Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 16:07

Συγκέντρωση μαθητών στο Δημαρχείο Πρεσπών για το κλίμα

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας κινητοποίησης για το κλίμα έγινε συγκέντρωση μαθητών και δημοτών στο Δημαρχείο Πρεσπών στον Λαιμό.

Τη συγκέντρωση οργάνωσαν οι μαθητές του Γυμνασίου - Λυκειακών τάξεων Λαιμού και η ΚΟΙΝΣΕΠ Φύση & πολιτισμός και συμμετείχαν επίσης κάτοικοι και επισκέπτες. Στο κάλεσμα της εκδήλωσης απαιτείται να ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου με σκοπό η αύξηση της θερμοκρασίας του Πλανήτη να παραμείνει κάτω από 1,5°C. «Πρέπει να πάψουμε να ζούμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ενώ είμαστε στο χείλος του γκρεμού!» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Δήμαρχος Πρεσπών ο οποίος επαίνεσε την πρωτοβουλία τους, ανέφερε τους κινδύνους που απειλούν την περιοχή από την αλλαγή του κλίματος, περιέγραψε τις πρωτοβουλίες του Δήμου για την αντιμετώπιση αλλά και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.  Ανέφερε συγκεκριμένα ότι σήμερα ο Δήμος Πρεσπών είναι κατά 70% πράσινος και σχεδιάζει μέχρι το τέλος της δεκαετίας οι καθαρές εκπομπές ΑΤΘ να έχουν αρνητικό πρόσημο. Τόνισε επίσης ότι πλέον τα ορυκτά καύσιμα χρησιμοποιούνται ώς όπλα στον πόλεμο εναντίον της Ευρώπης και της ελευθερίας και η ανάγκη για απεξάρτηση από αυτά είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Αναλυτικά ο Δήμαρχος Πρεσπών ανέφερε:
 Χαίρομαι πολύ που σας βλέπω σήμερα εδώ. Είστε τα παιδιά της Πρέσπας, και στα πρόσωπά σας βλέπω το μέλλον της περιοχής μας. Χαίρομαι διπλά, γιατί σήμερα, μαζί με συμμαθητές σας από όλο τον κόσμο, συμμετέχετε στην παγκόσμια κινητοποίηση για το κλίμα.

Η κλιματική κρίση είναι πλέον εδώ, ο πλανήτης είναι ήδη αρκετά θερμότερος από την προβιομηχανική εποχή. Η υπερθέρμανση μας έχει ήδη επηρεάσει σφοδρά, τα νερά στις λίμνες μας μειώνονται από αυξημένη εξάτμιση και περιορισμένες βροχοχιονοπτώσεις. Η ποιότητα και η ποσότητα των νερών στα οποία βασίζεται η ζωή μας εδώ απειλείται. 

Όλο και πιο συχνά ακραία φαινόμενα, καύσωνας, χαλάζι, πλημμύρες κλπ καταστρέφουν την γεωργική παραγωγή μας στην οποία βασίζεται το εισόδημα των γονιών σας και η προοπτική της περιοχής μας.  

Κάνετε πολύ καλά που ζητάτε από μας κλιματική δικαιοσύνη. Είναι αλήθεια: δεν γίνονται αρκετά, δεν κάνουμε αυτό που πρέπει. Μπορεί να υπήρξε παγκόσμια συμφωνία στο Παρίσι το 2017 για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον ενάμισυ βαθμό παγκοσμίως. Μπορεί να υπάρχει συμφωνία για μείωση 55% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως οι χώρες αργούν να κινηθούν και χάνεται πολύτιμος χρόνος. 

Εμείς εδώ προχωρούμε σε δύο μέτωπα. Πρώτον να μειώσουμε τις εκπομπές μας μέχρι εξαλείψεως κι ακόμα παραπέρα. 

  • Στο Δημαρχείο, είναι ήδη σε εξέλιξη οι εργασίες που θα καταστήσουν τη λειτουργία του κτιρίου ανθρακικά ουδέτερη. Έχει ήδη τοποθετηθεί επιπλέον μόνωση στο κέλυφος, και τα φωτοβολταϊκά που θα τροφοδοτούν την ενέργεια για την θέρμανση, την ψύξη, τον φωτισμό ή τη λειτουργία των συσκευών των Δημοτικών Υπαλλήλων. 
     
  • Έχουμε ξεκινήσει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα αντλιοστάσια μας για να προμηθεύουμε πόσιμο νερό στα σπίτια και τις επιχειρήσεις του Δήμου μας με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. 
     
  • Έχουμε ήδη προμηθευτεί τα πρώτα μας ηλεκτρικά οχήματα και το σχέδιό μας είναι σιγά σιγά όλα μας τα θερμικά οχήματα και μηχανήματα θα αντικατασταθούν από ηλεκτρικά. Ταυτόχρονα θα εγκαθιστούμε, όπως κάναμε ήδη, εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας ώστε η λειτουργία τους να είναι ανθρακικά ουδέτερη.
  • Η πιο σημαντική παρέμβαση αυτή την εποχή ίσως είναι το νέο αρδευτικό, έργο που ξεκίνησε και όταν θα ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χεόνια, θα μειώσει την πίεση που ασκεί η γεωργία στην Μικρή Πρέσπα μια και με το νέο σύστημα θα υπάρξει εξοικονόμηση νερού κοντά στο 50%. Αυτό επίσης θωρακίζει την περιοχή μας απέναντι στις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή που είναι σε εξέλιξη. 

Συνολικά, στον σχεδιασμό που ολοκληρώσαμε φέτος το Σχέδιο Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα, υπολογίζουμε ότι ο Δήμος Πρεσπών είναι ήδη 70% πράσινος Δήμος, δηλαδή η ενέργεια που καταναλώνουμε προέρχεται από ορυκτά καύσιμα μόνο κατά 30% (χωρίς να συνυπολογίζουμε τα αιολικά που έχουν εγκατασταθεί), και σκοπεύουμε μέχρι το τέλος της δεκαετίας το ποσοστό αυτό να εκμηδενιστεί ενώ ταυτόχρονα θα δεσμεύουμε διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα ώστε η περιοχή μας να είναι ανθρακικά αρνητική. Δηλαδή να μην συνεισφέρει πλέον στην κλιματική αλλαγή αλλά να λειτουργεί αντίστροφα και να εξισορροπεί τις ιστορικές εκπομπές μας.


Φέτος, είναι μια ιδιαίτερη χρονιά όπου μαζί με την κλιματική κρίση έχουμε και την ενεργειακή κρίση. Πλέον ο πόλεμος δεν γίνεται για τα ορυκτά καύσιμα αλλά τα ορυκτά καύσιμα έχουν γίνει τα ίδια όπλο που χρησιμοποιείται εναντίον μας και τελικά εναντίον της ελευθερίας στην Ευρώπη. Είναι ένας λόγος παραπάνω για να απεξαρτηθούμε μια ώρα αργότερα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο με τα δύο μεγαλύτερα όπλα που έχουμε:
 

Εξοικονόμηση και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
 

Εσείς μπορείτε να είσαστε οι πρωτοπόροι που θα τραβήξετε την κοινωνία μας στην κατεύθυνση αυτή. Σας διαβεβαιώνω ότι ο Δήμος Πρεσπών κάνει και θα συνεχίσει και στο μέλλον να κάνει ότι του αναλογεί για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση αλλά και να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή. 

 

Σας ευχαριστώ και πάλι που συμμετέχετε στην κινητοποίηση για το κλίμα, μας δίνετε κίνητρο, δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε πιο δυνατά!