Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2015 16:53

Σύσκεψη φορέων για την παρουσία νιτρικών στο νερό της δυτικής Μακεδονίας (photo)

Ρεπορτάζ Μερόπη Βαχτσεβάνου Πραγματοποιήθηκε σήμερα η σύσκεψη για την παρουσία νιτρικών στο νερό της Δυτικής Μακεδονίας,

μετά από σχετική πρόσκληση του Προέδρου της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και Δημάρχου Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλου και του Δημάρχου Κοζάνης και Προέδρου της επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της ΠΕΔ Λευτέρη Ιωαννίδη, στα γραφεία της ΠΕΔ.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Βοσκόπουλος , ανέφερε πως για πρώτη φορά τέθηκε αυτό το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο και αφορμή ήταν μια ενημέρωση που έγινε από τον ΙΓΜΕ στην ΠΕΔ. «Ενημερωθήκαμε ότι έχουν παρατηρηθεί επεμβάσεις και στα νιτρικά και νιτρώδη στις γεωτρήσεις του ΙΓΜΕ. Η ανάλυση του ΙΓΜΕ έγινε τον Ιούλιο του '14 και έφτασε στα χέρια μας πριν από 20 μέρες. Θέλουμε να συζητήσουμε το θέμα και να δούμε τι μέτρα θα λάβουμε. Να προβούμε σε αντίστοιχες αναλύσεις στις γεωτρήσεις που χρησιμοποιούμε εμείς.»
Ο κ. Βοσκόπουλος τόνισε πως «δεν χρησιμοποιούμε τις γεωτρήσεις του ΙΓΜΕ ούτε για άρδευση, ούτε για ύδρευση. Ο ΙΓΜΕ χρησιμοποιεί τις γεωτρήσεις αυτές για ερευνητικούς σκοπούς».
Όσο για την σημερινή ημερίδα ανέφερε «Αφού θα ακούσουμε τι θα μας πουν σήμερα οι ειδικοί επιστήμονες θα προχωρήσουμε μετά και σε αναλύσεις – για τις οποίες δεν είμαστε υποχρεωμένοι σαν δήμος να κάνουμε-αλλά οφείλουμε να το κάνουμε για τους κατοίκους της περιοχής μας. Να δούμε εάν υπάρχουν παρόμοια μέταλλα στις γεωτρήσεις ή στα επιφανειακά ύδατα που δίνουμε στους κατοίκους για πόσιμο νερό ή και για άρδευση. Όταν το νερό χρησιμοποιείται για άρδευση και έχει νιτρώδη και νιτρικά μέσα δημιουργεί προβλήματα στη διατροφική αλυσίδα γενικότερα.»
Ωστόσο για το αν παρατηρηθεί προβλήματα στο νερό που πίνουν οι πολίτες «Μέχρι στιγμή δεν έχει παρατηρηθεί κάτι τέτοιο. Γενικότερα δεν έχουν γίνει κάποιες αναλύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, διότι οι αναλύσεις για τα μέταλλα γίνονται στην αρχή της γεώτρησης πριν δοθεί για χρήση. Στη συνέχεια γίνονται μόνο βακτηριακές αναλύσεις. »
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της ΠΕΔ Λευτέρης Ιωαννίδης ανέφερε πως στόχος της σύσκεψης είναι οι αποφάσεις που θα παρθούν για τόσο σημαντικό θέμα, ενώ γεγονός είναι και η ανταπόκριση των ειδικών στο κάλεσμα της ΠΕΔ. «Ο στόχος της πρωτοβουλίας ατής είναι να φτάσουμε σε μια στρατηγική αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Είναι μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της περιοχής δεδομένου ότι η καταστροφή των υπόγειων υδάτων θα είναι οριστική και αμετάκλητη. Ελπίζω σήμερα να έχουμε μ ια καλή εξέλιξη.»
Η Αμανατίδου Ελισάβετ αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος μηχανικών περιβάλλοντος και μηχανικών αντιρύπανσης του ΤΕΙ και του εργαστηρίου περιβαλλοντικής χημείας και επεξεργασίες υγρών αποβλήτων, σε ερώτηση για το εάν έχουμε ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή «Δεν υπάρχει. Εδώ υπάρχει ή τρωτή περιοχή που στο εγγύς μέλλον το νερό δεν θα είναι πόσιμο ή περιοχή που είναι λίγο πιο πάνω από τα όρια ή περιοχή που είναι κάτω από τα όρια, αλλά πολύ γρήγορα μπορεί να υπάρξει αύξηση συγκεντρώσεων.»
Όσο για το εάν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τους πολίτες; Η κ. Αμανατίδου τόνισε πως «άμεσος κίνδυνος δε υπάρχει ακόμη στα πόσιμα νερά. Είναι καλά να αναζητηθούν φύλακες με καθαρό νερό ,ώστε εάν αυτά παρουσιάσουν να έχεις εναλλακτική λύση. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα χωρίς ιδιαίτερο κόστος.»

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2015 17:00