Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 21 Μαϊος 2019 14:41

Ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή στην γραμμή των Ελληνοαλβανικών συνόρων - Τα εγκαίνια απο τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, σε συνεργασία με τις αλβανικές αρχές, ξεκινάει την πρώτη κοινή επιχείρηση σε έδαφος τρίτης χώρας που γειτνιάζει με την ΕΕ.
Από τις 22 Μαΐου, ομάδες του οργανισμού θα αναπτυχθούν μαζί με Αλβανούς συνοριοφύλακες στα ελληνοαλβανικά σύνορα, με σκοπό να ενισχυθεί η διαχείριση και η ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, σε πλήρη συμφωνία με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες. Η εν λόγω επιχείρηση σηματοδοτεί μια νέα φάση για τη συνοριακή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των εταίρων της στα Δυτικά Βαλκάνια και αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία του οργανισμού.
Η εναρκτήρια εκδήλωση θα διεξαχθεί στα Τίρανα της Αλβανίας με την παρουσία του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, του κ. Φαμπρίτσε Λετζέρι, εκτελεστικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, του Αλβανού πρωθυπουργού κ. Έντι Ράμακαι του Αλβανού υπουργού Εσωτερικών, κ. Σάντερ Λέσι.
Ο κ. Δημήτρης ΑβραμόπουλοςΕπίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, δήλωσε σχετικά: «Με την πρώτη ανάπτυξη ομάδων της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής εκτός της ΕΕ, ανοίγουμε ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στη συνεργασία μας σε θέματα μετανάστευσης και διαχείρισης των συνόρων, τόσο με την Αλβανία όσο και με ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Πρόκειται για ένα πραγματικά ιστορικό βήμα που αλλάζει ριζικά τα δεδομένα στην περιοχή, φέρνοντάς την πιο κοντά στην ΕΕ, μέσω συνεργασίας με συντονισμένο και αμοιβαία υποστηρικτικό τρόπο για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, όπως η καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης και η προστασία των κοινών μας συνόρων.»
Ο κ. Φαμπρίτσε Λετζέρι, εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για τον οργανισμό μας και την ευρύτερη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αλβανίας. Ξεκινάμε την πρώτη ολοκληρωμένη κοινή επιχείρηση εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπός της οποίας είναι να συνδράμει την Αλβανία στον έλεγχο των συνόρων και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος.»
Μολονότι η Αλβανία εξακολουθεί να έχει την τελική ευθύνη για την προστασία των συνόρων της, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή έχει τη δυνατότητα να παρέχει τόσο τεχνική όσο και επιχειρησιακή στήριξη και βοήθεια. Οι ομάδες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα μπορούν να συνδράμουν τους Αλβανούς συνοριοφύλακες στη διενέργεια των συνοριακών ελέγχων στα σημεία διέλευσης, παραδείγματος χάριν, και στην αποτροπή των παράνομων εισόδων. Όλες οι επιχειρήσεις και οι αποστολές στα αλβανικά σύνορα με την Ελλάδα θα διεξαχθούν σε πλήρη συμφωνία με τις αλβανικές και τις ελληνικές αρχές.
Κατά την έναρξη της επιχείρησης, ο οργανισμός θα αποστείλει 50 αξιωματικούς, 16 περιπολικά οχήματα και 1 όχημα με ανιχνευτές θερμότητας από 12 κράτη μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία, Κάτω Χώρες, Κροατία, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία) για να συνδράμουν την Αλβανία στη διενέργεια των συνοριακών ελέγχων και στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος.
Η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ τρίτων χωρών προτεραιότητας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης, θα ενισχύσει περαιτέρω την ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, καθώς και την ικανότητα του Οργανισμού να αναλαμβάνει δράση στις άμεσα γειτονικές χώρες της ΕΕ, ενώ παράλληλα θα φέρει την περιοχή πιο κοντά στην ΕΕ.
Ιστορικό
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής μπορεί να διεξάγει αποστολές και κοινές επιχειρήσεις στο έδαφος γειτονικών τρίτων χωρών, υπό την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα έχει συναφθεί συμφωνία περί καθεστώτος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της οικείας χώρας. Η συμφωνία περί καθεστώτος που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και υπογράφηκε τον Οκτώβριο 2018, τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου 2019. Είναι η πρώτη συμφωνία αυτού του είδους που θα καταστεί επιχειρησιακή με χώρα εταίρο από την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
Παρόμοιες συμφωνίες μονογραφήθηκαν με τη Βόρεια Μακεδονία (Ιούλιος 2018), τη Σερβία (Σεπτέμβριος 2018), τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Ιανουάριος 2019) και τοΜαυροβούνιο (Φεβρουάριος 2019) αλλά δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.
Στις αρχές του τρέχοντος έτους, κατόπιν πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν να ενισχυθεί η εντολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, παρέχοντάς του το κατάλληλο επίπεδο φιλοδοξίας που αντιστοιχεί στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη όσον αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης και των συνόρων της. Κατ' αυτόν τον τρόπο, θα καταστεί δυνατή η διεξαγωγή κοινών επιχειρήσεων και αποστολών σε χώρες πέραν της άμεσης γειτονίας της ΕΕ.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Μαϊος 2019 14:46