Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023 16:43

Πορεία μνήμης για την Εβραϊκή κοινότητα Καστοριάς

Πορεία μνήμης προς τιμήν της Εβραϊκής Κοινότητας Καστοριάς που χάθηκε στο Άουσβιτς πραγματοποιήθηκε σήμερα σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος τη ακριτικής πόλης.

Στην κεφαλή της συμβολικής πορείας μνήμης που ξεκίνησε από την πλατεία Ομόνοιας προς το μνημείο Ολοκαυτώματος της Εβραϊκής Κοινότητας ήταν, ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ, οι Βουλευτές Καστοριάς, Ζήσης Τζηκαλάγιας και Ολυμπία Τελιγιορίδου, η Γενική Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Σίβυλλα Μπέντικ, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Σολομών Παρέντε, κι ο εκπρόσωπος της τελευταίας εναπομείνασας Εβραϊκής Οικογένειας της Καστοριάς Ιάκωβος Ελιάου ενώ συμμετείχαν δεκάδες πολίτες.  Στο μνημείο τελέστηκε  επιμνημόσυνη Δέηση από τον Ραβίνο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Ααρών Ισραέλ και τον Καστοριανό Ισαάκ Κοέν.

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, μίλησαν για την Εβραϊκή κοινότητα της πόλης, τα τραγικά γεγονότα της 24ης Μαρτίου 1944, όταν οι Γερμανοί κατακτητές συνέλαβαν και μετέφεραν στην συνέχεια στο Αουσβιτς όλα τα μέλη της, ο Δήμαρχος Καστοριάς, και ο πρόεδρος του ΚΙΣ. Ακολούθησε η προβολή ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Χύσε ένα δάκρυ για εμάς», με αναφορά στα γεγονότα της 24ης Μαρτίου 1944, τα γυρίσματα της οποίας έγιναν το 2020, χωρίς όμως να καταστεί δυνατόν να προβληθεί δημόσια τότε λόγω της πανδημίας.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023 16:45