Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2021 14:18

Στο πρώτο 3μηνο του 2022 θα δώσει ρεύμα το πάρκο των ΕΛΠΕ ΣΤΗΝ Κοζάνη

«Έως τον τέλος Δεκεμβρίου του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του Φωτοβολταϊκου πάρκου ισχύος 204 MW» που κατασκευάζουν τα ΕΛΠΕ στα διοικητικά όρια των Δήμων Κοζάνης και Εορδαίας ενώ «η

ένταξή του στο διασυνδεμένο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022» δήλωσε σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου σε δημοσιογράφους της περιοχής ο Σωτήρης Καπέλος, Διευθυντής Λειτουργίας των ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες και υπεύθυνος του έργου.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 130 εκ € χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και από ιδίους πόρους των ΕΛΠΕ και θα παράγει 350 GWh/έτος. Ο εκπρόσωπος της εταιρίας ανέφερε ότι κατά εμπορική λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου θα απασχολούνται από 20- 30 άτομα σε ειδικότητες όπως της ασφάλειας του χώρου των εγκαταστάσεων, του καθαρισμού και της αποψίλωσης.

Ο κ. Καπέλος δήλωσε ότι στα άμεσα σχέδια της εταιρίας είναι να προχωρήσει στην δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης Ενέργειας εντός του χώρου του πάρκου, εξήγησε ότι έχει εξευρεθεί ο χώρος και θα είναι μια έκταση περίπου 30 στρεμμάτων όπου θα αναπτυχθούν συστοιχίες από κοντέινερ που θα είναι οι μπαταρίες αποθήκευσης έως 100 MW. H εταιρία όπως ανέφερε «βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότηση».

Σε ότι αφορά τα ανταποδοτικά τέλη υπέρ των τοπικών κοινωνιών επεσήμανε ότι κατ έτος θα αποδίδεται  το 3% υπέρ του Δήμου Κοζάνης και Εορδαίας, δηλαδή περίπου 500.000 € /έτος για 20 χρόνια, ενώ από τα παραπάνω ποσά θα επιδοτούνται οι ηλεκτροδοτήσεις κατοικιών των δημοτικών διαμερισμάτων σε Σιδερά, Λιβερά και Ασβεστόπετρα που συνορεύουν με το Φωτοβολταϊκό πάρκο.

Ο κ Καπέλος ανέφερε ότι η JUWI Hellas S.A. που κατασκευάζει το πάρκο έχει αναθέσει αρκετές υπεργολαβίες σε τοπικές κατασκευαστικές  εταιρίες της Κοζάνης και Εορδαίας ενώ χαρακτήρισε ως υψηλό το επίπεδο επίπεδο των κατασκευαστικών εταιριών της περιοχής που συμμετέχουν στο έργο.

ΠΗΓΗ: απε μπε σκ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2021 14:39