Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2019 10:23

Ικανοποίηση στο Δήμο Αμυνταίου απο την επίσκεψη του υφ Γεράσιμου Θωμά

Στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στη Δυτική Μακεδονία ο Υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς, επισκέφθηκε τον Δήμο Αμυνταίου, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη

για τα θέματα ενέργειας. Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου κ. Άνθιμου Μπιτάκη, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης, ο Βουλευτής Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Κιοσές και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της περιοχής.

Ο Άνθιμος Μπιτάκης ανέφερε ότι η περιοχή ήδη έχει εισέλθει στη μεταλιγνιτική περίοδο και κινήθηκε σε δύο κυρίως άξονες: πρώτον στο έργο της ανεξαρτητοποίησης της Τηλεθέρμανσης με τις μονάδες καύσης βιομάζας και δεύτερον στην αναγκαιότητα υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδιασμού για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί ομαλή και δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.

Σε ότι αφορά στο έργο της λειτουργίας της Τηλεθέρμανσης με βιομάζα ο Δήμαρχος ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη, αλλά η ολοκλήρωσή του εξαρτάται από τη χρηματοδότηση του από τον Τοπικό Πόρο, που δεν καταβάλλεται λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ. Η καταβολή των χρημάτων του Τοπικού Πόρου είναι απαραίτητη, καθώς το έργο χρηματοδοτείται κατά 3.500.000 € από αυτόν, μία δέσμευση που η ΔΕΗ πρέπει να υλοποιήσει άμεσα.

Επίσης, ανέφερε ότι απαιτείται μία διαφορετική τιμολόγηση του λιγνίτη που θα αναμιγνύεται με τη βιομάζα για την επίτευξη χαμηλότερου κόστους, έτσι ώστε να αποφευχθεί η εφαρμογή του όρου που αναφέρεται στη σύμβαση δανειοδότησης που αφορά στην αύξηση της τιμής της Τηλεθέρμανσης. Τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας είναι πολλά και η αύξηση της τιμής της Τηλεθέρμανσης που προβλέπεται από τη σύμβαση με την Τράπεζα που δανειοδοτεί το έργο θα είναι ιδιαίτερα επαχθής για τους πολίτες - καταναλωτές. Για το λόγο αυτό γίνεται προσπάθεια αποφυγής αυτής της εξέλιξης.

Τέλος, σε ότι αφορά στη δίκαιη μετάβαση ο Δήμαρχος ανέφερε ότι συγκροτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που αφορά το σύνολο των τομέων της οικονομίας και η υλοποίησή του μπορεί να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Θετική ήταν η στάση του κ. Υπουργού που τόνισε ότι η μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή είναι εθνική προσπάθεια και ο ίδιος μεταφέρει τις κατευθύνσεις που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός.

 

Γραφείο Τύπου

Δήμου Αμυνταίου