Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020 14:12

Στο δρόμο για την παράδοση τους στην Ελβετία τα πρώτα φορτηγά με ενεργειακά στοιχεία υδρογόνου της Hyundai

Στις 6 Ιουλίου 2020, η κορεάτικη αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai ξεκίνησε τις διαδικασίες παράδοσης των πρώτων δέκα φορτηγών με ενεργειακά στοιχεία υδρογόνου που φέρουν την εμπορική ονομασία XCIENT

στην Ελβετία. Άλλα 40 οχήματα θα παραδοθούν φέτος, ενώ συνολικά 1.600 φορτηγά υδρογόνου έχουν προγραμματιστεί για την ελβετική αγορά έως το 2025.

Οι πελάτες μπορούν να νοικιάσουν τα φορτηγά που κινούνται με τα ενεργειακά στοιχεία υδρογόνου εφαρμόζοντας το μοντέλο pay-per-use (πληρωμή ανάλογα με τη χρήση), έτσι ώστε να μην χρειάζεται να κάνουν την αρχική επένδυση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Hyundai δεν έχει αναφέρει τιμή αγοράς. Αυτό το μοντέλο ενοικίασης υποστηρίζεται από την Hyundai Hydrogen Mobility, μια κοινοπραξία που ιδρύθηκε το 2019 από την Hyundai και την H2 Energy.

Το φορτηγό υδρογόνου θα κινείται από ένα νέο σύστημα κίνησης με ενεργειακά στοιχεία υδρογόνου ισχύος 190 kW χρησιμοποιώντας δύο μονάδες των 95-kW συνδεδεμένες παράλληλα. Επτά δεξαμενές υδρογόνου υψηλής πίεσης παρέχουν ικανότητα αποθήκευσης περίπου 32 κιλών υδρογόνου για χρήση (περίπου 3 κιλά παραμένουν για να διατηρηθεί η πίεση μέσα στη δεξαμενή των 35 κιλών). Με αυτήν τη χωρητικότητα, τα φορτηγά θα έχουν αυτονομία περίπου 400 χιλιομέτρων ανά ανεφοδιασμό. Σύμφωνα με τη Hyundai η διάρκεια μιας διαδικασίας του ανεφοδιασμού θα διαρκεί μόνο 8 έως 20 λεπτά.

hyundai fuelxells 2

Η επιλογή της Ελβετίας για την αρχική λειτουργία αυτών των οχημάτων δεν έγινε τυχαία για αυτό το πιλοτικό έργο. Ο ελβετικός φόρος οδικών μεταφορών (LSVA) για τα επαγγελματικά οχήματα δεν ισχύει για φορτηγά χωρίς εκπομπές καυσαερίων. Έτσι, τα φορτηγά με ενεργειακά στοιχεία υδρογόνου πρόκειται να έχουν το ίδιο κόστος μεταφοράς ανά χιλιόμετρο με τα αντίστοιχα φορτηγά με πετρελαιοκινητήρα. Μόλις το πρόγραμμα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στην Ελβετία, η Hyundai σχεδιάζει να το επεκτείνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σκοπός του προγράμματος αυτού δεν είναι να δοκιμαστεί μόνο η καταλληλότητα των φορτηγών υδρογόνου ως προς την καθημερινή χρήση τους σε εργασίες διανομών, αλλά και την τοπική παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου σε μεγαλύτερη κλίμακα. Η κοινοπραξία Hydrospider μεταξύ της Alpiq της H2 Energy και της Linde ιδρύθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό το 2019. Ένας ηλεκτρολύτης στον υδροηλεκτρικό σταθμό Gösgen που λειτουργεί από την Alpiq θα παράγει το «πράσινο» υδρογόνο για τα φορτηγά της Hyundai.

«Η οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος υδρογόνου, όπου οι κρίσιμες ανάγκες μεταφορών καλύπτονται από οχήματα όπως το Xcient Fuel Cell, θα οδηγήσει σε μια αλλαγή παραδείγματος που αφαιρεί τις εκπομπές των ρύπων των οχημάτων από την περιβαλλοντική εξίσωση», δήλωσε ο In Cheol Lee, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής εμπορικών οχημάτων της Hyundai Motor.

Η Hyundai ανακοίνωσε επίσης ότι, εκτός από το Xcient, θα αναπτύξει ένα ημιρυμουλκούμενο όχημα που θα έχει αυτονομία 1.000 χιλιομέτρων. Το όχημα αυτό θα απευθύνεται σε παγκόσμιες αγορές όπως η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της, η Hyundai θα τα εξοπλίσει με ένα «βελτιωμένο σύστημα ενεργειακών στοιχείων υδρογόνου με υψηλή αντοχή και απόδοση».

Πηγή: hyundai.news και http://www.futuremobility.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020 14:15