Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019 19:22

Φλώρινα: Πρώτη αυτοψία από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές στη φασολοκαλλιέργεια των Πρεσπών

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον  επόπτη Δυτικής Μακεδονίας Θωμά Μπίτση, επισκέφθηκε την λεκάνη της Πρέσπας  σε μια πρώτη αξιολόγηση των ζημιών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες φασουλιού στην περιοχή.

Σε πολλά αγροτεμάχια και ειδικότερα όπου το φυτό δεν είχε ξεπεράσει το 1,5 μέτρο ο αέρας έχει ξαπλώσει στο έδαφος τα καλάμια που το στηρίζουν καταστρέφοντας την παραγωγή. Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού φασουλπαραγωγων Πρέσπας ‘’Ο Πελεκάνος’’  Κώστας Ναλπαντίδης «οι καλλιέργειες που έχουν υποστεί αυτή την ζημιά οι παραγωγοί δεν θα συνεχίσουν γιατί δεν υπάρχει καμία ελπίδα να δαπανηθεί έστω και μια εργατοώρα δουλειάς». Επεσήμανε ακόμη ότι το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς «θα φανεί το επόμενο δεκαήμερο» και εξήγησε ότι πολλά φυτά που είναι σε μεγάλο μέγεθος δεν τα ξάπλωσε μεν ο αέρας, αλλά δυστυχώς τα ξερίζωσε κάτι που ακόμη δεν φαίνεται.

Στην λεκάνη της Πρέσπας καλλιεργούνται περίπου 9 χιλ. στρέμματα φασουλιού όπου παράγεται το περίφημο φασόλι πλακέ και γίγαντας Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), το οποίο συσκευάζεται και προωθείται από τον Συνεταιρισμό στην εγχώρια αγορά. Οι αγρότες κάνουν λόγω για ακραίο καιρικό φαινόμενο και ζήτησαν από τους εκπροσώπους του ΕΛΓΑ να «τρέξουν» τους ελέγχους ώστε ολοκληρωθεί και σε σύντομο χρόνο η αποζημίωση τους. Τις επόμενες 15 ημέρες θα γίνει αναγγελία από τούς ιδίους τους παραγωγούς για το ύψους των ζημιών που έχουν υποστεί κα θα ακολουθήσει ο έλεγχος των κλιμακίων του ΕΛΓΑ που θα αποτυπώσουν το μέγεθος της καταστροφής.

Ζημιές έχουν υποστεί κα ορισμένες κατασκευές σε ποιμνιοστάσια της περιοχής ενώ η δύναμη του φαινομένου ήταν τόσο μεγάλη μεγάλη που μετακινήθηκαν οι πλωτοί λιμένες που έχουν τοποθετηθεί στην Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα.

Σε σύσκεψη που ακολούθησε  στο Δημαρχείο Πρεσπών, από πλευράς του δήμου επισημάνθηκε η ανάγκη της γρήγορης και πλήρους αποζημίωσης των αγροτών, υπενθύμισαν ότι οι καλλιεργητές δεν έχουν ακόμη εκταμιεύσεισε τις αποζημιώσεις των ΠΣΕΑ για τον καύσωνα του 2017 και ότι «μετά από αυτό το γεγονός της καταστροφής καθίσταται ως  ύψιστη προτεραιότητα η άμεση καταβολή του».

Την περιοχή της Πρέσπας όπου έχουν εντοπιστεί οι περισσότερες ζημιές επισκέφτηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπύρος και ο νεοεκλεγής Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης συνοδευόμενος από περιφερειακούς συμβούλους.

πηγη: απε μπε |σ κουταβας

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019 19:26