Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 10:34

Προσφυγικό: "Eυρωβουλευτές ζητούν αλληλεγγύη και προειδοποιούν για την πανδημία"

Η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να βοηθά στα σύνορα της Ελλάδας, λένε μέλη της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών,

τα οποία προειδοποίησαν επίσης για τον κίνδυνο εξάπλωσης του COVID-19 στις δομές.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η πανδημία αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι καμία χώρα δε μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιες παγκόσμιες προκλήσεις μόνη. Χαιρέτισαν τη δέσμευση για τη μετακίνηση 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων από τα νησιά της Ελλάδας σε άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά ζήτησαν διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής του μέτρου και για τον κατάλογο των χωρών που συμμετέχουν. Αρκετοί ζήτησαν την επέκταση του μέτρου σε άλλες ευπαθείς ομάδες αιτούντων άσυλο και στις οικογένειες που βρίσκονται στις δομές.

 

Κρίσιμη η κατάσταση στις προσφυγικές δομές

Πολλοί ευρωβουλευτές ανησυχούν για την πιθανή εξάπλωση του COVID-19 στις υπερπλήρεις δομές στα ελληνικά νησιά, δεδομένων των ήδη άθλιων συνθηκών στις οποίες διαβιούν οι άνθρωποι εκεί. Κάποιοι πρότειναν τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα ή τη χρήση άδειων ξενοδοχείων για να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ άλλοι αντέδρασαν στην προοπτική άλλων μετεγκαταστάσεων φοβούμενοι τη δημιουργία προβλημάτων δημόσιας τάξης.

Η συζήτηση στράφηκε επίσης στην κρίση που ακολούθησε την ανακοίνωση της Τουρκίας πριν ένα μήνα ότι θα επιτρέπει τη διέλευση σε έδαφος της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η αλληλεγγύη με τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας και καταδίκασαν την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης για πολιτικούς σκοπούς. Αρκετοί ομιλητές αμφισβήτησαν την απόφαση των ελληνικών αρχών να μην δεχτούν αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα, επαναλαμβάνοντας ότι, ως συμβαλλόμενα μέρη στη Σύμβαση της Γενεύης, όλα τα κράτη μέλη πρέπει να σέβονται το δικαίωμα υποβολής αίτησης για διεθνή προστασία.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 10:37