Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 15:56

Απολύονται 500 συμβασιούχες καθαρίστριες του ΟΑΕΔ. Αρκετές απο την Δυτ. Μακεδονία Τι αναφέρει η συντονιστική τους ομάδα

Στις αρχές του έτους, στο παρασκήνιο, εν μέσω COVID -19 και χωρίς κανένα περιθώριο αντίδρασης από πλευράς εργαζομένων, έγινε νόμος του κράτους η κατάργηση των ΣΟΧ για τους εργαζομένους στην καθαριότητα

και στην φύλαξη στο δημόσιο. Άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για τους εργολάβους που επανέρχονται μετά από 4 χρόνια, για να κάνουν χρυσές δουλειές, απομυζώντας μεγάλα κέρδη εις βάρος των εργαζομένων και του δημοσίου.

Το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα ο ΟΑΕΔ, αμέσως μετά την λήξη των συμβάσεων 500 καθαριστών, θα πληρώνει στο εξής τα 3πλάσια για τον καθαρισμό των κτιρίων του. Οι 500 καθαρίστριες με σύμβαση έργου ορισμένου χρόνου στον ΟΑΕΔ κόστιζαν στον Οργανισμό Απασχόλησης 2,5 εκ. το χρόνο. Η προκήρυξη του ΟΑΕΔ για τους εργολάβους, για απασχόληση 530 καθαριστριών με μερική απασχόληση, προϋπολογίζει ετήσιο κόστος 5,83 εκ. (4,7 εκ συν ΦΠΑ). Και καθώς μιλάμε για 3ετή σύμβαση με τους εργολάβους, έχουμε μια συνολική επιβάρυνση του ΟΑΕΔ της τάξης άνω των 10 εκ. ευρώ (3,33 εκ. το χρόνο).

Επίσης με την επαναφορά των εργολάβων στον ΟΑΕΔ έχουμε πλημμελέστερες συνθήκες καθαριότητας (απο αυτά που γνωρίζουμε απο προηγούμενα χρόνια), καθώς και Κοινωνικό και εργασιακό πρόβλημα για 500 εργαζόμενους που τίθενται στο οικονομικό περιθώριο της κοινωνίας μας (καθώς πολλοί από αυτούς θα χάσουν ακόμη και αυτή την ταπεινή αμοιβή κατά μέσο όρο των 320 ευρώ).

Οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, άνθρωποι κοντά στην σύνταξη, οικογενειάρχες μονογονείς, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, Έλληνες στην πλειοψηφία, είναι οι άμεσα πληττόμενοι από τις επιλογές της κυβέρνησης. Ο συμβασιούχος 4 ωρος καθαριστής που «έβαλε πλάτη» για τον COVID -19, που στοίχιζε στο Δημόσιο το 1/3 από ότι οι εργολάβοι για πολύ καλύτερης ποιότητας εργασία, θα χάσει την μη μόνιμη εργασία του γιατί πρέπει να πλουτίσουν οι εργολάβοι. Δουλειά χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια, χωρίς καμία διασφάλιση των εργαζομένων και του Δημοσίου.

ΓΙΑΤΙ;

Η ζοφερή πραγματικότητα της εργασίας το 2021 θέλει:

Συμβάσεις εργασίας ακόμη και λίγων ημερών

εργασία όσες ώρες θέλει ο εργολάβος

σε όποιο κτίριο επιθυμεί ο εργολάβος

μισθοί πείνας 3 ευρώ την ώρα

χάσιμο επιδομάτων, βαρέων ενσήμων, αδειών και πολλές φορές καθυστέρηση

καταβολής μισθών έως και 5 μήνες!

Χωρίς κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια η επιλογή των εργαζομένων

Μόνο κριτήριο επιλογής των εργαζομένων το πόσο απελπισμένοι είναι για να δεχτούν το : «αυτά είναι και αν σου αρέσει»

Ο εργασιακός μεσαίωνας στο μεγαλείο του!

Αυτή είναι η εξυγίανση και η ανάπτυξη;

Για αυτό καμαρώνετε κ. Χατζηδάκη;

Ας μας απαντήσει η κυβέρνηση τι αρνητικό είχαν οι ΣΟΧ και έπρεπε να καταργηθούν; Επειδή έδιναν ελπίδα σε άνεργους που ο ιδιωτικός τομέας έχει από καιρό απαξιώσει; Ακόμη και αυτό θέλετε να μην έχουμε πια;

Αυτή η οπισθοδρόμηση είναι ντροπή για την ελληνική κοινωνία, για την εργασία, για την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Ζητούμε:

  • Να παραταθούν οι συμβάσεις των καθαριστών του ΟΑΕΔ.
  • Να καταργηθεί άμεσα το Άρθρο 61 του Νόμου 4765/2021.
  • Να δώσετε την καθαριότητα στους ανθρώπους που μοχθούν για αυτήν και να μην στηρίξετε με χρήματα του ελληνικού λαού την απληστία και την ασυδοσία των εργολάβων.
  • Αξιοκρατία, διαφάνεια, δουλειά για όλους και όχι δουλεία.

Συντονιστική Ομάδα Συμβασιούχων Καθαριστών ΟΑΕΔ
Στάη Αντωνία
Ξανθοπούλου Αντωνία
Σέγκου Μαρία

ΠΗΓΗ:NEAFLORINA

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 16:01