Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2024 18:11

"Οι καθυστερήσεις στην έγκριση του πρότζεκτ στην Κοζάνη υπονομεύουν την επένδυση της Advent" διαπιστώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας

του Σπύρου Κουταβα

«Δεν το κρύβω ότι ο λόγος που η  Advent  βρίσκεται στην Κοζάνη είναι η παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το δυναμικό που υπάρχει εδώ και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην Βόρεια  Ελλάδα»

τόνισε ο πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Advent Technologies, Δρ Βασίλης Γρηγορίου κατά την ομιλία του στο Hydrogen Summer ScH2ool, το οποίο διοργανώνεται  από την εταιρεία σε συνεργασία με το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Green Skills for Hydrogen.

Πρόκειται για την εταιρία της οποίας, το Σεπτέμβριο του 2022 η ΕΕ στο πλαίσιο ανάπτυξης τεχνολογιών υδρογόνου, ενέκρινε  επενδυτικό της σχέδιο ύψους 780 εκ € (Green HiPo) για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής κυψελών υδρογόνου στην Κοζάνη. Με βάση το επενδυτικό της σχέδιο έως την ολοκλήρωση της επένδυσης προβλέπονται να δημιουργηθούν 650 θέσεις εργασίας. Ο κ. Γρηγορίου μίλησε για σημαντικές καθυστερησεις ως προς την εγκριση του πρότζεκτ, ανέφερε ότι «μετά από δύο χρόνια δόθηκε η δυνατότητα στην εταιρεία να υποβάλλει την επενδυτική της πρόταση σε πρόσκληση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να λάβει επιδότηση ύψους 24 εκ €από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης» πράγμα που το έκανε τηρώντας όπως αναφέρει «όλες τις προθεσμίες».  Πρόσθεσε ακόμη ότι «η εταιρεία απέστειλε όλα τα στοιχεία που της ζητήθηκαν» και ότι σύμφωνα με τα επιχειρηματικά της πλάνα «υπάρχει περιθώριο έως τον Ιούλιο 2024 για θετική η αρνητική απάντηση προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της». Προανήγγειλε μάλιστα ότι εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό «η εταιρία θα φέρει το θέμα στις Βρυξέλλες αφού το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι διακρατικό, διεπιστημονικό και διεταιρικό».

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε την επένδυση μας στην Γαλλία και την Γερμανία που η εταιρία διαθέτει έτσι η αλλιώς κατασκευαστική  δραστηριότητα αλλά προτιμήσαμε να εγκατασταθούμε στην Κοζάνη» ανέφερε ο κ. Γρηγορίου και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «οι ανταγωνιστές  της Advent που την ίδια περίοδο υπέβαλλαν αντίστοιχα επενδυτικά πρότζεκτ στην ΕΕ όπως Γαλλική McPhy και η Γερμανική Sunfire έχουν ήδη λάβει τις χρηματοδοτήσεις από τις χώρες τους ύψους 250 εκ € και 150 εκ € αντίστοιχα».

Κι ολα αυτά συμβαίνουν εν'όσο η κυβέρνηση και οι υπουργοί της που παρήλασαν απο την Κοζάνη καθόλη την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2023 αλλά και των ευρωεκλογών του 2024 μη έχοντας κάποιο άλλο απτό αποτέλεσμα επενδύσεων στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης διαφήμιζαν σε καθε τους στάση την έγκριση της παραπάνω επενδυσης απο την ΕΕ και την δημιουργία 650 θεσεων εργασίας. Παρόλα αυτά σύμφωνα με οσα ανέφερε ο κ. Γρηγορίου, η επένδυση κινδυνεύει εαν η κυβερνηση ροκανίσει ακομη περισσοτερο το χρόνο ως προς την εγκριση της

«Στο γήπεδο του ανταγωνισμού η ταχύτητα των αποφάσεων πρέπει να εξυπηρετεί τα επίπεδα της διεθνούς λειτουργίας μας»  δήλωσε ο κ. Γρηγορίου εξηγώντας ταυτόχρονα ότι «σενάρια όπως 5 χρόνια για την κατασκευή του εργοστασίου και δέκα χρόνια για να δούμε κάποιο πρώτο αποτέλεσμα σημαίνουν καταστροφή» αφού η τεχνολογία και οι ανάγκες των πελατών θα έχουν αλλάξει δραματικά.

Ο κ. Γρηγορίου απευθυνόμενος σε φοιτητές και νέους επιστήμονες που παρακολουθούν τις εξελίξεις στις τεχνολογίες υδρογόνου σημείωσε ότι «το Ευρωπαϊκό όραμα είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το Η2 το οποίο μπορεί να της προσφέρει ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε εξοπλισμός  της εταιρίας, όπως κυψέλες καυσίμου που καίνε μεθανόλη και νερό παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια  και που χρησιμοποιούνται προς το παρόν σε θαλαμηγούς, σε συστήματα υποστήριξης και αποθήκευσης ενέργειας, σε αντικατάσταση των γεννητριών ορυκτών καυσίμων ενώ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και εξοπλισμός ατομικών κυψελών καυσίμου που χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό προσφέροντας τεράστια ενεργειακή αυτονομία σε απομακρυσμένα σημεία του μετώπου. Όπως εξήγησε τα συγκεκριμένα συστήματα εξελίχθηκαν μετά από 20 χρόνια ερευνών και δοκιμών που ξεκίνησαν από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας στην πανεπιστημιούπολη στην Πάτρα όπου στήθηκε το πρώτο  ερευνητικό της εργαστήριο .

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2024 18:45