Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2023 15:18

Στο κατώφλι της "ψηφιακής φάρμας" με την δημιουργία της πλατφόρμας Farmanager® απο το ΠΔΜ

ΤΟΥ ΣΠΎΡΟΥ ΚΟΥΤΑΒΑ

Από το 2025 θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά η φορολόγηση των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών προϊόντων με βάση το ανθρακικό τους αποτύπωμα,

κάτι που εδώ και κάποια χρόνια λειτουργεί στην βιομηχανία. Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος που καλλιεργείται ένα χωράφι, για παράδειγμα η παραγωγή αραβόσιτου η σιταριού θα αποτυπώνεται θετικά η αρνητικά στην τελική τιμή του προϊόντος ανάλογα με τις καλές πρακτικές που εφαρμόζει ο παραγωγός. Το ίδιο θα συμβαίνει και για έναν κτηνοτρόφο με αιγοπρόβατα, αφού η τιμή των προϊόντων γάλακτος και κρέατος θα καθορίζονται από το πόσο λιγότερο η περισσότερο, αέρια CO2 θα ελκύονται κατά την διάρκεια του κύκλου ζωής που διαγράφει ένα ζώο. Προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί από την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο τρόπος επιβολής του φόρου  αλλά είναι σίγουρο ότι θα συνδεθεί με τις καλές πρακτικές Γεωργοκτηνοτροφίας αλλά και με τις Ευρωπαϊκές ενισχύσεις που τρέχουν στα παραγόμενα προϊόντα του κάθε κλάδου.

Στην ακριτική Καστοριά που ανθεί η Γεωργοκτηνοτροφία, προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις στο συγκεκριμένο θέμα. Δημιούργησαν την ψηφιακή πλατφόρμα Farmanager® που λύνει το πρόβλημα του ψηφιακού μετασχηματισμού των αγροκτηνοτροφικών επιχειρήσεων με αιγοπρόβατα κι επιθυμούν την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος τους με ταυτόχρονη-«πράσινη» μεγιστοποίηση της παραγωγής τους. Ο Δημήτρης Φωτιάδης Επίκουρος καθηγητής  και επικεφαλής του εργαστηρίου Μικροεπεξεργαστών-Μικροελεγκτών και Ρομποτικής (microlab),  του τμήματος Πληροφορικής, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας  αναφέρει ότι «έως τα μέσα του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η πιλοτική εφαρμογή του έργου «πλατφόρμα farmanager» η οποία αναπτύσσεται σε  πραγματικές συνθήκες στην φάρμα αιγοπροβάτων της εταιρείας «ΦΑΡΜΑ ΜΟΣΧΟΥ» στην Καστοριά». Ο κ. Φωτιάδης επισημαίνει ότι αντίστοιχες «τεχνολογίες μέτρησης αερίων CO2, CH4, NO3 υπάρχουν σε φάρμες βοοειδών η στην Πτηνοτροφία αλλά δεν υπάρχουν στην αιγοπροβατοτροφία όπου η Ελλάδα είναι ηγέτιδα δύναμη». Εξήγησε ότι με την ολοκλήρωση του έργου η πλατφόρμα θα μπορεί αρχικά να αξιοποιηθεί από τους Έλληνες αγροτοκτηνοτρόφους με στόχο τον πλήρη έλεγχο σε κάθε στάδιο της παραγωγής των προϊόντων τους ώστε με τις αποφάσεις τους «να βελτιώνουν τις καλές πρακτικές και την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος».

Το όφελος για τους χρήστες της πλατφόρμας είναι: η παρακολούθηση και διαχείριση της αυτοματοποιημένης λειτουργίας της φάρμας και του ζωικού κεφαλαίου σε πραγματικό χρόνο, η μέγιστη γαλακτοπαραγωγή από τη δημιουργία διατροφικού και φαρμακευτικού πλάνου ανά ζώο, ο υπολογισμός του κόστους διατροφής και της φαρμακευτικής αγωγής καθώς και άλλων ελαστικών και ανελαστικών δαπανών της φάρμας με σκοπό την ελαχιστοποίηση τους.  

Ταυτόχρονα, η πλατφόρμα θα προσφέρει υπηρεσίες DSS (Decision Support System), όπου μέσω των μεγάλου όγκου δεδομένων από κάθε φάρμα, θα μπορεί  προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες, με στόχο τη βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας και  τη συνεχή μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος.

Ο Θωμάς Μόσχος που προσφάτως βραβεύτηκε ως ο καλύτερος βιολογικός αγρότης της Ευρώπης μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ως εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστοριάς και συνεργαζόμενος εταίρος του έργου «πλατφόρμα farmanager» ανέφερε ότι όλα ξεκίνησαν όταν  μοιράστηκε τους προβληματισμούς του με τους υπεύθυνους του εργαστηρίου του ΠΔΜ -μετά από ένα ταξίδι στην Φινλανδία- όταν διαπίστωσε ότι οι συνάδελφοι του αγρότες μετρούσαν το ανθρακικό αποτύπωμα στις καλλιέργειες των χωραφιών τους.  «Ο Δημήτρης Φωτιάδης  και Λάζαρος Μαρκόπουλος από το εργαστήριο Μικροεπεξεργαστών του Πανεπιστημίου  αφού επισκέφθηκαν αρκετές φορές την φάρμα στο τέλος αποφάσισαν να τρέξουν την δημιουργία της πλατφόρμας που σήμερα βλέπω ότι πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της».

Ρωτήσαμε τον κ.Μόσχο τι σημαίνει μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στην καλλιέργεια της γης αλλά και στην διαχείριση των ζώων. Μας ανάφερε για παράδειγμα την μείωση του αριθμού της άροσης των χωραφιών και ως βέλτιστη πρακτική την σπορά σε ακαλλιέργητο χωράφι. Επίσης την χρήση Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλη την λειτουργική δομή της κτηνοτροφικής μονάδας, στην παραγωγή γάλακτος και των τυροκομικών προϊόντων.

Η καινοτομία της πλατφόρμας Farmanager® έγκειται κατά κύριο λόγο στην πιστοποιημένη μέτρηση του ανθρακικού αποτυπώματος των λειτουργιών της φάρμας αιγοπροβάτων με αυτοματοποιημένο τρόπο. Το ανθρακικό αποτύπωμα μετριέται σαν ημερολογιακή αναφορά, για την φάρμα, την παραγωγή ζωοτροφών, την διαχείριση φάρμας, και τα ζώα. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα μέτρησης του ανθρακικού αποτυπώματος ανά μονάδα ισοδύναμου γάλακτος. Όλοι οι υπολογισμοί για την μέτρηση του ανθρακικού αποτυπώματος ακολουθούν το πρωτόκολλο του IPCC.

Η πλατφόρμα Farmanager® δημιουργήθηκε από το ερευνητικό εργαστήριο Μικροεπεξεργαστών-Μικροελεγκτών, Ηλεκτρονικών Συστημάτων Αυτόματου Ελέγχου και Ρομποτικής του τμήματος Πληροφορικής, της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών και Κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς.

πηγη: ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2023 18:32