Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2018 18:53

Απόφαση κόλαφος του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τα βασανιστήρια στις φυλακές Γρεβενών το 2013 μετά την εισβολή των ΜΑΤ

Εκδόθηκε η πολυαναμενόμενη απόφαση - κόλαφος από το ΕΔΔΑ, διαπιστώνοντας μαζική κακομεταχείριση κρατουμένων στις φυλακές Γρεβενών το 2013,

δυσανάλογη άσκηση βίας από τα ΕΚΑΜ, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τέηζερ, με σαφή ποινική ευθύνη των αστυνομικών και σωφρονιστικών που συμμετείχαν, αλλά και του Εισαγγελέα και του διευθυντή της φυλακής που ήταν παρόντες. 

Διαπιστώθηκε επίσης συγκάλυψη από τις Εισαγγελικές Αρχές που πραγματοποίησαν τη "διερεύνηση", με συνδρομή "μαρτύρων" όπως του τότε διευθυντή της φυλακής, και διατυπώνονται οι αρχές μιας τέτοιας διερεύνησης. 
Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση του ΕΔΔΑ ότι η θέση των ΕΚΑΜ δεν είναι στη φυλακή.
 Μόνο σε περίπτωση που βγει εκτός ελέγχου μια κατάσταση μπορούν να κληθούν. Την επόμενη φορά που χωρίς να έχει εκδηλωθεί ήδη απώλεια ελέγχου της φυλακής καλούνται ειδικές δυνάμεις, όπως στα Χανιά πρόσφατα, δεν θα μπορεί κανείς να πει "δεν ξέραμε".
Οι πειθαρχικές και ποινικές διώξεις που αρχειοθετήθηκαν μέχρι το 2015, υποχρεωτικά θα αναβιώσουν και θα συμπεριλάβουν τον Εισαγγελέα που ήταν παρών στην "έρευνα-όνειδος", τους αστυνομικούς των ΕΚΑΜ, τον τότε διευθυντή της φυλακής.
 Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος Ηλέκτρα Κουτρα που εγραψε στο προσωπικό της λογαριασμό στο fb: "Είναι τιμή μου που χειρίστηκα αυτήν την υπόθεση και πάλεψα τα δίκια αυτών των ανθρώπων, αλλά και του Κράτους Δικαίου. Ο δρόμος για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι εύκολος. Έχει εμπόδια, ασεβειες, πόνο, θυματοποίηση από αρχές αλλά και από ιδιώτες, ακόμα και από συνοδοιπόρους. Αλλά η δράση για το ανθρωπινότερο και η ελπίδα που την παρασύρει, αξίζει κάθε προσπάθεια".
Η απόφαση διαθέσιμη εδώ (στα γαλλικά): http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-160224
Η εκθεση ηρθε στο φως απο την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και αναδημοσιεύτηκε απ οτο tvxs.gr. Μπορείτε να την δείτε κλικ  εδω