Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012 21:59

Αγώνας δρόμου για τα αντισταθμιστικά έργα της ΔΕΗ απο την κατασκευή του φράγματος στον Ιλαρίωνα

foreasfragmaΘα περιοριστούμε και θα επικεντρωθούμε στα συμπεράσματα που βγήκαν από την πολύωρη και έντονη σε κάποιες περιπτώσεις συνεδρίαση, για τα ζητήματα που απασχολούν τους εκπροσώπους της περιοχής, με κεντρικό άξονα τις τοποθετήσεις και απαντήσεις που δόθηκαν από τον υπεύθυνο επίβλεψης του ΥΗΕ Ιλαρίωνα και εκπρόσωπο της ΔΕΗ Κώστα Παπαϊωάννου,

καθώς και τις πρόσφατες επιστολές του Γενικού Διευθυντή Παραγωγής της ΔΕΗ Ι. Κοπανάκη προς τους δήμους Σερβίων – Βελβεντού και Δεσκάτης.
- Σχετικά με το ζήτημα της προστασίας της σκήτης του οσίου Νικάνορα στη Ζάβορδα, η ΔΕΗ προχωρά άμεσα σε εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, αφού η σχετική μελέτη έχει εγκριθεί από το Κ.Α.Σ. (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου "άρχισαν οι πρόδρομες εργασίες". Ήδη -όπως και εμείς το διαπιστώσαμε- στην περιοχή έχει διανοιχτεί παρακαμπτήριος δρόμος έναντι της θέσης του μνημείου, από όπου θα μεταφέρονται τα υλικά της επισκευής και με τελεφερίκ θα εναποτίθενται στο χώρο επέμβασης. Το κόστος του έργου ανέρχεται "περί τις 600.000 €". Για το ίδιο θέμα, σχετικά με τις ανησυχίες του κόσμου, ότι η "στάθμη πλημμύρας" θα προκαλέσει ζημιές στο κύριο τμήμα της σκήτης, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι η λειτουργική ανώτατη στάθμη δεν θα επηρεάσει ουδέποτε τη σκήτη. Αυτό ήταν το "ένα βήμα εμπρός".
- Αντίθετα, με το θέμα της κατασκευής της πεζογέφυρας, φαίνεται ότι έχει γίνει "ένα βήμα πίσω". Αυτό εξάγεται από την τοποθέτηση του κ. Παπαϊωάννου σε συνδυασμό με τις δυο επιστολές* επί του θέματος, που εστάλησαν με χρονική διαφορά έξι (6) μηνών από τον Γενικό Διευθυντή Παραγωγής της ΔΕΗ Ι. Κοπανάκη προς τους δήμους Σερβίων – Βελβεντού και Δεσκάτης.
Με την πρώτη επιστολή του κ. Κοπανάκη ΑΡ./ΗΜ.:/ΓΔ/Π. από 12.1.2012 είχαμε ότι, "Λαμβάνοντας υπόψη τον απαιτούμενο χρόνο για την εκπόνηση της Μελέτης, τον χρόνο που θα αναλωθεί για την έγκριση της Μελέτης από το ΥΠΠΟΤ και τον απαιτούμενο χρόνο για τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από τα αρμόδια όργανα της Επιχείρησης, εκτιμάται ότι περί το Μάιο 2012 θα έχουμε προχωρήσει στην ανάθεση των εργασιών κατασκευής της πεζογέφυρας". Με τη δεύτερη πρόσφατη επιστολή 1941/ΑΡ./ΗΜ.:ΓΔ/Π από 11.7.2012 είδαμε ότι, "Όσον αφορά στο θέμα της κρεμαστής πεζογέφυρας στην περιοχή της Σκήτης του Οσίου Νικάνορα, η μελέτη θα ολοκληρωθεί εντός των ημερών, οπότε θα υποβληθεί άμεσα στο ΥΠΠΟΤ για έγκριση. Παράλληλα προχωρούμε στη σύνταξη των Τευχών Δημοπράτησης του έργου ώστε, αφού εγκριθεί οπό το ΥΠΠΟΤ και τεθεί υπόψη των αρμοδίων φορέων, να προχωρήσουμε στην κατασκευή της πεζογέφυρας, η οποία βέβαια δεν επηρεάζεται από την ύπαρξη η μη του ταμιευτήρα".
Ο κ. Παπαϊωάννου διευκρίνισε ότι, "λείπουν ορισμένα τοπογραφικά στοιχεία από τους μελετητές της ΔΕΗ που με συμβούλους απ' έξω –Κορρές, Μπακάλης- θα ολοκληρώσουν τη μελέτη που θα την υποβάλλει η ΔΕΗ στο υπουργείο για έγκριση..., η κατάκλυση του ταμιευτήρα δεν επηρεάζει την κατασκευή της κρεμαστής πεζογέφυρας..., η κατασκευή της πεζογέφυρας επ' ουδενί δεν μπορεί να ξεκινήσει φέτος διότι ο χειμώνας έρχεται πολύ νωρίς. Ευελπιστώ ότι σαφώς πρέπει να γίνει του χρόνου...".
- Σε μείζον θέμα της συνεδρίασης εξελίχτηκε το ζήτημα των αποζημιώσεων των κατοίκων της Παλιουριάς και της Δήμητρας Γρεβενών, που το δικαστήριο τους έχει επιδικάσει αποζημίωση 1.000 € ανά στρέμμα, ενώ αντίστοιχες εκτάσεις στην περιοχή της Ελάτης τις έχει αποζημιώσει προς 2.500 € το στρέμμα. Και ενώ από τη συζήτηση φάνηκε ότι οι δυο πλευρές -και ενώ το θέμα είναι στο εφετείο- αποδέχονται την οδό του εξωδικαστικού συμβιβασμού που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των θιγομένων "τουλάχιστον στο ποσό των 2.5000 €", ήρθε ο πρόεδρος των Πληττομένων Παλιουριάς Νίκος Παπαδόπουλος, ιδιαίτερα αποφασιστικός και δυναμικός, να "ταράξει τα νερά" λέγοντας ότι, "δεν ανεχόμαστε να μας παίρνουν τις περιουσίες με αυτόν τον τρόπο..., τώρα είμαστε αποφασισμένοι να μην σας επιτρέψουμε να κάνετε αυτό το φράγμα..., ξεκινάμε ένα μεγάλο δικαστικό αγώνα..., θα δώσουμε και τη ζωή μας κι αυτό το πράγμα -φράγμα;- δεν θα γίνει...".
- Πιο ήπιος ο εκπρόσωπος των πληττομένων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λογκά Ελάτης Λευτέρης Παλούκας, για το θέμα της πεζογέφυρας "έριξε το γάντι" στους δήμους Σερβίων – Βελβεντού και Δεσκάτης, που δεν υλοποίησαν την απόφαση της συγκέντρωσης των φορέων της περιοχής στις 24.6.2012 για κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της ΔΕΗ, καταλήγοντας ότι, "πάντως ο αγώνας θα συνεχιστεί".
-Ο κ. Παπαϊωάννου δεν αναφέρθηκε στο θέμα της κατασκευής των αιτουμένων αρδευτικών δικτύων σε Ελάτη και Φρούριο, για τα οποία ο κ. Κοπανάκης στην τελευταία -11.7.12-επιστολή του αναφέρει ότι, "σχετικά με την έγκριση δαπάνης για την κατασκευή αντλιοστασίων και συστημάτων μεταφοράς νερού από τον Ταμιευτήρα του ΥΗΕ Ιλαρίωνα σε δεξαμενές, από τις οποίες το νερό θα αναχωρεί για τα δίκτυα άρδευσης, σας γνωστοποιούμε ότι θα προχωρήσουμε άμεσα στις σχετικές ενέργειες, εισηγούμενοι θετικά, για την εξέταση του θέματος και λήψη απόφασης από το Συμβούλιο Διεύθυνσης Ανταγωνιστικών και Επιτελικών Δραστηριοτήτων της ΔΕΗ κατά την αμέσως επόμενη συνεδρίαση του την 17.07.2012".
- Για τα αντισταθμιστικά έργα σε Φρούριο και Ελάτη δεσμεύτηκε -"παρόλο που δεν έχει γραφτεί κάπου"- ότι, θα προβούν σε "ασφαλτοστρώσεις, μπετά γύρω από την εκκλησία Φρουρίου, προσβάσεις που θα στρωθούν με χαλίκι..., παρακαμπτήριο στην Ελάτη, βελτίωση των υφιστάμενων δομών...». Απέφυγε δε να τοποθετηθεί για το αίτημα της ασφαλτόστρωσης του δρόμου Φρουρίου-Τρανοβάλτου μέσω διασταύρωσης Λαζαράδων. Η πρόταση του δημάρχου Βασίλη Κωνσταντόπουλου να ασφαλτοστρωθεί η πρόσβαση του Φρουρίου προς Τρανόβαλτο μέσω Ζιδανίου, όπου έχουν γίνει κάποιες εργασίες βελτίωσης, δεν φάνηκε να ικανοποίησε τους εκπροσώπους του Φρουρίου που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση.
- Το νεότερο σχετικά με την υλοποίηση των Περιβαλλοντικών Όρων είναι ότι, εκπονείται ειδική "Αρχιτεκτονική Μελέτη Τοπίου και Φυτοκοινωνικής Διαμόρφωσης στην περιοχή του Ταμιευτήρα, καθώς και κατάντη του ΥΗΕ Ιλαρίωνα...", που αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί αφήνει περιθώρια να συμπληρωθούν κάποια έργα υποδομής και καλό θα ήταν να τεθεί σε διαβούλευση, για να ακουστούν και οι προτάσεις των τοπικών κοινωνιών.
- Υπήρξε πρόταση από τον αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών και προεδρεύοντα της συνεδρίασης Γιώργο Δασταμάνη να τεθεί θέμα διεκδίκησης "τέλους ύδατος" σε ποσοστό 10% -μάλλον επί του τζίρου του ΥΗΣ Ιλαρίωνα;- και πρότεινε να πάρουν θέση τα δημοτικά συμβούλια στις επόμενες συνεδριάσεις τους.
- Υπήρξε διαβεβαίωση ότι άμεσα θα προχωρήσει η καταγραφή -φωτογράφηση, βιντεοσκόπηση- της υπάρχουσας κατάστασης του ταμιευτήρα για αρχειακή χρήση κάθε ενδιαφερόμενου.
- Δεν απαντήθηκε το θέμα της αποψίλωσης από δέντρα και θάμνους "για να αποφευχθεί η δράση αναερόβιων οργανισμών και η δημιουργία επιβλαβών αερίων", της υπό κατάκλυση λεκάνης του ταμιευτήρα Ιλαρίωνα.

Στην αρχή της συνεδρίασης είχε δοθεί ο λόγος στο στέλεχος του Φορέα Στέφανο Μπαλάφα, ο οποίος ενημέρωσε για τα τελευταία ζητήματα που προέκυψαν και έκανε λεπτομερή παρουσίαση της πορείας εξέλιξης των έργων στη λεκάνη του Ταμιευτήρα.
Ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος που έλαβε το λόγο, εξέφρασε την πικρία του ότι στο χώρο του δήμου του τα αντισταθμιστικά έργα από τις δράσεις της ΔΕΗ είναι σε μηδενικό επίπεδο και την εκτίμησή του ότι, "με τις υπάρχουσες γραπτές δεσμεύσεις ανώτατων στελεχών της ΔΕΗ και με τη συνεργασία του κ. Παπαϊωάννου τα έργα που έχουν προγραμματιστεί θα προχωρήσουν".
Τέλος παρευρίσκονταν -πέραν των παραπάνω προαναφερθέντων- και έλαβαν το λόγο με τοποθετήσεις ή ερωτήσεις, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, ο δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μαργαρίτης, ο δήμαρχος Δεσκάτης Νίκος Μίγκος, ο αντιδήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Γιάννης Τσιτσόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι – επικεφαλής αντιπολίτευσης του δήμου Δεσκάτης Χρήστος Μπγιάλας και Δημήτρης Καραστέργιος, εκπρόσωποι συλλόγων και πληττόμενοι πολίτες της περιοχής.Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012 22:04