Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018 14:32

Ανάσα ρευστότητας στη ΔΕΗ και στην αγορά ηλεκτρισμού απο την κατάργηση του τέλους λιγνίτη και χρέωσης προμηθευτή - καθιέρωση 6% απο τα έσοδα των εκπομπών CO2 υπέρ του Ταμείου δίκαιης μετάβασης

Μέτρα αντισταθμιστικού χαρακτήρα της επιβάρυνσης που επίκειται στα τιμολόγια ρεύματος από τη μετακύλιση του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων (CO2) αλλά και ενίσχυσης της λιγνιτικής παραγωγής, ενόψει της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών

για τις μονάδες Φλώρινας και Μεγαλόπολης, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Με δήλωσή του στο ΑΠΕ ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε την κατάργηση από το 2019 της χρέωσης προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ), η οποία επιβαρύνει τους προμηθευτές ενέργειας και κατά κύριο λόγο τη ΔΕΗ που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μερίδιο πελατών, αλλά και την κατάργηση του τέλους λιγνίτη που επιβαρύνει τη λιγνιτική παραγωγή με 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον υπουργό, θα έχει όφελος από την κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ της τάξης των 200-250 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020. Επίσης, οι παραγωγοί ενέργειας θα έχουν όφελος της τάξης των 25-30 εκατ. ευρώ ετησίως από την κατάργηση του τέλους λιγνίτη που επιβλήθηκε το 2012 για να ενισχύσει τον λογαριασμό των ΑΠΕ. Το μέτρο θα αντισταθμίσει εν μέρει την επιβάρυνση του κόστους παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ από την αύξηση του CO2, κυρίως όμως αυτό που επιδιώκεται είναι η ενθάρρυνση των υποψήφιων επενδυτών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για τις μονάδες της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης, αφού βελτιώνεται το κόστος λειτουργίας τους κατά 2 ευρώ η μεγαβατώρα.

Υπερψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που περιλαμβάνει διατάξεις για ενεργειακά, χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα. Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, επί των άρθρων, των τροπολογιών και στο σύνολό του.

Παρουσιάζοντας τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:
 
· Στην κατάργηση, από 1/1/2019, της Χρέωσης Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ), επισημαίνοντας ότι το μέτρο αυτό αποφέρει πολλά οφέλη, καθώς συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του ενεργειακού τομέα, στην ενίσχυση της ΔΕΗ με επιπρόσθετη ρευστότητα 200-225 εκατ. ευρώ, ενώ δημιουργεί επιπρόσθετη ασφάλεια στον λογαριασμό του ΕΛΑΠΕ.
 
· Στην κατάργηση, από 1/1/2019, του Τέλους Λιγνίτη, ως έσοδο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, που θεσπίστηκε το 2012 και αντιστοιχεί σε 2 ευρώ ανά MWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτιμάται ότι το όφελος για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, είναι της τάξεως των 25-30 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
 
· Στην εφαρμογή, από 1/1/2019, του νέου σχήματος μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ, για ένα μεγάλο μέρος του παραγωγικού τομέα της χώρας, αγρότες, βιομηχανίες κ.ά. Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης, η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο σχήμα του ΕΤΜΕΑΡ ήρθε σήμερα.
 
· Στη χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης που αφορά στη στήριξη των λιγνιτικών περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό, διατίθεται ποσοστό 6% των εσόδων από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και δημιουργείται, όπως εκτίμησε ο Υπουργός, αποθεματικό της τάξης των 60 εκατομμυρίων την πρώτη τριετία.
 
Ταυτόχρονα, με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στην ομαλή λειτουργία των διαγωνισμών για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς και σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της χωροταξίας, με έκτακτες ρυθμίσεις για τις σεισμόπληκτες και πυρόπληκτες περιοχές.
 
Επίσης, στο νομοσχέδιο κατατέθηκαν τροπολογίες, σύμφωνα με τις οποίες:
 
· Στο πλαίσιο της αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης του προσωπικού από τις εταιρείες που έχουν αποσχιστεί, στη Μεγαλόπολη και στη Φλώρινα, προς τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ, εθελούσια και με τη σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των δυο εταιριών.
 
· Δίνεται παράταση τριών μηνών προθεσμίας για διόρθωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής στο Κτηματολόγιο για τις περιοχές που κτηματογραφήθηκαν πριν το 2006 και η αρχική δεκατετραετής προθεσμία έληγε εντός του 2018.
 
· Δίνεται προθεσμία ενός έτους στα λατομεία σχιστολιθικών πλακών, ώστε να συμμορφωθούν στο νέο αδειοδοτικό πλαίσιο.
 
· Δίνεται παράταση για να ολοκληρωθούν οι πολεοδομικές μελέτες από οικοδομικούς συνεταιρισμούς.
 
από το Γραφείο Τύπου

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018 14:41