Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2023 17:58

Φλώρινα: Νέα σύμβαση για την μίσθωση του Λιγνιτωρυχείου Αχλάδας

Στην απόφαση ορίζεται ότι η εταιρεία υποχρεούται να διατηρήσει την παραγωγή λιγνίτη σε τουλάχιστον 750.000 τόνους κατ’ έτος καθ’ όλη τη διάρκεια της παράτασης, εκτός εάν λόγοι ανωτέρας βίας, μπορούν να δικαιολογήσουν τη μη επίτευξη του ύψους της ελάχιστης ετήσιας παραγωγής.

Ακόμη, για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος προβλέπεται ότι ως υποχρεωτικό ελάχιστο όριο ετήσιου πάγιου μισθώματος ορίζεται το ποσό που υπολογίζεται με ποσοστό 6% , το οποίο μάλιστα υπολογίζεται επί της κατά τόνο μέσης τιμής πώλησης 1.000.000 τόνων λιγνίτη (ανεξάρτητα αν αυτή επιτευχθεί ή οχι) για παραγωγή και πώληση επί δαπέδου του μεταλλείου.

Τα συνολικά εναπομείναντα αποθέματα του απολήψιμου λιγνίτη επαρκούν για τη συνέχιση της λειτουργίας του λιγνιτωρυχείου, η οποία κρίνεται επιβεβλημένη για λόγους ενίσχυσης της οικονομίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Ειδικότερα, η λειτουργία του λιγνιτωρυχείου καθίσταται αναγκαία, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη αξιοποίηση των εγχώριων λιγνιτικών αποθεμάτων για την τροφοδότηση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ιδίως να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός και η ομαλή παραγωγική λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης για τον οποίο αποτελεί την πλησιέστερη πηγή καυσίμου ύλης.

Επιπλέον η νέα σύμβαση είναι σε συμφωνία με τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας περί απαγόρευσης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά ορυκτά καύσιμα την 31.12.2028, γεγονός που δικαιολογεί τη μείωση της ελάχιστης ετήσιας παραγωγής (σε σχέση με την προγενέστερη σύμβαση).

Την παράταση της μίσθωσης του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Αχλάδας (Αχλάδα Νο1 και Αχλάδα Νο2), από την ομώνυμη εταιρεία για πέντε ακόμη χρόνια, μέχρι το 2028, αποφάσισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατόπιν σχετικής αίτησης.

Στους λόγους που ελήφθησαν υπόψη αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με την τεχνικοοικονομική έκθεση:

-τα συνολικά εναπομείναντα αποθέματα του απολήψιμου λιγνίτη εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 23.000.000 τόνους,

-πραγματοποιήθηκε, κατά την τελευταία πενταετία, ύψος επενδύσεων 2.638.670 ευρώ,

-οι εργασίες διενεργούνται σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και ο βαθμός περιβαλλοντικής αποκατάστασης είναι ικανοποιητικός καθώς μεγάλο μέρος των χώρων εκμετάλλευσης και απόθεσης έχουν αποκατασταθεί πλήρως,

-είναι σε συμφωνία με τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας περί απαγόρευσης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά ορυκτά καύσιμα την 31.12.2028, γεγονός που δικαιολογεί τη μείωση της ελάχιστης ετήσιας παραγωγής (σε σχέση με την προγενέστερη σύμβαση).

-Επιπλέον, τα συνολικά εναπομείναντα αποθέματα του απολήψιμου λιγνίτη επαρκούν για τη συνέχιση της λειτουργίας του λιγνιτωρυχείου, η οποία κρίνεται επιβεβλημένη για λόγους ενίσχυσης της οικονομίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

πηγη;https://www.oryktosploutos.net/

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2023 18:17