Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 29 Αυγούστου 2021 10:41

Π. Πέρκα: Καταστροφικά αποτελέσματα της ελάχιστης βάσης για το Τμήμα Γεωπονίας της Φλώρινας

Κατά την ανακοίνωση της εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είχα τονίσει πως πρόκειται για ακόμη ένα τερατούργημα της Υπουργού Κεραμέως

με την κάλυψη της ιδεοληπτικής κυβέρνησης Μητσοτάκη. Έχω ξαναδηλώσει πως είναι θλιβερό αυτή η κυβέρνηση να μας επιβεβαιώνει συνεχώς για τα χειρότερα. 

Από καιρό μας είχαν δείξει τις διαθέσεις τους και είχαν δηλώσει κυνικά πως το ελληνικό Πανεπιστήμιο δεν είναι για όλους -η Υπουργός θεωρεί ότι οι νέοι απεγκλωβίζονται - με στόχο να προετοιμάσουν μια καλή πελατεία προς τα φιλικά ιδιωτικά κολλέγια, αφού φρόντισαν να τα ισοβαθμήσουν με τα δημόσια ΑΕΙ. 

Εύλογα οι νέοι/ες αναρωτιούνται πώς γίνεται να «αποβάλλονται» από το δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά για τα ιδιωτικά ΙΕΚ-κολλέγια να είναι ‘άριστοι’; Την απάντηση αυτή σίγουρα δεν μπορεί να τη δώσει το επιτελικό κράτος των υποτιθέμενων αρίστων, όταν δε επιδεικτικά ο πρωθυπουργός της χώρας επιλέγει να απουσιάσει για να εγκαταστήσει την θυγατέρα του στο Yale – την ώρα που χιλιάδες νέοι και νέες αποκλείονται από τις σπουδές τους στην Ελλάδα. 

Δυστυχώς, οι προβλέψεις μας για τουλάχιστον 20.000 υποψήφιους εκτός ΑΕΙ έπεσαν έξω και αυτή τη στιγμή μιλάμε για 40.229 νέους/ες εκτός Τριτοβάθμιας– 18.714 παραπάνω σε σχέση με πέρσι μετά την εφαρμογή της ΕΒΕ. 

Ακόμα πιο θλιβερό είναι το πλήγμα που δέχονται τα περιφερειακά Ιδρύματα και τα Τμήματα εκτός κέντρου. Συγκεκριμένα, βλέπουμε το ιστορικό Τμήμα Γεωπονίας της Φλώρινας να υποδέχεται μόνο 12 εισακτέους από τις 299 διαθέσιμες θέσεις. Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας ήδη έχει ζητήσει από τα περιφερειακά  Ιδρύματα να καταθέσουν την πρότασή τους  για τα εν λόγω Τμήματα, είτε να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, είτε σε αλλαγή γνωστικού αντικειμένου.  Άλλη μία πρόβλεψη που η ΝΔ έρχεται και μας επιβεβαιώνει. 

Και τώρα ξεκινούν τα εξοργιστικά ερωτήματα:

  1. Οι αλλαγές γνωστικών αντικειμένων παραπέμπουν στη φερόμενη «ακαδημαϊκότητα» που ανέφερε ο Υφυπουργός Συρίγος κατά την επίσκεψή του στη Φλώρινα; Αν ναι, πρόκειται για ακόμα μία παγκόσμια επιστημονική πρωτοτυπία της ΝΔ. 
  2. Οι συγχωνεύσεις είναι το Αθηνά ΙΙΙ με μανδύα, όπως έπραξαν πριν κάποια χρόνια με την απώλεια του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών; Ας μας το πουν ξεκάθαρα για να θυμηθεί ο τόπος για ποιους μιλάμε. 
  3. Η στήριξη στα Τμήματα και στις Σχολές του ΠΔΜ, συγκεκριμένα για τη Φλώρινα της βίαιης απολιγνιτοποίησης είναι η συγχώνευση; Έτσι θα στηρίξουν τη Γεωπονική Σχολή που προορίζονταν ως ο μοχλός της αλλαγής παραγωγικού μοντέλου, το μέσο της συνέργειας για τον πρωτογενή τομέα;
  4. Πως θα επιτύχουν τη βιωσιμότητα της Γεωπονικής Σχολής, αφού ακύρωσαν το δεύτερο Τμήμα, επέβαλαν ένα άδικο μέτρο (ΕΒΕ) που το μόνο που κατάφερε είναι να αφήσει το Τμήμα Γεωπονίας έωλο και όλα αυτά σε μια περιοχή που βιώνει τις καταστροφικές συνέπειες της δίχως σχέδιο απολιγνιτοποίησης;
  5. Τι θα κάνουν για το Τμήμα Κινηματογράφου στην Σχολή Καλών Τεχνών; Πόσα ακόμα στις καλένδες από τη ΝΔ;

Οι απαντήσεις μας είναι ξεκάθαρες. Αυτή η κυβέρνηση υποτιμά τον τόπο, τους πολίτες και υπερασπίζεται μόνο τα συμφέροντα των «κολλητών», των λίγων. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, τα Τμήματα της Φλώρινας, το στολίδι της Γεωπονικής Σχολής είναι βιώσιμο. Δεχόμαστε εδώ και δύο χρόνια μια ανηλεή επίθεση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αφού πρώτα υποσχέθηκε τα πάντα για τη  Φλώρινα, τώρα ρημάζει και εκκενώνει ό,τι έχει απομείνει και στήθηκε προς όφελος της περιοχής μας. 

Το μόνο που δεν είναι βιώσιμο για τη Φλώρινα, τη Δυτική Μακεδονία και την χώρα είναι η καταστροφική κυβέρνηση της ΝΔ. Η δέσμευση της προοδευτικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ξεκάθαρη: η ΕΒΕ, που στέρησε το όνειρο από χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, θα καταργηθεί από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησής μας. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που είναι ισοδύναμη με το αύριο της χώρας μας. 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Αυγούστου 2021 10:45