Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 09:11

Εκτός λειτουργίας έξι μονάδες της ΔΕΗ από την απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ, σε κατάληψη τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης

του Σπύρου Κουταβα

Από τα μεσάνυκτα της Κυριακής προς Δευτέρα 23 Απριλίου  ξεκίνησαν οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες πού έχει προκηρύξει  ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των απεργών να εστιάζεται στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της Δυτικής Μακεδονίας. 

Στο Λιγνιτικo κέντρο δυτικής Μακεδονίας  από τις 12 τα μεσάνυκτα που ξεκίνησε η απεργία

έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τέσσερις μονάδες, η I & II στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, η 2η στον ΑΗΣ Καρδιάς, ενώ νωρίς το πρωί αποφασίστηκε να τεθεί εκτός λειτουργίας και η μονάδα στον ΑΗΣ Αμυνταίου.  

Έχει σταματήσει κάθε δραστηριότητα στην λειτουργία των ορυχείων όπου η απεργία ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας με την έλευση της πρωινής βάρδιας και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ Μόσχο Μόσχου «η συμμετοχή αγγίζει το 100%, εργάζεται μόνο το προσωπικό ασφαλείας σύμφωνα με τον νόμο και τα συστήματα της αποκομιδής της τέφρας προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν οι μονάδες που βρίσκονται στο σύστημα». Σύμφωνα με στοιχεία του Σπάρτακου στην 48ωρη απεργία συμμετέχουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα οκτάμηνα ενώ σε ένδειξη συμπαράστασης μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε εργολάβους απέχει από την εργασία.

Στις 07.00 το πρωί εργαζόμενοι της ΔΕΗ πραγματοποίησαν κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ στην Χαλκοκονδύλη.

Στις 12 τα  μεσάνυκτα κλιμάκιο της ΓΕΝΟΠ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Αδαμίδη ήταν έξω από την πύλη του μεγαλύτερου Ατμοηλεκτρικού σταθμού του Αγ. Δημητρίου όπου ενημέρωσαν τους εργαζόμενους  της νυκτερινής βάρδιας για την σημασία και τους στόχους της απεργιακής κινητοποίησης. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ διαβεβαίωσε ότι ο  στόχος της απεργίας «δεν είναι να δημιουργηθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας», διευκρίνισε ότι η επάρκεια του συστήματος είναι μεγάλη αφού «από τα 17.000 MW που είναι η εγκατεστημένη ισχύς, μόνο 5500 έως 6500 MW είναι η ζήτηση και μάλιστα στην μεγαλύτερη αιχμή κατά την διάρκεια του 24ώρου».

Την ίδια χρονική στιγμή  κλιμάκια των απεργών με συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΕΝΟΠ και του Σπάρτακου με μια συντονισμένη ενέργεια βρέθηκαν έξω από τις πύλες του ΑΗΣ Καρδιάς και του ΑΗΣ Αμυνταίου όπου ενημέρωσαν τους εργαζόμενους της νυκτερινής βάρδιας που κατέφθαναν με τα λεωφορεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ στο νότιο σύστημα της χώρας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας μια λικνιστική μονάδα στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης και μια μονάδα Φυσικού αερίου στο Λαύριο. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο απεργιακός σχεδιασμός υλοποιείται κανονικά χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας. «Εμείς ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου που αποδεδειγμένα θα είναι καταστροφή για την δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη».

Σε λίγο στην  Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της βουλής θα ξεκινήσει η ακρόαση των φορέων για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου πριν εισαχθεί για συζήτηση στην ολομέλεια. Ο κ. Αδαμίδης  τόνισε «θα εξηγήσουμε στους βουλευτές τι σημαίνει για τις λιγνιτιφόρες περιοχές της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης η πώληση σε ιδιώτες των καλύτερων και πιο ανταγωνιστικών μονάδων που διαθέτει η ΔΕΗ».

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 09:16