Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016 20:00

Tο ολοσέλιδο δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ για την "μελέτη" των οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ

Η ΑΥΓΗ αφιέρωσε ολόκληρη την σελίδα του οπισθοφυλλού της στο θέμα που αναδείκτηκε και απο το vetonews τις προηγούμενες ημερες. 

 

Η Ν.Δ. τηρεί σιγή ασυρμάτου για τα ο σκάνδαλο με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για συγκάλυψη και συνενοχή

Βαριά αφήνει τη σκιά της στη Νέα Δημοκρατία μια υπόθεση που έχει απασχολήσει το ΣΔΟΕ και τώρα βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ο λόγος για την περιβόητη υπόθεση των Γρεβενών και πώς τα τέσσερα επιφανέστερα «γαλάζια» στελέχη του Νομού καλούνται να δώσουν πειστικές απαντήσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης για κονδύλι 800.000 ευρώ.

Τόσο κόστισε η μελέτη για τη δημιουργία Βιομηχανικού Πάρκου, μια μελέτη που ακόμη και τώρα, επτά χρόνια από την κατάθεσή της (;), είναι ασαφές αν όντως υπάρχει ή αν, αντιθέτως, είναι απλώς στα... χαρτιά. Θέμα που θα διαλευκάνει επίσης η Δικαιοσύνη.

Για το ξετύλιγμα του κουβαριού, θα επικαλεστούμε την αναφορά του περιφερειακού συμβούλου Αντώνη Δασκαλόπουλου προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γρεβενών, στις 16 Ιουνίου 2015. Σύμφωνα με όσα εξιστορεί ο καταγγέλλων, στις 20 Δεκεμβρίου 2007 η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών και η Αναπτυξιακή Γρεβενών (που είχαν εν τω μεταξύ συστήσει Νομαρχία και δήμοι) υπογράφουν προγραμματική σύμβαση για τη μελέτη κατασκευής Βιομηχανικής Επιχειρηματικής Περιοχής, την εκπόνηση της οποίας ανέλαβε ο τρίτος συμβαλλόμενος.

Το έργο περιελάμβανε τρία στάδια: προμελέτη, οριστική μελέτη και κατασκευή και μάλιστα για την ίδρυση και διαχείριση - εκμετάλλευση του Βιομηχανικού Πάρκου ιδρύθηκε ανώνυμη εταιρεία για τον σκοπό αυτόν. Το κόστος της προγραμματικής σύμβασης για προμελέτη και οριστική μελέτη ανήλθε στα 800.000 ευρώ και η διάρκειά της ορίστηκε στους 12 μήνες από την καταβολή της πρώτης δόσης. Επιπροσθέτως συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή παρακολούθησης (ένα μέλος από κάθε συμβαλλόμενο).

 

800.000 ευρώ για μια άφαντη μελέτη

Ο λόγος, τώρα, στις καταγγελίες στις οποίες προέβη ο περιφερειακός σύμβουλος Αντ. Δασκαλόπουλος: «Η ΚΕΠ (σ.σ.: η τριμελής Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης), όπως φαίνεται από το πρακτικό [...], ομόφωνα παρέλαβε από την Αν. Γρε. (σ.σ.: Αναπτυξιακή Γρεβενών) το σύνολο της μελέτης με τίτλο «Μελέτη - Κατασκευή ΒΕΠΕ Γρεβενών» στις 18.9.2009. Είμαι όμως σε θέση να γνωρίζω ότι ουδέποτε η ανωτέρω μελέτη κατατέθηκε στις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών για θεώρηση (προκειμένου να ελεγχθεί εάν ήταν ολοκληρωμένη και αν πληρούσε τις προϋποθέσεις σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία). Μέχρι και σήμερα η τύχη της αγνοείται, παρ' όλο που η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών κατέβαλε το ποσό των 800.000 ευρώ, όπως προβλέπονταν στην προγραμματική σύμβαση».

Όμως οι καταγγελίες του περιφερειακού συμβούλου δεν σταματούν εδώ. Ψάχνει και βρίσκει την κατάσταση εξόδων της μελέτης, αμοιβές εξωτερικών συνεργατών και προσωπικού, από τα μηνιαία δελτία εργασιών των οποίων προκύπτει, όπως σημειώνει, ότι «αν και ασχολούνταν με άλλα αντικείμενα που δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με τη μελέτη, οι αποδοχές τους στις περισσότερες περιπτώσεις επιβάρυναν τον προϋπολογισμό της ανωτέρω μελέτης». Ο ισχυρισμός αυτός συνοδεύεται από τις περιπτώσεις 14 εργαζομένων (ονομαστικά) που είτε απασχολήθηκαν και σε άλλα έργα είτε -ακόμη χειρότερα- δεν εργάσθηκαν καν για το επίμαχο έργο, πληρώθηκαν όμως γι' αυτό.

Στην υπόθεση που μονοπωλεί το ενδιαφέρον στη δυτική Μακεδονία, υπάρχουν όμως δύο ακόμη στοιχεία με το δικό τους ενδιαφέρον. Το πρώτο ότι οι μελετητές με το που αναλαμβάνουν το έργο, ζητούν -και σωστά- τη γνώμη του τοπικού Δασαρχείου για το αν η κατασκευή του Βιομηχανικού Πάρκου είναι συμβατή με την προεπιλεγείσα περιοχή. Το Δασαρχείο φαίνεται όμως πως είναι αρνητικό, καθώς με την από 2.4.2008 απάντηση του επικεφαλής δασολόγου Δημήτρη Κύτρου, «... αφού ζητήθηκε νομική άποψη επί του θέματος από το τμήμα Νομικών Υποθέσεων της υπηρεσίας μας, σας κάνουμε γνωστό ότι η δημιουργία Βιομηχανικών Πάρκων δεν προβλέπεται από το άρθρο 56 του νόμου 998/1979».

 

Και άλλες πέντε υποθέσεις;

Ένα δεύτερο θέμα προς διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη και πάλι, είναι αν ισχύει αυτό που δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο, αν υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις μελετών (εντός ή εκτός εισαγωγικών), οι οποίες πληρώθηκαν, αλλά δεν υπάρχουν πουθενά. Χαρακτηριστικά, η ενημερωτική ιστοσελίδα vetonews.gr. κάνει λόγο για άλλες πέντε άφαντες (;) μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 2,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά την έγγραφη αναφορά του περιφερειακού συμβούλου, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών της πόλης Πάνος Παναγιωτόπουλος ζήτησε τη συνδρομή του ΣΔΟΕ και με βάση το πόρισμά του, ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά τεσσάρων ατόμων, του τότε νομάρχη Δημοσθένη Κουπτσίδη και των τριών μελών της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης. Όλως συμπτωματικώς, και οι τέσσερις είναι το... enfant gate της τοπικής Νέας Δημοκρατίας.

Αυτοί είναι: ο τέως βουλευτής του νομού (ως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, αφού τότε τη μοναδική έδρα πήραν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Χρήστος Μπγιάλας) Τιμολέων Κοψαχείλης, που διετέλεσε, όσον αφορά την υπόθεση, μέλος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Γρεβενών. Ο πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης Ανδρέας Τόσκας. Ο διευθυντής Οικονομικών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Χρήστος Κουτσοτόλης (με διοίκηση του επίσης «γαλάζιου», διορισμένου περιφερειάρχη Ανδρέα Λεούδη).

 

Πολιτική σύγκρουση

Η πλευρά των οποίων διατείνεται ότι η μελέτη υπάρχει και είναι κατατεθειμένη, με τον τ. βουλευτή Τ. Κοψαχείλη να κάνει επιπλέον λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού (εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ) από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, αλλά και για «δήθεν σκάνδαλο». Έχει πάντως, ενδιαφέρον η προειδοποίηση που απευθύνει προς τα ΜΜΕ για αγωγές, μηνύσεις κ.ο.κ.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον πρόεδρό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον «κατά τα άλλα υπέρμαχο της διαφάνειας, υπερασπιστή του δημοσίου συμφέροντος και εχθρό της... διαπλοκής», ότι στο συγκεκριμένο θέμα «ποιούν τη νήσσα», συνεπικουρούμενοι από τον «πέπλο σιωπής (που) έχει απλωθεί στα ΜΜΕ».

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να είναι εκνευρισμένος τη στιγμή που άρχισε να ξεδιπλώνεται η ιστορία, το καλοκαίρι του 2015 δηλαδή, είχε προσκληθεί από τον βουλευτή του σε γεύμα, σε μια περιοχή των Γρεβενών ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς, με τις απαραίτητες φωτογραφίες κ.ο.κ. Το ποιος πλήρωσε το γεύμα μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ...

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016 20:08