Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 12:28

Έκκληση Σαββόπουλου σε Βορίδη: «Να μπορούν οι αγρότες να πάνε στις καλλιέργειες τους. Κίνδυνος να χαθεί η καλλιεργητική περίοδος

Την λήψη άμεσων μέτρων για την μετακίνηση  των αγροτών της Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμίας προς τις καλλιέργειές τους, ζήτησε με επιστολή του από  τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκη Βορίδη ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος.  

Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει ότι «η Δημοτική Ενότητα Μεσοποταμίας είναι κατεξοχήν αγροτική περιοχή στην οποία καλλιεργούνται περίπου 25.000 στρ. με Σιτηρά Καλαμπόκι, Μηδική, Φασόλια, Καπνά, Φακές, Ρεβύθια, Αμπέλια, Δενδρώδης καλλιέργειες και επίσης διατηρούνται περίπου πενήντα  μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις».

 Με αφορμή την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου και την άνοδο της θερμοκρασίας των τελευταίων ημερών, ο κ. Σαββόπουλος επισημαίνει στον υπουργό «την ανάγκη να γίνουν αγροτικές εργασίες και συνεπώς να μετακινηθούν αγρότες με τα αγροτικά τους μηχανήματα στα χωράφια».

Σημειώνει ότι το  μέτρο της Kατάστασης Έκτακτης Ανάγκης με την καραντίνα που έχει επιβληθεί σε όλη την ΔΕ με τον ταυτόχρονο περιορισμό των μετακινήσεων,  «έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους αγρότες»  και υπογραμμίζει ότι «είναι ορατός ο κίνδυνος μεγάλες εκτάσεις να μείνουν ακαλλιέργητες, με συνέπειες για την παραγωγή των προϊόντων και την οικονομία της περιοχής».

Ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς προτείνει οι αγρότες, μετά από ειδική αδειοδότηση από τον Δήμο Καστοριάς και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκα, γάντια) να μπορούν να μετακινούνται με το αγροτικό τους μηχάνημα για να πραγματοποιήσουν εργασίες που σχετίζονται με την καλλιέργεια των χωραφιών αυτή την χρονική περίοδο. Ο κ. Σαββόπουλος ζητά να ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες και για τους μελισσοκόμους της περιοχής που μετακινούν τις κυψέλες τους στις δενδροκαλλιέργειες για την επικονίαση των λουλουδιών.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 12:34