Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2024 15:47

Οι πρώτες αντιδράσεις στο ενδεχόμενο μεταφοράς του Παλαιοντολογικού μουσείου Μηλιάς στα Γρεβενά

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΜΗΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΦΑΡΠΑΓΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ:
 
Με αφορμή την ενδεχόμενη διάλυση της σύμβασης του έργου ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του Παλαιοντολογικού Μουσείου Μηλιάς Γρεβενών από τη δημοτική αρχή Γρεβενών, οι τοπικοί φορείς του δημοτικού διαμερίσματος Μηλιάς συνέταξαν κείμενο απάντησης στην εισήγησή του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων,Πολεοδομίας και Πρασίνου,κ. Ρήγα Σκόδρα.

Με πρωτοφανή έκπληξη και απογοήτευση ενημερωθήκαμε για την επικείμενη εισήγηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας και Πρασίνου κ. Ρήγα Σκόδρα, αναφορικά με τη διάλυση της σύμβασης της μελέτης “Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του κέντρου Παλαιοντολογίας Μηλιάς Γρεβενών”.

H διάλυση της σύμβασης (παρ)ερμηνεύεται από τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής ως μια “ιδιότυπη λαϊκή εντολή που επισφραγίστηκε με τη νίκη της πολιτικής παράταξης του κυρίου Ταταρίδη στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, καθώς η μεταφορά του Παλαιοντολογικού Μουσείου Μηλιάς ήταν “η κυρίαρχη πολιτική πρόταση του πολιτικού πλαισίου του επιτυχόντος συνδυασμού”. Πρόκειται για αυθαίρετη παρερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος κατά το δοκούν, σε μια πολιτική πρόταση μεταφοράς του Μουσείου υπό τη μορφή ρητορικής και θεωρητικής εξαγγελίας, χωρίς καμία απολύτως αξιόπιστη πρόταση που να προκύπτει έπειτα από σοβαρή ενδελεχή επιστημονική μελέτη και σχεδιασμό .
Επιπρόσθετα, όταν μια δημοτική αρχή ερμηνεύει τη νίκη της ως επακόλουθο μιας εξαγγελίας και όχι ως αποτέλεσμα αξιοπιστίας κι εμπιστοσύνης που ενέπνευσε στους δημότες Γρεβενών, αν μη τι άλλο υποδηλώνει την ύπαρξη μιας κοντόφθαλμης και επιδερμικής ανάγνωσης του δύσκολου έργου που κλήθηκαν να αναλάβουν για τη διευθέτηση των μειζόνων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος Γρεβενών.


Τέλος, κυρίαρχη πολιτική πρόταση του επιτυχόντος συνδυασμού ήταν και η στήριξη των χωριών του Δήμου Γρεβενών, γεγονός που συνδέεται ευλόγως με την εκλογική νίκη του, αλλά δεν προτάσσεται στην προσπάθεια ΄΄ερμηνευτικής προσέγγισης΄΄ του εκλογικού αποτελέσματος.
Τα παλαιοντολογικά ευρήματα φιλοξενούνται εδώ και 27 συναπτά έτη στο δημοτικό διαμέρισμα της Μηλιάς, αποτελώντας πλέον αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του, γεγονός που γνωρίζει καλά ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, καθώς την περίοδο των ανασκαφών και της εύρεσης τους διατελούσε βουλευτής του νομού Γρεβενών και δεν εκδήλωσε ποτέ ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ούτε για τα
παλαιοντολογικά ευρήματα, ούτε για τη στέγαση τους σε κάποιο χώρο τότε.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για το γεγονός ότι παλαιοντολογικά ευρήματα τεράστιας επιστημονικής αξίας μπαίνουν σε μια ρητορική μεταφοράς στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, σε ακατάλληλους χώρους, με ακατάλληλους τρόπους και έωλα επιχειρήματα, όπως ότι τα παλαιοντολογικά ευρήματα ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή. Τι θα απαντήσουν ο κύριος Ταταρίδης και ο κύριος Σκόδρας σε ενδεχόμενη αναδίπλωση του επιχειρήματος τους από μεταγενέστερους επίδοξους “μεταφορείς” ότι ως ευρύτερη περιοχή μπορεί να θεωρηθεί η Δυτική Μακεδονία, το ευρύτερο γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας, η έκταση της χώρας, η έκταση της ευρωπαϊκής ηπείρου και το σύνδρομο του “όπου γης και πατρίς” που προβάλλουν;

Επιπλέον, το επιχείρημα για την οικονομική επιβάρυνση του Δήμου Γρεβενών από τη μελέτη του περιβάλλοντος χώρου του Παλαιοντολογικού Μουσείου Μηλιάς στερείται βάσεως και ορθότητας. Με την ενδεχόμενη ακύρωση της μελέτης , ο Δήμος Γρεβενών θα επιβαρυνθεί οικονομικά , καθώς θα κληθεί να αποζημιώσει την εταιρεία που την επιμελήθηκε . Ακολούθως, το κόστος των μελετών για την ενδεχόμενη μεταφορά του Μουσείου στην πόλη των Γρεβενών και για την κατασκευή κατάλληλων λειτουργικών υποδομών είναι αυτονοήτως υπερπολλαπλάσιο και δυσβάστακτο για τα μεγέθη του Δήμου Γρεβενών, από τη στιγμή που, σύμφωνα με τον κύριο Σκόδρα, το ποσό για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου της Μηλιάς είναι “σεβαστού μεγέθους για το Δήμο μας”. Ακόμη, είναι ασεβές απέναντι στους Έλληνες φορολογούμενους να “αχρηστευθεί” ένας χώρος για τον οποίο ήδη έχουν επενδυθεί χρήματα για την αναμόρφωση του εδώ και χρόνια ,ενώ υπάρχει και μελέτη για την κατασκευή σύγχρονου Παλαιοντολογικού κέντρου, η οποία θα μπορούσε να προωθηθεί προς υλοποίηση, έτσι ώστε να γίνει ένα έργο πνοής για όλο το Νομό Γρεβενών.

Προκαλεί απογοήτευση το γεγονός ότι η δημοτική αρχή θεωρεί έργο πνοής τη μεταφορά του μουσείου σε απόσταση 15(!!)χιλιομέτρων πιο μακριά ,για να τονωθούν η επισκεψιμότητα και η τοπική αγορά της πόλης των Γρεβενών(αγνοώντας ότι δεν έχουμε σχέδιο Καποδίστρια, αλλά σχέδιο Καλλικράτη και η Μηλιά ανήκει στο δήμο Γρεβενών πλέον),ενώ γνωρίζει πολύ καλά πως η περιοχή του πρώην Δήμου Ηρακλεωτών διαθέτει φυσικό και πολιτισμικό πλούτο που θα μπορούσε θα ενταχθεί σε ένα ευρύτερο, μακρόπνοο σχέδιο προβολής και τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής των Γρεβενών( γεφύρι του Πασά στην Κοκκινιά ,μοναστήρι των Ταξιαρχών στον Ταξιάρχη, ιαματικές πηγές Κιβωτού, λαογραφικό μουσείο στον Άγιο Γεώργιο και πλείστα άλλα). Αντιθέτως, η νέα δημοτική αρχή υιοθετεί μια λογική αστυφιλίας, επιθυμώντας να αποψιλώσει την επαρχία για να ενισχύσει την πόλη. Δεν υπάρχει έμπνευση, δεν υπάρχει σχέδιο ,δεν υπάρχει δημιουργία, παρά μόνο μια ακυρωτική και μηδενιστική λογική.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός που επικαλείται ο κύριος Αντιδήμαρχος στερείται και τα δύο βασικά συστατικά του ονοματικού συνόλου της φράσης : τη στρατηγική και το σχεδιασμό. Καμία στρατηγική δεν μπορεί να βασίζεται στην υφαρπαγή της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς μιας περιοχής με σκοπό να επωφεληθεί μια άλλη. Κανένας σοβαρός σχεδιασμός δεν επενδύει σε έπεα πτερόεντα της
δημοτικής αρχής , που τη μια μέρα μεταφέρει το μουσείο στο 1ο Δημοτικό Σχολείο και την άλλη στο ισόγειο του κτιρίου του Δημαρχείου, αποκαλύπτοντας πως δεν υπάρχει καμία σοβαρή, αξιόπιστη επιστημονική κι ολοκληρωμένη πρόταση. Όταν η Δημοτική αρχή επιλέγει την ακυρωτική και όχι τη δημιουργική λογική, όχι μόνο δεν θα τονώσει την τοπική αγορά και την επισκεψιμότητα της ευρύτερης περιοχής(όχι μόνο της πόλης) ,αλλά θα τη μειώσει περαιτέρω. Τέλος, καμία δημοτική αρχή δεν αντιμετωπίζει τους κατοίκους ενός δημοτικού διαμερίσματος της ως παρίες ,με εκδικητική και απαξιωτική λογική.

Εμείς, οι κάτοικοι του Δημοτικού Διαμερίσματος της Μηλιάς ,δηλώνουμε απερίφραστα την αντίθεση μας με τις πρακτικές της νέας δημοτικής αρχής και θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να βάλουμε ένα τέλος σε επιπόλαιες ρητορικές που θέτουν σε κίνδυνο την πνευματική μας κληρονομιά ,την οποία προστατεύσαμε και διατηρήσαμε σε χαλεπούς καιρούς, όταν κάποιοι όψιμοι αναμορφωτές είχαν επιλέξει την απόλυτη σιωπή, αδιαφορία και ανυπαρξία.

Δηλώνουμε τη διαμαρτυρία μας και επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματος μας για δημόσιες δηλώσεις ατόμων που ΣΚΟΠΙΜΑ συκοφαντούν, παραπληροφορούν και προκαλούν ανήκεστο βλάβη με τα ανυπόστατα ψεύδη τους στη λειτουργία και την επισκεψιμότητα του Μουσείου.
Το Παλαιοντολογικό Μουσείο της Μηλιάς και τα εκθέματα του θα παραμείνουν στο φυσικό τους χώρο, στο δημοτικό διαμέρισμα της Μηλιάς και αν η νέα δημοτική αρχή επιλέγει το δρόμο της σύγκρουσης, θα πρέπει να είναι έτοιμη να μας αντιμετωπίσει σε νομικό αλλά και σε ηθικό επίπεδο, έχοντας πάντα στο μυαλό της το αρχαίο γνωμικό του Σόλωνος : ΄΄Τοις πολίταις μη θρασύνεσθε΄΄ …


Τοπικοί Φορείς και κάτοικοι του Δημοτικού Διαμερίσματος Μηλιάς Γρεβενών