Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 10 Ιουλίου 2022 14:13

«Έπεσε» ο σπόρος της δημιουργίας κοινού μνημείου για τους όλους νεκρούς του Εμφυλίου στο Γράμμο

Ο δήμαρχος Νεστορίου και ο πρόεδρος της Βουλής κ.Τασούλας Ο δήμαρχος Νεστορίου και ο πρόεδρος της Βουλής κ.Τασούλας

Ο Δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος στο περιθώριο των εργασιών της Ημερίδας αφιερωμένης στο «Σύνταγμα και την εξωτερική Πολιτική» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Ιουλίου στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης διατύπωσε στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωσταντίνο Τασούλα την ιδέα δημιουργίας μνημείου στον χώρο του Πάρκου αφιερωμένου σε όλους του νεκρούς του εμφυλίου Πολέμου. Ο κ. Γκοσλιόπουλος αιτιολογώντας την πρόταση του σε ότι αφορά το χώρο τοποθέτησης του μνημείου, ανέφερε ότι στην περιοχή του Πάρκου και στα Λιβάδια της Κοτύλης, από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 1948 σκοτώθηκαν 13.000 στρατιώτες και αντάρτες σε μια από τις φονικότερες μάχες του εμφυλίου πολέμου. Ο κ. Τασούλας απάντησε ότι θεωρεί «θετική την ιδέα της δημιουργίας ενός κοινού μνημείου, είναι κάτι που μπορούμε να δούμε»  ενώ ο παριστάμενος πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «εάν το αποφασίσετε κ πρόεδρε εμείς θα στηρίξουμε μια τέτοια πρωτοβουλία» προτείνοντας να γίνει στα πρότυπα του Μνημείου των ΗΠΑ για τους νεκρούς του Βιετνάμ και τα ονόματα των νεκρών να αναγράφονται με αλφαβητική σειρά.

Ό δήμαρχος Νεστορίου συμπλήρωσε στο τέλος ότι τις επόμενες ημέρες θα αποστείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής όπου θα διατυπώνει με τον πλέον θεσμικό τρόπο την ιδέα δημιουργίας ενός κοινού μνημείου.

Ο κ. Γκοσλιόπουλος διευκρίνισε ότι ένα τέτοιο μνημείο υπάρχει ήδη στο Νεστόριο όπου «ως δήμος αποδίδουμε τιμές στην μνήμη των Νέων του Νεστορίου, στον ανθό της Νεολαίας μας που ως στρατιώτες  και αντάρτες έχασαν την ζωή τους στο Γράμμο» και ότι η δημιουργία ενός αντίστοιχου μνημείου στο Γράμμο ΅»θα συμβάλλει με τον πιο θετικό τρόπο στην Εθνική Συμφιλίωση».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής τόσο στον εισαγωγικό χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών της Συνάντησης Στο Πάρκο εθνικής Συμφιλίωσης όσο και στην ζωηρή συζήτηση που ακολούθησε με τους πανεπιστημιακούς στο Στρογγυλό τραπέζι με θέμα «τι ορίζει το Σύνταγμα στην Εξωτερική Πολιτική» τόνισε ότι χρειάζονται υπερβάσεις στο συλλογικό και προσωπικό επίπεδο για την επίτευξη της  Εθνικής Συμφιλίωσης «Δεν έχω ψευδαισθήσεις ότι επειδή το διακηρύσσουμε και στον επίσημο δημόσιο λόγο μας, συμφωνούμε ότι η εθνική συμφιλίωση έχει επιτευχθεί απολύτως. Είναι ένας δύσκολος στόχος, θέλει σημαντικές υπερβάσεις συλλογικές και προσωπικές. Δεν έχουμε φτάσει στον ιδεώδη στόχο επιτεύξεως εθνικής συμφιλίωσης και δεν είμαι βέβαιος στο ό,τι παθαίνουμε, απαραιτήτως μας οδηγεί στο να μαθαίνουμε».

Σπυρίδων Κουταβας

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022 09:02