Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2024 17:43

Υποβλήθηκε η πρόταση κατασκευής των υποδομών του νέου συνοριακού σημείου στον Λαιμό Πρεσπών

Υποβλήθηκε στην 1η Στρατηγική Πρόσκληση του προγράμματος Interreg Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, η πρόταση για την κατασκευή των υποδομών του νέου συνοριακού σημείου διέλευσης στον Λαιμό Πρεσπών.

Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 7.727.272 ευρώ, στοχεύει στη βελτίωση της διασυνοριακής συνδεσιμότητας και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. 

Οι κύριες δράσεις του έργου είναι, η κατασκευή νέου κτιρίου για τον τελωνειακό και αστυνομικό έλεγχο στην Ελλάδα και η ανακαίνιση του υπάρχοντος αστυνομικού σταθμού στην Βόρεια Μακεδονία. Επικεφαλής εταίρος είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συμμετέχουν το Υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας (τομέας Μακεδονίας Θράκης) και οι Δήμοι Ρέσεν και Πρεσπών. Αναμένεται η ένταξη του έργου στο τρέχον πρόγραμμα και, στη συνέχεια, η δημοπράτηση, με χρόνο υλοποίησης τους 36 μήνες.

Εκτός από τις συνοριακές υποδομές, το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας μοναδικής διασυνοριακής πεζοπορικής διαδρομής, που θα συνδέει τα χωριά Άγιος Γερμανός (Ελλάδα) και Μπράιτσινο (Βόρεια Μακεδονία), χρησιμοποιώντας το νέο συνοριακό σημείο διέλευσης. Η διαδρομή, την κατασκευή της οποίας θα αναλάβουν οι Δήμοι Ρέσεν και Πρεσπών, θα περνά μέσα από μερικά από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της περιοχής, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία για τους πεζοπόρους.  

Με την υλοποίηση του έργου αναμένεται η βελτίωση της διασυνοριακής κινητικότητας, αλλά και η ενίσχυση της επισκεψιμότητας στην περιοχή, καθώς η περιοχή των Πρεσπών θα αποτελούν έναν μοναδικό διασυνοριακό προορισμό οικοτουρισμού και πολιτιστικής εξερεύνησης.