Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021 08:11

Ομόφωνη στήριξη του ΠΔΜ απο το Δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας για τις συνέπειες της εφαρμογής της βάσης εισαγωγής

Το ψήφισμα

Το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας, στη συνεδρίαση της 26ης Ιανουαρίου 2021 και μετά από σχετική πρωτοβουλία του Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασιλείου Γιαννάκη,

ενημερώθηκε από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρο Θεοδουλίδη σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την "Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις", στο οποίο καθορίζεται μεταξύ άλλων "Βάση Εισαγωγής" στα Πανεπιστήμια της χώρας.

Μετά από διαλογική συζήτηση, το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα:

α) Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί τον μεγαλύτερο αναπτυξιακό οργανισμό της περιοχής μας, με πολυποίκιλη και διαχρονική προσφορά στην οικονομική, πνευματική και κοινωνική ζωή.

β) Η διατήρηση ενός ισχυρού Πανεπιστημίου στη Δυτική Μακεδονία τη δεδομένη χρονική στιγμή, κατά την οποία διανύουμε τη μεταλιγνιτική περίοδο και βρισκόμαστε εν μέσω της πανδημίας, είναι ικανή να μετριάσει τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις και να δώσει την απαραίτητη ώθηση για ανάπτυξη.

γ) Η εφαρμογή της "βάσης εισαγωγής" θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση και εν τέλει στο κλείσιμο περιφερειακών τμημάτων λόγω συνεχώς μειούμενου αριθμού εισακτέων.

Με βάση τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας αποφασίζει:

α) Συντάσσεται πλήρως με το ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, προσυπογράφοντας τις ανησυχίες και τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτό.

β) Καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επανεξετάσει τις προθέσεις της και να προχωρήσει στην περαιτέρω ενίσχυση των τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

γ) Καλεί την Κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τη "Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης" σε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν τη Δυτική Μακεδονία και το Δήμο Φλώρινας ειδικότερα, με βάση το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ).

δ) Ζητά από το Υπουργείο Παιδείας την εξέταση της ελαστικοποίησης του ανωτάτου ορίου φοίτησης (ν+1/2ν), λαμβάνοντας υπόψη ιδιαίτερους κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους (οικονομικές δυσχέρειες, ανεργία γονέων κ.ά.).

ε) Οι Σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα και ειδικά η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών - στην οποία εκτιμάται ότι θα υπάρχει δραματική μείωση εισακτέων με την πιθανή εφαρμογή του σχεδίου νόμου - παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων, τα οποία και υποστηρίζουν χάρη στις υποδομές που διαθέτουν, τόσο κτιριακά και υλικοτεχνικά, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

στ) Καλεί την αρμόδια πολιτική ηγεσία, και για αυτόν τον επιπρόσθετο λόγο, να στηρίξει περαιτέρω το σύνολο των πανεπιστημιακών τμημάτων της περιοχής μας.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021 08:17