Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020 11:17

Π. Πέρκα: «Μέχρι και δύο χρόνια η καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων από τον ΟΓΑ»

Την καθυστέρηση  στην απονομή συντάξεων από τον ΟΓΑ που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα  δύο χρόνια, τονίζουν 45 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με ερώτησή τους που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Σερρών, Λευτέρη Αβραμάκη και συνυπογραφή της Βουλευτή Φλώρινας Π. Πέρκα

Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ για τη διεκπεραίωση μεγάλου μέρους των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και της αποσυμφόρησης των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, η κατάσταση γίνεται διαρκώς χειρότερη με τον αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων να αυξάνεται διαρκώς. Την ίδια ανοδική τάση ακολουθεί αδιαμφισβήτητα και ο ΟΓΑ, στον οποίο οι εκκρεμείς αιτήσεις αγγίζουν τις 40.000.
Η συσσώρευση αυτή αιτημάτων οδηγεί αυτονόητα στην καθυστέρηση της έκδοσης της οριστικής σύνταξης, για την οποία σήμερα ο μέσος χρόνος αναμονής ξεπερνάει τον ένα χρόνο.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η αναμονή υπερβαίνει ακόμη και τα δύο χρόνια, χωρίς οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν πόσο ακόμη θα χρειαστεί να περιμένουν και χωρίς πολλές φορές να λαμβάνουν την προσωρινή σύνταξη, μένοντας έτσι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς μέσα βιοπορισμού. Οι μεγαλύτερες αυτές καθυστερήσεις αφορούν κυρίως ειδικές περιπτώσεις συντάξεων. Αιτίες για την κατάσταση αυτή αποτελούν αφενός η ανεπάρκεια του λογισμικού, για το οποίο έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού του, χωρίς όμως να έχει αναφερθεί κάποια πρόοδος προς την ολοκλήρωσή τους, αφετέρου η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών του Οργανισμού.

Η κατάσταση πλέον για τον ΟΓΑ είναι σοβαρή, αφού υπό τις παρούσες συνθήκες αδυνατεί να ικανοποιήσει μια ανάγκη με κοινωνικό χαρακτήρα, την ανάγκη της ταχύτερης συνταξιοδότησης. Υφίσταται, λοιπόν, άμεση ανάγκη παρέμβασής του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας για την διευθέτηση του θέματος, ώστε να «ξεμπλοκάρει» το σύστημα και να αρχίσουν να εκδίδονται οι συντάξεις των αγροτών γρηγορότερα, τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Επειδή, οι καθυστερήσεις αυτές αφήνουν δικαιούχους σύνταξης για μεγάλο διάστημα χωρίς κανένα εισόδημα, ώστε να προξενείται σε αυτούς σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης.

Επειδή, το πρόβλημα αυτό αγγίζει μεγάλο αριθμό πολιτών,

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας: 

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να αποσυμφορηθούν οι υπηρεσίες του ΟΓΑ από την συσσώρευση δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης;
-Γιατί καθυστερεί τόσο πολύ η αναβάθμιση του λογισμικού του Οργανισμού;

-Υπάρχει πρόθεση ενίσχυσης των υπηρεσιών που έχουν ανάγκη με το απαιτούμενο προσωπικό, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η επεξεργασία των λιμναζόντων αιτημάτων συνταξιοδότησης;

-Επιπλέον οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να κατατεθούν όλα τα στοιχεία για το πλήθος των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

 

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της ερώτησης: https://bit.ly/3jXo8Bk