Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022 17:49

Υπογράφτηκε πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στους δήμους που μοιράζονται τα νερά της Πρέσπας

Πρωτόκολλο συνεργασίας για την προώθηση πολιτικών που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, των φυσικών και πολιτιστικών αξιών αλλά και του τοπίου της περιοχής, υπέγραψαν σήμερα στο Ελληνικό τμήμα της Πρέσπας, οι

δήμαρχοι Jovan Toziefski του Δήμου Resen (Βόρεια Μακεδονία), Pali Kolefski του Δήμου Pustec (Αλβανία) και ο Παναγιώτης Πασχαλίδης του Δήμου Πρεσπών.

Το Πρωτόκολλο συνεργασίας  των τριών δήμων που έχουν το πλεονέκτημα να μοιράζονται το φυσικό πλούτο και τα νερά της λίμνης Μεγάλης Πρέσπας περιλαμβάνει, ενέργειες για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, την ανάδειξή της Πρέσπας ως ενιαίο τουριστικό προορισμό καθώς και την διάνοιξη συνοριακών διαβάσεων στον Λαιμό (Βόρεια Μακεδονία)  και στο Βροντερό (Αλβανία). Το κοινό όραμα όχι μόνο του δημάρχου της Πρέσπας Παναγιώτη Πασχαλίδη, των συναδέλφων του στην όμορη περιοχή της λίμνης αλλά και των κατοίκων όπως περιγράφεται στο πρωτόκολλο συνεργασίας  περιλαμβάνει, την ανεμπόδιστη μετακίνηση των μονίμων κατοίκων, των επισκεπτών και εργαζόμενων στην διασυνοριακή περιοχή στο πλαίσιο την βιώσιμη ανάπτυξης της συνεργασίας, και της ειρηνικής συνύπαρξης. 

Πιο συγκεκριμένα το πρωτόκολλο συνεργασίας προβλέπει:

- Την Προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος των Πρεσπών, ιδίως με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων από τις τρεις χώρες που θα εξασφαλίσουν στις λίμνες νερό σε επαρκή ποσότητα και κατάλληλη ποιότητα για την υγεία του οικοσυστήματος και τη βιώσιμη ανάπτυξη, που θα περιβάλλεται από εξίσου υγιή παραλίμνια περιοχή. 

-την Διατήρηση, προώθηση και συνετή διαχείριση του μοναδικού τοπίου των Πρεσπών.

- την Προστασία, διατήρηση και προώθηση των πολιτιστικών αξιών, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής αρχαιολογικής και παραδοσιακής κληρονομιάς.

- την Δημιουργία συνοριακών διαβάσεων και βελτίωση των οδικών υποδομών που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη μετακίνηση των πολιτών και των επισκεπτών της περιοχής των Πρεσπών μεταξύ των τριών χωρών.

-την Προώθηση της διασυνοριακής περιοχής των Πρεσπών ως ενιαίου, μοναδικού προορισμού στις παγκόσμιες τουριστικές αγορές.

-την Μόνιμη συνεργασία για την προστασία των πολιτών, του περιβάλλοντος και των υποδομών από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ.).

-την καθιέρωση ενός καθεστώτος τοπικής διασυνοριακής κυκλοφορίας σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τοπική διασυνοριακή κυκλοφορία (ΕΚ/1931/2006) που θα διασφαλίζει ότι οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής των Πρεσπών μπορούν να μετακινούνται και να εργάζονται στη διασυνοριακή περιοχή χωρίς αδικαιολόγητα εμπόδια.

-την Μετατροπή της περιοχής των Πρεσπών σε πρότυπο διασυνοριακής συνεργασίας, ειρηνικής συνύπαρξης και καινοτόμου, φιλικής προς το περιβάλλον, που θα την καταστήσει ελκυστικό τόπο διαμονής και εργασίας στον σημερινό μεταβαλλόμενο κόσμο.

Στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Μπίτολα κ. Αλέξανδρος Βιδούρης ενώ παρέστησαν Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πρόεδροι κοινοτήτων καθώς και στελέχη των Εθνικών Πάρκων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από τις τρεις χώρες.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022 17:53