Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020 13:04

Ερώτηση Π. Πέρκα προς τον ΥΠΕΝ για την άμεση ανάγκη ανασχεδιασμού του Προγράμματος 'Εξοικονομώ - Αυτονομώ"

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα,

κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, την οποία συνυπογράφουν 33 Βουλευτές, με θέμα την άμεση ανάγκη ανασχεδιασμού του Προγράμματος ‘Εξοικονομώ – Αυτονομώ’. 

Η κα Πέρκα αναφέρεται στους ‘πανηγυρισμούς’ του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την επιτυχία του Προγράμματος, τη στιγμή που πυκνώνουν οι αντιδράσεις του τεχνικού κόσμου και των πολιτών για την απαξιωτική διαδικασία που καλούνται να συμμετέχουν, στην οποία καταρρίπτεται το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, πάντα όσον αφορά την ταχύτητα εξάντλησης των πόρων. Μέχρι σήμερα, η Κρήτη κερδίζει το βραβείο της ‘πιο γρήγορης Περιφέρειας’, με την πλατφόρμα να ‘κλείνει’ μόλις σε 14 λεπτά της ώρας και με το συνολικό προϋπολογισμό να εξανεμίζεται εν ριπή οφθαλμού.

Κι αυτό, ενώ η Κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο στη διάθεσή της και τη συσσωρευμένη εμπειρία από τα προηγούμενα Προγράμματα για να σχεδιάσει ένα Πρόγραμμα δίκαιο, το οποίο θα ωφελεί κατά προτεραιότητα τα χαμηλά εισοδήματα και θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας – ειδικά τώρα που για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλο απόθεμα χρηματοδότησης, 4-5 δισ. ευρώ.

Οι σημαντικοί πόροι που διατίθενται για το Πρόγραμμα επιτρέπουν στο Υπουργείο μια διαφορετική προσέγγιση. Για παράδειγμα, τη δημιουργία ενός προγράμματος ανοικτού, με ενισχυόμενο προϋπολογισμό, στο οποίο οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους λαμβάνοντας υπόψη και τις δικές τους δυνατότητες. Ή ακόμα μια πλατφόρμα ανοιχτή για προκαθορισμένο και γνωστό χρονικό διάστημα και με τη δυνατότητα από την ίδια «δεξαμενή» αιτήσεων να εντάσσονται σε επόμενο χρόνο οι επιλαχόντες.

Όμως, όπως τονίζουν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το Υπουργείο ανακοινώνει άλλο ένα δισ. ευρώ για του χρόνου και μετά πιθανά άλλο ένα δισ. για το 2022 κτλ., κάτι που δεν έχει καμία λογική, ειδικά τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εμπροσθοβαρή απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, όπου το ‘Εξοικονομώ – Αυτονομώ’ συμβάλλει σε όλους τους στρατηγικούς στόχους!

Γίνεται επίσης αναφορά σε καταγγελίες σχετικά με διαμόρφωση ολιγοπωλιακών συνθηκών από τοπικά μεγαλογραφεία που μισθώνουν χρήστες του συστήματος ανά την Ελλάδα με στόχο την εισαγωγή όσο το δυνατόν περισσότερων αιτήσεων μέσα στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο του συστήματος. 

Με βάση τα παραπάνω, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό αν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να ανασχεδιάσει και να βελτιώσει το ‘Εξοικονομώ – Αυτονομώ’. Επίσης, αν έχουν ελεγχθεί οι καταγγελίες σχετικά με τη διαμόρφωση ολιγοπωλιακών φαινομένων από συγκεκριμένους συμβούλους και σχετικά με αυτό ζητείται ο αριθμός των εγκεκριμένων αιτήσεων ανά σύμβουλο και ανά IP σε κάθε Περιφέρεια.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020 13:12