Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2022 16:30

«Ξέφραγο αμπέλι» η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη

Θέμα εποπτείας της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία λειτουργεί σαν «ξέφραγο αμπέλι», όπως χαρακτηριστικά είπε, έθεσε ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης.

«Τις τιμές ενέργειας προ του 2021 μάλλον θα πρέπει να τις ξεχάσουμε», τόνισε ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, θέτοντας παράλληλα θέμα εποπτείας της αγοράς σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρισμό.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 98,4, ο κ. Παναγιωτάκης επισήμανε διότι πέραν των συγκυριακών παραγόντων της κρίσης, υπάρχουν και δομικοί που υπαγορεύουν την ανατίμηση.

Σε ό,τι αφορά στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, τόνισε ότι αν εξετάσουμε μια πρόσφατη εβδομάδα, θα δούμε ότι το μέσο κόστος παραγωγής είναι 170 ευρώ, ωστόσο η χονδρική τιμή με τις ρήτρες που χρεώθηκαν είναι 268 ευρώ, δηλαδή 58% αυξημένη.

Κατ' επέκταση, τίθεται μείζον θέμα εποπτείας της αγοράς, η οποία λειτουργεί σαν «ξέφραγο αμπέλι», αφού ούτε η ΡΑΕ ούτε η Αρχή Ανταγωνισμού δεν παρεμβαίνουν.

Ο κ. Παναγιωτάκης πρόσθεσε ότι «μόνο τέσσερις παίκτες συμμετέχουν στην αγορά, η ΔΕΗ και οι τρεις μεγάλοι ιδιώτες. Ένας αν θέλει να τη χαλάσει τη δουλειά, τη χαλάει».

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, εποπτεία των αγορών σημαίνει ότι η ΡΑΕ και η Αρχή Ανταγωνισμού θα πρέπει να έχουν όλα τα κοστολόγια των τεσσάρων αυτών εταιρειών, καθώς και να επιβληθεί δια νόμου πλαφόν στα κέρδη. «Προ του χρηματιστηρίου ενέργειας υπήρχε ανώτατη ΟΤΣ στα 150 ευρώ, τώρα έχει πάει στις 3.000 ευρώ, άρα μπορεί ο καθένας να προσφέρει ό,τι θέλει», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι στους παρόχους αν οι έναντι λογαριασμοί είναι φουσκωμένοι αναιτιολόγητα ή για να εξυπηρετήσουν οι πάροχοι τη ρευστότητα τους, τότε υπάρχει και θέμα παραβίασης του νόμου.

Καταλήγοντας, ο κ. Παναγιωτάκης υπογράμμισε ότι για περιορισμό των υψηλών τιμών πρέπει να γίνουν έλεγχοι, να αλλάξει το μείγμα παραγωγής και να εξαντλήσουμε τα περιθώρια παραγωγής με λιγνίτη ώστε να φτάσει το 18% και αργότερα το 25% με την Πτολεμαΐδα 5, πράγμα εφικτό εντός των ορίων εκπομπής CO2 που έχει θέσει η Ε.Ε. «Να αντικατασταθεί ο λιγνίτης με ΑΠΕ και όχι με αέριο», δήλωσε σχετικά.

πηγη: https://www.ieidiseis.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2022 16:33