθέρμανσης. Για την συγκεκριμένη μονάδα η ΔΕΗ ΑΝ έχει λάβει την σχετική αδειοδότηση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ενώ το κόστος του έργου εκτιμάται σε 65 εκατ. ευρώ και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2019.

Επιθυμία της μητρικής ΔΕΗ και που αποτυπώνεται και στις προδιαγραφές της διεθνούς πρόσκλησης που έχει προβεί η ΔΕΗ ΑΝ, είναι η τόσο η κατασκευή, όσο και η λειτουργία της μονάδας να γίνουν από κοινού με τον στρατηγικό εταίρο, ο οποίος και θα επιλεγεί κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού.

Η πρόθεση της ΔΕΗ ΑΝ  είναι να ιδρύσει θυγατρική εταιρία παραγωγής βιομάζας CHP για τη χρηματοδότηση, ανάπτυξη και διαχείριση αυτού του εργοστασίου.

 Ο στρατηγικός εταίρος  αναμένεται:

να αποκτήσει μερίδιο πλειοψηφίας στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας Φυτοπαραγωγής Βιομάζας είτε με εφάπαξ χρηματικό αντίτιμο είτε με αύξηση κεφαλαίου που θα εγγραφεί από τον Στρατηγικό Συνεργάτη

να συμμετέχει στην Εταιρεία δημιουργίας κόμποστ CHP Βιομάζας

να αναλάβει την χρηματοδότηση του σχεδίου παραγωγής κόπμποστ

να επιβλέψει την κατασκευή του εργοστασίου και να έχει την επιμέλεια και την ευθύνη της λειτουργίας της μονάδας

και να εξασφαλίσει μέσω συμφωνιών την τροφοδοσία καύσιμα βιομάζας για την λειτουργία της μονάδας.

Στις προδιαγραφές λειτουργίας του έργου προβλέπεται ρητά ότι και η μητρική  ΔΕΗ θα συνάψει συμφωνία με την Εταιρεία Φυτών CHP Βιομάζας για την προμήθεια μέρους του προαναφερθέντος απαραίτητου καυσίμου βιομάζας.

Η διαδικασία επιλογής θα ολοκληρωθεί σε τρείς φάσεις όπου η ΔΕΗ ΑΝ στο τέλος θα επιλέξει τον εταίρο με την καλύτερη δεσμευτική προσφορά.

Την προώθηση του εργου σύριξαν οι φορείς της περιοχής και ο βουλευτης της Φλώρινας Κωσταντινος Σέλτσας (ΣΥΡΙΖΑ)

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018 11:41