Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019 13:04

Φλώρινα: Λαθροκυνηγοί πυροβόλησαν ζαρκάδι στην Μεγάλη Πρέσπα

Έγινε ευθανασία στο  άγριο ζαρκάδι που εντοπίστηκε τραυματισμένο από ντόπιο ψαρά σε ερημική τοποθεσία της παραλίας τής λίμνης Μεγάλης Πρέσπας. 

Το  ζαρκάδι έφερε δύο τραύματα από πυροβόλο  όπλο στην περιοχή της λεκάνης και της μηριαίας χώρας ενώ από την κλινική εξέταση που έγινε από τους γιατρούς του Αρκτούρου όπου μεταφέρθηκε, το άτυχο ζώο είχε και κάταγμα σπονδυλικής στήλης που πιθανότατα προήλθε από πτώση του από μεγάλο ύψος.  Όπως δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο επικεφαλής του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών Παναγιώτης Παράσχου «το ζαρκάδι κυνηγήθηκε από τους διώκτες του, εγκλωβίστηκε στα βράχια σε ερημική τοποθεσία κοντά στο χωριό Ψαράδες και προβλήθηκε δύο φορές. Στην προσπάθεια του το ζώο να ξεφύγει ακόμη και τραυματισμένο έπεσε από μεγάλο ύψους στην λίμνη με αποτέλεσμα να φέρει  κάταγμα στην σπονδυλική του στήλη». Ο Παναγιώτης Παράσχου αναφέρει ότι «μόλις ενημερωθήκαμε από τον ψαρά ο οποίος το εντόπισε να βρίσκεται ακίνητο στο νερό συνεργείο του φορέα το περισυνέλλεξε χωρίς το ζώο να φέρει κάποια αντίσταση. Από την αρχή διαπιστώσαμε ότι το ζώο φαινόταν να μην μπορεί να κινήσει  τα πίσω του δύο άκρα».

Ακολούθησε  μεγάλη κινητοποίηση, το ζώο μεταφέρθηκε στην διεύθυνση δασών Φλώρινας και στην συνέχεια με την συνδρομή του Αρκτούρου έγιναν ακτινολογικές εξετάσεις σε εργαστήριο στην Πτολεμαΐδα όπου φάνηκε καθαρά ότι  έφερε δύο βλήματα από πυροβόλο όπλο στην περιοχή της λεκάνης και της μηριαίας χώρας καθώς και κάταγμα σπονδυλικής στήλης.  

Ομάδα κτηνίατρων του Αρκτούρου, της διεύθυνσης δασών Φλώρινας με τη συνεργασία της Καθηγήτριας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νατάσας Κομνηνού εκτίμησε την κατάσταση του ζώου και έκριναν ότι η πλήρης αποκατάσταση και επανένταξή του δεν ήταν εφικτή και έτσι αποφασίστηκε η ευθανασία του.  

Το ζαρκάδι (Capreolus capreolus) αποτελεί για την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία προστατευόμενο είδος, του οποίου η θήρα δεν επιτρέπεται στη χώρα μας. Το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και άλλες Προστατευόμενες Περιοχές της Ελλάδας αποτελούν πολύτιμες περιοχές για τα  μεγάλα θηλαστικά όπως είναι το ζαρκάδι, η αρκούδα κ.α.,  και τα οποία συχνά πέφτουν θύματα λαθροθηρίας.

Η Μυρσίνη Μαλακού διευθύντρια της Εταιρίας προστασίας Πρεσπών  τόνισε ότι «οι τρεις θηροφύλακες του Εθνικού Πάρκου δεν επαρκούν για την φύλαξη μιας τεράστιας έκτασης» όπως είναι η λεκάνη των Πρεσπών και εξέφρασε την απογοήτευση της που «υπάρχουν συμπολίτες μας που κατά συστηματικό τρόπο αδιαφορούν πλήρως στην τήρηση της σχετικής νομοθεσίας και που κυνηγούν προστατευόμενα ήδη τόσο από την ελληνική όσο και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία». Πρόσθεσε ακόμη ότι την περίοδο που θηρεύεται το αγριογούρουνο και ειδικά τα  Σαββατοκύριακα όπου η περιοχή παρουσιάζει πολύ αυξημένες ροές επισκεπτών, δημιουργούνται θέματα ασφάλειας αφού ο μοναδικός επαρχιακός δρόμος που οδηγεί στην Πρέσπα είναι γεμάτος από παραταγμένους  κυνηγούς που κρατώντας τα όπλα τους περιμένουν το θήραμα τους. 

Σε κοινή τους ανακοίνωση ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συχνότητα εμφάνισης παρόμοιων περιστατικών εντός του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και καταγγέλλουν τη λαθροθηρία ενός προστατευόμενου είδους και γενικότερα την παράνομη θήρα.

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ | ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019 13:07