Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020 20:57

Άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των περιστατικών με αρκούδες στον Νομό Καστοριάς, ζητά ο βουλευτής Ζήσης Τζηκαλάγιας

Επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς για το θεμα της συνύπαρξης της αγριας ζωής αρκουδας

και ανθρώπου με αφορμή τα τελευταία περιστατικά εστειλε ο βουλευτης Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας. δημοσιεύουμε την αυτούσια την επιστολή .

Άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των επιθέσεων των αρκούδων στον Νομό Καστοριάς

Όπως γνωρίζετε και σας έχω ενημερώσει τους τελευταίους μήνες πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα προξένησης βλαβών από την παρουσία αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές. Αυτές οι ζημιές είναι σε οπωροφόρα δέντρα (κυρίως κερασιές) , καλλιέργειες δημητριακών, μελίσσια, ποιμνιοστάσια. Η κατάσταση έγινε ιδιαίτερα ανησυχητική γιατί τον τελευταίο μήνα έχουμε τρεις (3) επιθέσεις σε άνθρωπο από τις οποίες στις δύο (2) προκλήθηκαν σοβαροί τραυματισμοί. Όλα αυτά αποδεικνύουν, ότι αυξήθηκε υπερβολικά ο αριθμός τους. Έτσι οδηγήθηκα στην απόφαση και συγκάλεσα σύσκεψη την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 με την παρουσία όλων των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης της Π.Ε Καστοριάς και των μελών των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης (Ο.Α.Ε). Το νομικό καθεστώς, που ισχύει υπαγορεύεται από την Κ.Υ.Α 104180/443 που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ  272Β΄ της 7ης Φεβρουαρίου 2014. Η συζήτηση ήταν ουσιαστική, χρήσιμη και ελήφθησαν αποφάσεις σε δύο ξεχωριστές κατευθύνσεις:

  1. Τονίστηκε , ότι υπάρχει και το νομικό πλαίσιο και κυρίως η συνταγματική επιταγή, που επιβάλλουν, ότι κύρια προτεραιότητα αποτελούν η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της σωματικής ακεραιότητας. Επομένως σε κάθε περιστατικό παρουσίας αρκούδας στο αστικό περιβάλλον πρέπει να εφαρμόζεται το προαποφασισθέν επιχειρησιακό σχέδιο δράσης. Δεν νοείται ολιγωρία ούτε επίκληση οποιουδήποτε λόγου που μπορεί να δημιουργούν σύγχυση. Αν δεν τηρηθούν τα ανωτέρω και υπάρξει απώλεια ζωής ή τραυματισμός από επίθεση αρκούδας, θα επιληφθεί άμεσα ο κ. Εισαγγελέας για απόδοση ευθυνών για σοβαρή αμέλεια και παράβαση καθήκοντος.
  2. Πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για τον προσδιορισμό κατά προσέγγιση του αριθμού των αρκούδων έτσι ώστε να εφαρμοστεί ευκολότερα η διεθνής πρακτική για τις ανάλογες περιπτώσεις. Οι Ομάδες Άμεσης Επέμβασης (Ο.Α.Ε) πρέπει να είναι εφοδιασμένες με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, όπως λαστιχένιες σφαίρες, αναισθητικό υλικό, σπρέι κλπ. Εξυπακούεται, ότι είναι απαραίτητη η μέριμνα για την εκπαίδευση του εμπλεκόμενου προσωπικού για την επέμβαση.

 

Με εκτίμηση

                                                          

Ο Βουλευτής

 

Ζήσης Τζηκαλάγιας

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020 21:04