Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 04 Σεπτεμβρίου 2016 00:59

Σε αναμονή τα σχέδια των φασολοπαραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Πελεκάνος»

Μπορεί τα σχέδιά τους να βρίσκουν «τοίχο», αφού συνεπεία της οικονομικής κρίσης σε πολλές περιπτώσεις «φρενάρεται η υλοποίησή τους»,

αλλά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος», Νίκος Στεργίου, κάνει την αυτοκριτική του και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παραδέχεται: «Ναι μεν είμαστε άπειροι σε ορισμένους τομείς, αλλά δουλεύουμε σκληρά, έχουμε όραμα και με όπλο μας το περίσσιο πείσμα προχωράμε και δεν το βάζουμε κάτω». 

Έτσι λοιπόν, οι άνθρωποι στον Πελεκάνο συνεχίζουν με γοργούς ρυθμούς τον σχεδιασμό και την προσπάθεια για την επέκταση των δραστηριοτήτων του συνεταιρισμού στην κτηνοτορφία με τη δημιουργία και κινητού σφαγείου, παραγωγή πιπεριών φλωρίνης και αλίευση τσιρονιού (ψάρι που αλιεύεται μόνο στη Μεγάλη Πρέσπα σε ετήσια ποσότητα 30-40 τόνους, με δυνατότητας αύξησης), δημιουργία κονσερβοποιείου, αλλά και ενίσχυση των πολύ μικρών ποσοτήτων εξαγωγής του προϊόντος τους.

Τονίζεται ότι σε αντίθεση με πέρυσι, οπότε λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών 60% της παραγωγής ήταν υποβαθμισμένο προϊόν, η φετινή παραγωγή εξελίσσεται καλά. Η συγκομιδή δεν έχει ξεκινήσει ακόμη (αναμένεται στις 20 με 25 Σεπτεμβρίου). Ο κ. Στεργίου σημειώνει: «είναι νωρίς ακόμα για να μιλάμε για τιμές, αφού πρέπει να δούμε και σε παγκόσμιο επίπεδο πώς θα κινηθεί η αγορά. Θα είμαστε ευχαριστημένοι αν πετύχουμε τις περσινές, δηλαδή 3-3,5 ευρώ/κιλό». Επισημαίνει, πάντως, ότι τα φασόλια Πρεσπών ξεχωρίζουν για την υψηλή ποιότητά τους, είναι εύγευστα και εύκολα στο μαγείρεμα, ενώ «από το 2003, όταν λειτούργησε ο Συνεταιρισμός, επιτεύχθηκε μείωση άνω του 40% στη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, γεγονός που λειτούργησε θετικά στην ποιότητα του προϊόντος και έριξε το κόστος παραγωγής». Ο κ. Στεργίου υπενθυμίζει ότι στην Ελλάδα εισάγονται 74% των οσπρίων, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για συνεργασίες μεταξύ των παραγωγών του κλάδου. Η μέση ετήσια παραγωγή στην περιοχή ανέρχεται σε 3.000-3.200 τόνους. Η μερίδα του λέοντος διοχετεύεται στην ελληνική αγορά και μόλις ένα ποσοστό 5% εξάγεται, κι αυτό, όπως λέει, ο κ.Στεργίου, «με κόπο». Εξηγεί: «από έρευνα που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι το προϊόν μας δεν το γνωρίζουν στο εξωτερικό».

 

πηγη:  απε μπε Ελένα Αλεξιάδου

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 04 Σεπτεμβρίου 2016 01:05