Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 15:47

Άμεση και προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού ζητά το ΕΒΕ στο θέμα της άδικης επιβολής έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκα

eve_kozani_22Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης, με πρωτοβουλία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Π.Ε. Κοζάνης (ΕΒΕ), στην οποία οι δεκάδες επιχειρηματίες φωτοβολταικών Πάρκων που συμμετείχαν εξέφρασαν την απογοήτευση τους για το μέτρο επιβολής έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων...

παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταικά, που ψηφίστηκε στην Ελληνική βουλή ως ρύθμιση στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωση αποφασίστηκαν τη ΔΕ του ΕΒΕ τα παρακάτω:

• Να συζητηθεί το θέμα και να ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις για επόμενες ενέργειες στη συνεδρίαση του Δ.Σ του ΕΒΕ που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28/11/2012,
• Να στηριχθούν με κάθε εφικτό τρόπο και μέσο τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων επιχειρηματιών παραγωγής ενέργειας απο φωτοβολταικά, όπως αυτά θα διαμορφωθούν και θα προταθούν απο τη Διοίκηση του υπο σύσταση "ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ"
• Να πραγματοποιηθούν επαφές και με τα άλλα Επιμελητηρία της Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών), ώστε να γίνουν κοινές ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος,
• Να συμμετέχουν μέλη του Δ.Σ. στην πενταμελή επιτροπή που συστήθηκε με σκοπό την άμεση παράσταση, και δή εντός της επομένης εβδομάδας , στο ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα και σε κάθε αρμόδιο για την καταγγελία της ρύθμισης και τη διεκδίκηση της κατάργησής της.
• Να αποσταλεί άμεσα επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής κ. Λιβεριάτο, τους Βουλευτές της Π.Ε. Κοζάνης και τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, με την οποία ζητείται η προσωπικη παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την κατάργηση της ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής στην οποία προβλέπεται η επιβολή έκτακτης οριζόντιας εισφοράς επί του κύκλου εργασιών των εν λειτουργία μέχρι σήμερα φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.

Συγκριμένα η επιστολή που ήδη έχει προωθηθεί στους αποδέκτες έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Σήμερα Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης συγκέντρωση του συνόλου σχεδόν των εκπροσώπων των διακοσίων 200 επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταικά που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
Η συγκέντρωση έγινε με σκοπό να ζητηθεί από το Επιμελητήριο μας, με την ιδιότητά του Συμβούλου της Πολιτείας, να απευθυνθεί σε εσάς, προκειμένου να αποτρέψετε με προσωπική σας παρέμβαση την επιβολή του μέτρου επιβολής έκτακτης οριζόντιας εισφοράς επί του κύκλου εργασιών των εν λειτουργία μέχρι σήμερα φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.

Επειδή πράγματι, εκ προοιμίου και βάση κοινής λογικής, η τυχόν εφαρμογή του μέτρου αυτού καταδικάζει σε αφανισμό όλες τις ελπιδοφόρες για την ελληνική κοινωνία και κατ' εξοχήν «πράσινες» εν λόγω ιδιωτικές επενδύσεις, στις οποίες η ίδια η Πολιτεία πειστικά προέτρεψε τους επιχειρηματίες του κλάδου να επενδύσουν, με απρόβλεπτες περαιτέρω συνέπειες για τις τοπικές και όχι μόνο κοινωνίες σας αποστέλλουμε το παρόν έγγραφο, επισημαίνοντας τα παρακάτω:

Την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012 ψηφίστηκε στο νέο πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησής σας η ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, στην οποία προβλέπεται η επιβολή έκτακτης οριζόντιας εισφοράς επί του κύκλου εργασιών των εν λειτουργία μέχρι σήμερα φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων ως εξής:

• Φ/Β πάρκα που συνδέθηκαν ως και τις 31/12/2011 επιβολή οριζόντιας εισφοράς επί των ακαθαρίστων εσόδων τους 25%.
• Φ/Β πάρκα που συνδέονται εντός του 2012 επιβολή οριζόντιας εισφοράς επί των ακαθαρίστων εσόδων τους 27%-30%.

Σας επισημάνουμε πως η παράνομη, μονομερής και οριζόντια αυτή αντιμετώπιση θα πτωχεύσει κυρίως τους χιλιάδες μικρομεσαίους Έλληνες ηλεκτροπαραγωγούς από Φ/Β. Θα οδηγήσει σε κατασχέσεις περιουσιών και στην οικονομική καταστροφή χιλιάδων οικογενειών, που πίστεψαν στην πολυδιαφημιζόμενη Πράσινη Ανάπτυξη από τις μέχρι τώρα πολιτικές των Κυβερνήσεων και των Υπουργείων και πιστέψανε στην Ελλάδα της Ανάπτυξης και του Δικαίου.

Τα περισσότερα φωτοβολταϊκά πάρκα μέχρι σήμερα κατασκευάσθηκαν με υψηλό κόστος και με δανεισμό όπου τα επιτόκια έφθασαν να είναι διψήφια. Επιπλέον υπάρχει τεράστια καθυστέρηση 4-5 μήνες στις πληρωμές των τιμολογίων από την ΛΑΓΗΕ ΑΕ, ενώ οι επιχειρήσεις καταβάλλουν τον ΦΠΑ και θα καταβάλλουν επίσης και τον φόρο για χρήματα που δεν εισέπραξαν.

Σας παραθέτουμε ένα παράδειγμα για μια Φ/Β μονάδα 100 KWp επί αγρού που κατασκευάστηκε και διασυνδέθηκε στο δίκτυο π.χ. στα τέλη 2010 – αρχές 2011 για να καταλάβετε που οδηγούνται χιλιάδες παραγωγοί ενέργειας μετά από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς που εγκληματικά σχεδίασε ΥΠΕΚΑ.
Κεφαλαιακή διάρθρωση
Πλήρες κόστος ποιοτικής κατασκευής = 330,000 ευρώ
Δάνειο 75% x 330,000 = 250,000 ευρώ, 10ετούς διάρκειας αποπληρωμής με επιτόκιο 10%.
Ίδια συμμετοχή 25% x 330,000 = 80,000 ευρώ πλέον την αγορά γηπέδου εγκατάστασης π.χ. 30,000 ευρώ, που δεν προσμετρείται ωστόσο στο κόστος κατασκευής της μονάδας.
Ετήσια οικονομική ανάλυση
Τζίρος Φ/Β μονάδας= 63,000 ευρώ
Τοκοχρεολύσια = 40,000 ευρώ
Λειτουργικά έξοδα = 8,000 ευρώ
Προ φόρων κέρδη = 15,000 ευρώ
Φόρος εισοδήματος = 4,000 ευρώ
Τελικά μετά φόρων κέρδη 11,000 ευρώ
Από αυτά ο επαγγελματίας παραγωγός ή χειρότερα ακόμη ο κάθε ομόρρυθμος εταίρος για εταιρείες παραγωγών, πρέπει να καλύψει ατομικά και τις ασφαλιστικές του εισφορές που ανάλογα με το ταμείο κυμαίνονται π.χ. στις 4,000 ευρώ ετησίως.
Άρα απομένει καθαρό μετά φόρων κέρδος για διαβίωση 11,000 – 4,000 = 7,000 ευρώ ετησίως
Αυτός λοιπόν ο επενδυτής κλήθηκε από το Ελληνικό Κράτος διαχρονικά να επενδύσει στην πράσινη ανάπτυξη, έβαλε τις οικονομίες του 110,000 ευρώ (80,000 ίδια συμμετοχή + 30,000 ευρώ για την αγορά του γηπέδου εγκατάστασης), δανείστηκε άλλα 250,000 ευρώ από τις τράπεζες υποθηκεύοντας και την προσωπική του περιουσία, για να καταλήξει να κερδίζει 7,000 ευρώ ετησίως λαμβάνοντας υπόψη και τις ασφαλιστικές του εισφορές.
Αν λοιπόν του χρεωθεί εισφορά επί του τζίρου 25% = 15,750 ευρώ, τότε αυτός θα ζημιώνει κάθε χρόνο 7,000 – 15,750 = - 8,750 ευρώ ετησίως! Δηλαδή πρακτικά θα πτωχεύσει και θα εκποιηθεί η περιουσία του υπέρ της δανείστριας τράπεζας που μένει προκλητικά στο απυρόβλητο από το «κούρεμα»!

κύριε Πρωθυπουργέ,

διαχρονικά, το φορολογικό σύστημα διεθνώς στηρίζεται στην αρχή της αναλογικότητας και της προοδευτικότητας των συντελεστών φορολόγησης ανοδικά με την αύξηση του μεγέθους της φορολογητέας ύλης άρα και των οικονομιών κλίμακας. Οφείλει να προκαλέσει εθνικό προβληματισμό η προκλητική αδιαφορία της Κυβέρνησης στις στοιχειώδεις αυτές αρχές δικαίου και μάλιστα επί του τζίρου και όχι των καθαρών κερδών εις βάρος των εγχώριων μικρομεσαίων παραγωγών.

Σας επισημαίνουμε ότι ειδικά η έκτακτη εισφορά επί του τζίρου:
• Είναι αντισυνταγματική επειδή παραβιάζει την αρχή της μη αναδρομικής φορολόγησης των εισοδημάτων.
• Είναι αντισυνταγματική διότι παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας επειδή προκαλεί υπέρμετρη επιβάρυνση με αποτέλεσμα την πτώχευση του ιδιώτη.
• Είναι αντισυνταγματική διότι παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης επειδή φορολογούνται τα ακαθάριστα έσοδα χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψη τα έξοδα λειτουργίας, το κόστος δανεισμού, οι αποσβέσεις κλπ.
• Είναι αντισυνταγματική διότι παραβιάζει την αρχή της παροχής έννομης προστασίας στους φορολογούμενους, διότι η κατάθεση προσφυγής δεν αναστέλλει την πληρωμή της έκτακτης εισφοράς εξαιτίας του τρόπου που θα εισπραχθεί η εισφορά με αυτόματη παρακράτηση από το τιμολόγιο κατά την εκκαθάριση από την ΛΑΓΗΕ ΑΕ.
• Είναι αντιαναπτυξιακή και αντίθετη με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής ένωσης γιατί γίνεται χωρίς προηγούμενη γνώμη της ΡΑΕ, όπως επιβάλλει ο νόμος 3468/2006 , αρθρ.14 παράγραφος 3 και η παράγραφος 4 του άρθρου 27Α του Ν.3734/2009.
• Είναι αδιαφανής και δόλια διότι έγινε χωρίς να λαμβάνει υπ' όψη τις απόψεις και προτάσεις μέσω διαβούλευσης, των φορέων και των ιδιωτών που θίγονται.
• Οδηγεί στην επόμενη διετία στην απώλεια εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού από φόρους και ΦΠΑ, λόγω της καταστροφής χιλιάδων επιχειρήσεων παραγωγών, με αποτέλεσμα την ζημία του δημοσίου.
• Δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το έλλειμμα της ΛΑΓΗΕ ΑΕ, γιατί δεν επιλύει τις στρεβλώσεις που το δημιούργησαν (χαριστική τιμολόγηση προς παραγωγούς από φυσικό αέριο και ΣΥΘΗΑ- παρανόμως δόθηκε το 60% των πόρων ΑΠΕ στην ΔΕΠΑ για το αέριο ορυκτό καύσιμο).
• Καταστρατηγεί μονομερώς της υπογεγραμμένες συμβάσεις των παραγωγών με την ΛΑΓΗΕ ΑΕ και οδηγεί στην χρεοκοπία χιλιάδες επενδυτές που παροτρύνθηκαν να επενδύσουν τις οικονομίες τους και να χρεωθούν σε περίοδο κρίσης με υψηλότοκα δάνεια.
• Είναι χαριστική προς τους μεγαλοπαραγωγούς ενέργειας από ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο, λιγνίτες), που πληρώνονται από τον ίδιο ελλειμματικό λογαριασμό της ΛΑΓΗΕ ΑΕ χωρίς να πληρώσουν καμία εισφορά ενώ είναι οι κύριοι δημιουργοί του ελλείμματος λόγω της χαριστικής τιμολόγησης τους.
• Είναι χαριστική για άλλη μια φορά προς τις τράπεζες, που θα προβούν σε κατασχέσεις πάρκων και περιουσιών, γιατί οι δανειολήπτες παραγωγοί θα αδυνατούν να καταβάλλουν τα υψηλότοκα τοκοχρεολύσια.
Κατόπιν των παραπάνω, θεωρούμε την ψήφιση από την Βουλή των Ελλήνων του αντισυνταγματικού και ακραίου αυτού μέτρου, ως έγκλημα- τιμωρία κατά χιλιάδων ιδιωτών παραγωγών και των οικογενειών τους και άμεσα ζητούμε από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Κυβέρνησης την προσωπική σας παρέμβαση προς κάθε κατεύθυνση «αρμοδίων» για την κατάργηση της ρύθμισης από την Ελληνική Βουλή.»

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 15:52