Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012 15:05

Στην λίμνη στρέφει το ενδιαφέρον του ο Δήμος Σερβίων Βελβεντού

limnpolifiotoyΗ λίμνη Πολυφύτου ως βασικός μοχλός ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργανώθηκε στα Σέρβια το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου από τον Δήμο Σερβίων-Βελβεντού την Π.Ε. Κοζάνης και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Ψαράδων.
Στην ημερίδα αναδείχθηκε ο ιδιαίτερος ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει

η λίμνη Πολυφύτου στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της ανεργίας.
Το οικοσύστημα της λίμνης, ο μεγάλος αλιευτικός πλούτος που διαθέτει και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής αναδείχθηκαν από την θεματολογία της ημερίδας και αποτελούν όπως τονίστηκε τον συνδυασμό που με τις κατάλληλες παρεμβάσεις θα διαμορφώσει το πλαίσιο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα.
Παρεμβάσεις που με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων μελετών από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Σερβίων – Βελβεντού σε συνεργασία με την ΑΝΚΟ ΑΕ έχουν αποκτήσει πλέον συγκεκριμένο χαρακτήρα και σχετίζονται με την κατασκευή υποδομών (λιμανάκια, πλωτές εξέδρες, παρατηρητήρια, παραλίμνιοι δρόμοι-σύνδεση με Κάστρα Σερβίων) σε επιλεγμένα σημεία που θα υποστηρίξουν αλιευτικές και τουριστικές δραστηριότητες ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης και ανάδειξης της λίμνης Πολυφύτου έχει ενταχθεί στα 181 έργα υψηλής προτεραιότητας όλης της χώρας.
Ειδικά για τον τομέα της αλιείας εξετάστηκε η προοπτική κατασκευής υποδομών ιχθυόσκαλας και ιχθυογεννητικού σταθμού όπως επίσης και η λειτουργία μονάδας μεταποίησης των αλιευτικών προϊόντων που αυτή την περίοδο εξάγονται σε άλλες χώρες.
Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας ήταν ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας ΑΝΚΟ ΑΕ κ. Γιώργος Αμανατίδης (Προστασία και ανάδειξη Λίμνης Πολυφύτου), ο Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης (Νομικό καθεστώς για τη λίμνη Πολυφύτου και προοπτικές αναπτυξιακών δραστηριοτήτων με άξονα τον τομέα αλιείας) και ο Ιχθυολόγος-Καθηγητής του ΤΕΙ Μεσολογγίου κ. Δημήτριος Μουτόπουλος (Η αλιεία στη Λίμνη Πολυφύτου. Αλιευτικά είδη και διαχείριση).
Στην συνολική αξιοποίηση και σύνδεση της λίμνης Πολυφύτου, της παραλίμνιας ζώνης, του ορεινού όγκου και των ιστορικών μνημείων όπως αυτή προκύπτει μέσα από τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού κ. Βασίλης Κωνσταντόπουλος επισημαίνοντας την συνεργασία που υπάρχει με την Περιφέρεια και τον Δήμο Κοζάνης.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που προβλέπονται και έχουν ως σημεία αναφοράς την αλιεία, τον τουρισμό, τις αθλητικές υποδομές-δραστηριότητες, τομείς που θα βοηθήσουν στην αύξηση της απασχόλησης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους υγροβιότοπους και την ιχθυοπανίδα της λίμνης στοιχεία που επίσης πρέπει να αναδειχθούν καθώς μπορούν να προσελκύσουν επιστημονικές και εκπαιδευτικές ομάδες.
Παράλληλα πρότεινε την ανάπτυξη δράσεων στην κατεύθυνση της γευσιγνωσίας, που θα σχετίζονται με τη ανάδειξη των αλιευτικών προϊόντων που ΄΄παράγει΄΄ η λίμνη, με βάση την εμπειρία που υπάρχει στην κατανάλωση του ψαριού από την τοπική κοινωνία.
Παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγιναν από τον Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης κ. Πάρι Κουκουλόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αθανάσιο Κοσματόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Κοζάνης Βαγγέλη Καραπάτσιο και τον κ. Χαρίσιο Γκουντιό Γεν. Γραμματέα του Συλλόγου Επαγγελματιών Ψαράδων Λίμνης Πολυφύτου.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012 15:08