Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2022 08:12

Φάμελλος-Πέρκα για την παράταση στην εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ: "Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ναρκοθετεί ακόμα μια φορά την ανάπτυξη των ΑΠΕ

Το ΥΠΕΝ πριν από λίγες ημέρες ενέκρινε παράταση της εκπόνησης της μελέτης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ για σχεδόν έναν επιπλέον χρόνο,

τοποθετώντας την παράδοσή του τον Απρίλιο του 2023 και άρα την κύρωση του με Κοινή Υπουργική Απόφαση το νωρίτερο στο τέλος του 2023.

Η κυβέρνηση, που επαίρεται ότι την ενδιαφέρει η ανάπτυξη των ΑΠΕ και πλασάρεται ως πράσινη, καθυστερεί ακόμα μια φορά τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό, αφήνοντας και άλλο περιθώριο για τη χωροθέτηση ΑΠΕ με όρους «φαρ ουέστ». Θυμίζουμε ότι η μελέτη για την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ είχε προκηρυχθεί τον Φεβρουάριο του 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης 18 μηνών. Για τη μελέτη αυτή έχουν τοποθετηθεί θετικά, κρίνοντας την ως απολύτως απαραίτητη, όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ, ο επιστημονικός κόσμος, οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ, η αυτοδιοίκηση αλλά και η κοινωνία των πολιτών. 

Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση ανακυκλώνει την ανύπαρκτη πρόοδο της μελέτης, όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης τον Οκτώβριο 2019 στον Καφηρέα που αναφέρθηκε παραπλανητικά σε ανάθεση της μελέτης όταν η τελική συμβασιοποίηση έγινε τελικά ένα χρόνο μετά. Ή τον Νοέμβριο του 2020 όταν ο τότε Υπουργός ΠΕΝ κ. Χατζηδάκης προέβλεπε την ολοκλήρωση του νέου χωροταξικού για τις ΑΠΕ τον Απρίλιο του 2022. Ή τον Ιούλιο του 2021 όταν ο κ. Σκρέκας σε επίκαιρη ερώτηση απαντούσε ότι το Υπουργείο εργάζεται για την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και μάλιστα βρίσκεται κοντά στην «γραμμή τερματισμού» και λίγες μέρες αργότερα στην Ολομέλεια της Βουλής δεσμευόταν ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα το είχαν ολοκληρώσει.

Από τα παραπάνω με ευκολία προκύπτουν η υποκρισία, τα ψέματα, αλλά και η ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης. Της κυβέρνησης που, την ίδια στιγμή που είναι έτοιμη να καταθέσει στην Βουλή το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, καθυστερεί το χωρικό σχεδιασμό τους. Έχοντας πιο πριν οδηγήσει, μέσω του διαβόητου πλέον αντιπεριβαλλοντικού Ν.4685/2020 σε υπερθέρμανση των αδειών, σε αλαλούμ και σε μη αποδοχή των ΑΠΕ από τις τοπικές κοινωνίες και σε αδιέξοδα. Έχοντας πιο πριν οδηγήσει τον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ σε χρεωκοπία αλλά και καθυστερώντας έργα δικτύων και υποδομών, παρά το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου τάχατες να βρεθούν χρήματα για επενδύσεις που δεν γίνονται. 

Το μόνο σίγουρο τώρα πια είναι ότι το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ δεν θα το εγκρίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μια κυβέρνηση ψευτοπράσινη, η οποία ναρκοθετεί την ανάπτυξη των ΑΠΕ, οδηγώντας τες σε χωροθέτηση χωρίς κανόνες και τροφοδοτώντας αντιθέσεις στις τοπικές κοινωνίες και επιπτώσεις στο περιβάλλον, και τελικά δυσφημώντας την πράσινη μετάβαση. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2022 08:16