Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2024 10:34

Οι Νέοι/ες του ΟΕΝΕΦ σε πρόγραμμα ανταλλαγής νέων στο Δουβλίνο!

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον φορέα νεολαίας “Bradog Youth Service” του Δουβλίνου

της Ιρλανδίας, ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία το πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων στο πλαίσιο του Erasmus+, με τίτλο: “Jump in to Inclusivity”, από τις 15 έως τις 23 Αυγούστου 2024.

Το πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων (Youth Exchange) δημιουργήθηκε για να φέρει κοντά νέους και νέες από Ελλάδα και Ιρλανδία, προκειμένου να ανταλλάξουν πρακτικές και μαθησιακές εμπειρίες, να συμμετέχουν σε μια σειρά δραστηριοτήτων επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης, να επωφεληθούν με μελλοντικές συνεργασίες αλλά και να καλλιεργήσουν δεξιότητες απαραίτητες στον τομέα της νεανικής κινητικότητας και αισθήματα ανθεκτικότητας και συμπερίληψης σε εκπαιδευτικά και εργασιακά περιβάλλοντα.

Το Σχέδιο Ανταλλαγής αποτέλεσε το δεύτερο σκέλος του προγράμματος καθώς το πρώτο πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Φλώρινας από τις 26 Ιουνίου μέχρι τις 3 Ιουλίου 2024. Διήρκησε οκτώ ημέρες και περιλάμβανε δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης, workshops βασισμένα στη θεματολογία του project με στόχο τη συμπερίληψη, ημερήσια εκδρομή στην πόλη Belfast της Βόρειας Ιρλανδίας, εκπαιδευτικές δράσεις με απώτερο σκοπό οι νέες και νέοι να ανακαλύψουν την πόλη του Δουβλίνου, τα κορυφαία αξιοθέατα του και τα σημεία ενδιαφέροντός του καθώς και πολλά ομαδοσυνεργατικά παιχνίδια. Μέσα από τη συμμετοχικότητα, τη συνεργασία και τη συμπερίληψη, οι συμμετέχοντες/ουσες κατάφεραν να αποκομίσουν πρωτόγνωρες εμπειρίες και αξέχαστες στιγμές. 

Η συνεργασία με τον φορέα νεολαίας Bradog Youth Service αποτελεί μια μακροχρόνια συνεργασία του ΟΕΝΕΦ και θα συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια ώστε να δίνουμε ακόμα περισσότερες ευκαιρίες κινητικότητας σε νέους και νέες της Φλώρινας και του Δουβλίνου.

Οι νέοι και νέες που εκπροσώπησαν τον Όμιλο Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας, μας μιλούν για τις εμπειρίες και γνώσεις που αποκόμισαν, συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταλλαγής.

Ενδεικτικά, παρατίθενται δηλώσεις των συμμετεχόντων/ουσών του ΟΕΝΕΦ με αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό:

Έρη, 18 χρονών

Η εμπειρία μου ως young leader στο συγκεκριμένο Youth Exchange υπήρξε καθοριστική για μένα. Μέσω του ΟΕΝΕΦ μου δόθηκε η ευκαιρία στο παρελθόν να συμμετέχω ως participant σε αντίστοιχα προγράμματα και πλέον και ως Junior Leader.  Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετείχαμε σε πλήθος δραστηριοτήτων, δράσεων, εξορμήσεων στην πόλη του Δουβλίνου και φυσικά αναπτύξαμε δεξιότητες, δημιουργήσαμε δεσμούς φιλίας που θα παραμείνουν για πάντα, ψυχαγωγηθήκαμε και τέλος ζήσαμε ανεπανάληπτες στιγμές γέλιου και χαράς. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα (ως leader) και ελπίζω να συμμετέχω πάλι σε αντίστοιχα προγράμματα καθώς πιστεύω πως τέτοιες μοναδικές ευκαιρίες ζωής θα πρέπει ο καθένας από εμάς να βιώνει. 

Γιώργος, 16 χρονών 

Μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχω στο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων στην Ιρλανδία. Η εμπειρία ήταν μοναδική μέσα από δράσεις και δραστηριότητες με τις οποίες είχες την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθείς, να γνωρίσεις την πόλη, την κουλτούρα τους και πολλά άλλα. Θεωρώ επίσης ότι με την εμπιστοσύνη των leaders προς εμάς μας βοήθησε να γνωρίσουμε την πόλη και από την δική μας πλευρά. Θεωρώ πως είναι μια εμπειρία που όλοι πρέπει να ζήσουν καθώς μετά από αυτό το ταξίδι θα είσαι γεμάτος από αξέχαστες αναμνήσεις.

Χρήστος, 16 χρονών

Οι εμπειρίες που αποκόμισα από το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων που πραγματοποιήθηκε στην Ιρλανδία υπήρξαν μοναδικές. Μέσω αυτής της ευκαιρίας που μας έδωσε ο ΟΕΝΕΦ, μάθαμε να είμαστε πιο “ανοιχτοί”, να συζητάμε και να ανταλλάσουμε απόψεις πάνω σε θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας. Επίσης γνωρίσαμε την ιρλανδική κουλτούρα, δοκιμάζοντας φαγητά και κάνοντας κάποιες εξορμήσεις σε περιοχές κοντά στο Δουβλίνο και όχι μόνο. Από τις πολλές και ποικίλες δραστηριότητες που συμμετείχα, έμαθα το εξής: Να είσαι πάντα ο εαυτός σου και να δέχεσαι τους πάντες χωρίς να τους κρίνεις. 

Τατιάνα, 17 χρονών

Αξέχαστη  εμπειρία  το πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων που χρηματοδοτείται από το Erasmus+. Ειδικότερα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που είχα την ευκαιρία να συμμετέχω,  γνώρισα καινούριους  ανθρώπους, την κουλτούρα τους, τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες  τους. Με βάση τη συγκεκριμένη θεματική (inclusion) έμαθα  πως να επικοινωνώ  με μεγαλύτερη άνεση καθώς επίσης και το πόσο σημαντική είναι η συμπερίληψη τόσο για τον άνθρωπο όσο και για την κοινωνία. Τέλος, πιστεύω  πως κάθε νέος πρέπει να ζήσει  αυτή την εμπειρία κάποια στιγμή καθώς μαθαίνεις, επικοινωνείς, ανοίγεις τους ορίζοντες σου,   ευαισθητοποιείσαι και αλλάζεις τον τρόπο αντίληψης σου.

Θέμης, 17 χρονών

Η συμμετοχή μου στην Ανταλλαγή Νέων στην Ιρλανδία ήταν μια εμπειρία που θα με συνοδεύει για πάντα. Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν, είτε μέσα από δημιουργικά εργαστήρια είτε μέσω της ανακάλυψης της τοπικής κουλτούρας, μου επέτρεψαν να αναπτύξω νέες δεξιότητες και να διευρύνω τους ορίζοντές μου. Το πιο πολύτιμο στοιχείο όμως ήταν οι διαπολιτισμικές ανταλλαγές με νέους από όλη την Ευρώπη , που με βοήθησαν να κατανοήσω βαθύτερα τη σημασία της διαφορετικότητας και της συνεργασίας. Αυτή η εμπειρία μου έδωσε τη δυνατότητα να εξελιχθώ τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

 

Μείνετε Συντονισμένοι!  Follow us on social media!

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2024 10:36