Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 13:59

Το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ και ο Δήμος Αμυνταίου

Όλοι μας έχουμε μάθει για το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, τόσο από τα κεντρικά όσο και από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Πρέπει να τονιστεί η ιδιαίτερη σημασία του γεγονότος ότι τα τοπικά

μέσα ενημέρωσης ασχολούνται συνεχώς με το θέμα, παρέχοντας σημαντική υπηρεσία στην κοινή γνώμη της Δυτικής Μακεδονίας. Στη λογική αυτή κινούνται και οι τοπικοί φορείς, οι οποίοι όμως πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες τόσο της ενημέρωσης των πολιτών, όσο και δραστικότερης παρέμβασης για την ομαλότερη δυνατή μετάβαση της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας στη μεταλιγνιτική περίοδο.

Στόχος είναι να ενταθεί ο κοινωνικός διάλογος και να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, αφού οι πολίτες συνειδητοποιήσουν – μέσα από μία δυναμική διαδικασία - ότι οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας μας αφορούν όλους και μάλιστα με πολύ άμεσο τρόπο.

Δυστυχώς, η τοπική κοινωνία του Δήμου Αμυνταίου είναι αυτή που πλήττεται πρώτη από το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ και εάν δεν αναλάβουμε άμεσα δράση οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές! Ήδη ο κατάλογος των προβλημάτων είναι τεράστιος:

  • Δύο λιγνιτικές μονάδες που θα τεθούν εκτός λειτουργίας, για τις οποίες έπρεπε εδώ και χρόνια να πιέσουμε για την παράταση της λειτουργίας τους με μονάδα αποθείωσης. Δεν το πράξαμε και βλέπουμε τις συνέπειες.
  • Ένα κατεστραμμένο ορυχείο, για το οποίο υπάρχουν ευθύνες.
  • Ο οικισμός των Αναργύρων σε μετεγκατάσταση.
  • Το ρήγμα Βαλτοτονέρων – Πεδινού – Φανού θέτει σημαντικά προβλήματα όχι μόνο στη μελλοντική ανάπτυξη των οικισμών, αλλά και στην ίδια την καθημερινότητα των πολιτών.
  • Υπάρχουν τεράστια εγκαταλειμμένα κτήρια, όπως το αντλιοστάσιο Αγίου Παντελεήμονα στις όχθες της Βεγορίτιδας, που αλλοιώνουν το πανέμορφο τοπίο της περιοχής μας.
  • Τα ανενεργά ορυχεία λιγνίτη περιμένουν χρόνια τώρα την αποκατάστασή τους, που είναι η ελάχιστη υποχρέωση της ΔΕΗ προς τον τόπο.
  • Υπάρχουν εργαζόμενοι σε περιφερειακές δραστηριότητες της ΔΕΗ που είναι απλήρωτοι και άλλοι που ζουν εργασιακή αβεβαιότητα.
  • Η Τηλεθέρμανση Αμυνταίου βρίσκεται σε κίνδυνο!

Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα οφείλουμε αφενός να μην κρύψουμε άλλο το πρόβλημα «κάτω από το χαλί» και αφετέρου να κινητοποιήσουμε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις για να στηριχθεί από την τοπική κοινωνία μία μεγάλη προσπάθεια διεκδίκησης ενός καλύτερου μέλλοντος, το οποίο δικαιούμαστε!

Ο Δήμος Αμυνταίου θα μπει μπροστάρης σε αυτή την προσπάθεια. Η μεταλιγνιτική εποχή είναι πολύ κοντά μας και πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες προετοιμασίας, έτσι ώστε να απορροφηθούν οι κοινωνικοί κραδασμοί και να οδηγηθούμε με ασφάλεια σε ένα καλύτερο μέλλον.

Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε!

 

Γραφείο Τύπου