Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013 22:04

Φλώρινα: ''Φωτογραφίες εξαθλιωμένων ζώων που έκαναν το γύρο του κόσμου''

Το ενδιαφέρον φιλοζωικών οργανώσεων και φιλόζωων από όλο τον κόσμο προκάλεσαν οι καταγγελίες -συνοδευόμενες από σοκαριστικές φωτογραφίες και βίντεο- ότι οι δημοτικές αρχές της Φλώρινας αντιμετωπίζουν τα αδέσποτα σκυλιά σαν "απόβλητα" που αφήνονται στην τύχη τους στο "Χώρο Φιλοξενίας Αδέσποτων". Ο Δήμος επιχείρησε να απαντήσει στις κατηγορίες (παρακάτω η απάντηση), όμως το δημοσιευμένο υλικό παραμένει αδιάψευστος μάρτυρας ότι τα περί "αποθήκης" σκύλων δεν είναι υπερβολές.

Η αρνητική δημοσιότητα πλήττει όχι τόσο τη διεθνή εικόνα της χώρας, αλλά κυρίως εκθέτει την ελληνική κοινωνία, καθώς η περίθαλψη και η προστασία των αδέσποτων, δεσποζόμενων και άγριων ζώων (πρέπει να) είναι συστατικό στοιχείο του πολιτισμού μιας χώρας. Οι φωτογραφίες εξαθλιωμένων ζώων που έκαναν το γύρο του κόσμου είναι το "αρνητικό" της εικόνας πολιτισμένης χώρας που επιδιώκουμε να προβάλλουμε.

Υπάρχουν κι άλλες "Φλώρινες";

Όπως εκτιμούν μάλιστα εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων που μίλησαν στον ΣΚΑΪ, το πρόβλημα δεν επικεντρώνεται μόνο στη Φλώρινα, αλλά είναι γενικότερο. Πιστεύουν ότι υπάρχουν κι άλλα περιστατικά τύπου "Φλώρινας" στην περιφέρεια, ενώ κοινοτικά κονδύλια που έχουν ως στόχο τη δημιουργία υποδομών και προγραμμάτων στείρωσης και προστασίας των αδέσποτων διασπαθίζονται για αλλότριους σκοπούς, με τη λογική του "μπόγια" να ζει και να βασιλεύει.

Σημειώνεται ότι μόνο για την κατασκευή κυνοκομείων προβλέπονται κοινοτικοί πόροι αρκετών εκατομμυρίων ευρώ προς τους Δήμους.

Μήνυση από φιλοζωικές οργανώσεις

Από την πλευρά τους, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) και το φιλοζωικό σωματείο της Φλώρινας "Η Πατούσα" προ ημερών κατέθεσαν μήνυση κατά του Δήμου Φλώρινας για παράβαση καθήκοντος και για παραβίαση των διατάξεων του νόμου σχετικά με την προστασία των ζώων, εμμένοντας στις καταγγελίες τους ότι τα αδέσποτα αφήνονται να πεθάνουν αργά βασανιστικά και επώδυνα παρά την απάντηση του Δήμου μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε.

Όπως δήλωσαν στον ΣΚΑΪ αυτόπτες μάρτυρες της κατάστασης που επικρατεί στη Φλώρινα, τα αδέσποτα σκυλιά είναι πεταμένα σε ένα βουνό κοντά σε ένα σκουπιδότοπο, με ελάχιστη προστασία από τις δριμείες καιρικές συνθήκες εκτός από πρόχειρα τοποθετημένες λαμαρίνες, με συνέπεια το χειμώνα να παγώνουν και το χειμώνα να ψήνονται από τη ζέστη, ενώ δεν υπάρχει και υδροδότηση...

Σύμφωνα με τη Π.Φ.Π.Ο., στο χώρο προσπαθούν να επιβιώσουν συνολικά γύρω στα 130 σκυλιά μέσα στο χώρο και άλλα 60 έξω από αυτόν υπό συνθήκες τελείως ακατάλληλες για την ευζωία τους, αφού δεν έχουν κατάλληλα καταλύματα και κανένα σημείο προστασίας από τις καιρικές συνθήκες (κρύο, βροχή κ.τ.λ.).

Τα ζώα περιφέρονται ανεξέλεγκτα εντός του χώρου με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αψιμαχιών μεταξύ τους και για τον λόγο αυτό έχουν παρουσιαστεί – σύμφωνα με καταγγελίες – πολλά φαινόμενα κανιβαλισμού, ενώ σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες πεθαίνουν από τις αρρώστιες λόγω μη εμβολιασμού τους και πλήρους απουσίας οποιουδήποτε κτηνιατρικού ελέγχου.

Πέρα από την καταγγελία, που έγινε στην αρμόδια εισαγγελία, η Π.Φ.Π.Ο. έστειλε και επιστολή διαμαρτυρίας στο Δήμο Φλώρινας. Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία είχε ξαναστείλει επιστολή το 2011 καταγγέλλοντας τις συνθήκες που επικρατούν στο κυνοκομείο, χωρίς όμως όπως αναφέρει να ληφθούν κάποια μέτρα.

Η επιστολή προς το Δήμο Φλώρινας

Στην νέα επιστολή που έστειλε στο δήμαρχο και στο διευθυντή της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Φλώρινας η Π.Φ.Π.Ο. τίθενται ερωτήματα, όπως αν ο Δήμος τηρεί την κείμενη νομοθεσία σε σχέση με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Σύμφωνα με τον Νόμο 4039/12 αλλά και τον προϊσχύσαντα 3170/03 ο εκάστοτε Δήμος ορίζεται αρμόδιος για την περισυλλογή, στείρωση και γενικότερη φροντίδα των αδέσποτων ζώων που ζουν στην περιοχή του.

Η Φιλοζωική Ομοσπονδία αναφέρει ότι ο Δήμος περισυλλέγει ζώα και τα οδηγεί στο "καταφύγιο" χωρίς περαιτέρω επίβλεψη και κτηνιατρική φροντίδα, διαθέτοντας μόνο κάποια τσουβάλια τροφής για την σίτιση τους, τα οποία ενίοτε δεν επαρκούν.

Η Π.Φ.Π.Ο. ζητεί επίσης να μάθει εάν και σε ποιο βαθμό εποπτεύει η Κτηνιατρική Υπηρεσία του Νομού το εν λόγω καταφύγιο, όπως έχει υποχρέωση εκ του νόμου να κάνει και εάν προέβη ποτέ σε κάποιον έλεγχο, αφού ήταν σε γνώση της η επικρατούσα κατάσταση.

Η απάντηση του Δήμου

Πάντως, ο Δήμος Φλώρινας αναφέρει ότι ουδέποτε είχε κυνοκομείο, παρά μόνο ένα χώρο για τη φιλοξενία αδέσποτων ζώων. "Στο χώρο αυτό φιλοξενούνται τα αδέσποτα ζώα για λίγο καιρό, τα οποία παρακολουθούνται από επαγγελματία κτηνίατρο, εμβολιάζονται για λύσσα και τους χορηγούνται παρασιτοκτόνα. Αμέσως μετά, τα ζώα αφήνονται ελεύθερα, όπως ακριβώς προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, καθώς μόνο σε χώρο κυνοκομείου μπορούν να κρατηθούν" σημειώνει.

Ο Δήμος Φλώρινας δηλώνει ότι τα ζώα τα οποία μεταφέρονται στο χώρο φιλοξενίας, σε καμία περίπτωση δεν μένουν νηστικά, καθώς υπάλληλοί του συνεχώς τα φροντίζουν. Αναγνωρίζει ωστόσο ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα στείρωσης των αδέσποτων σκύλων, λέγοντας ότι τώρα έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες για τη στείρωσή τους, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα.

Επίσης, αναφέρει ότι είναι σημαντικό να γίνουν βελτιώσεις στο χώρο φιλοξενίας αλλά και η δημιουργία και λειτουργία χώρου κυνοκομείου.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/environment/article/244460